Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008
  [ K10D] POMOCY - telepanie przy długich czasach w k10
kupiłem ci ja statyw (benro 297 z głowicą manfrotto - ukłony dla Czesia :-B ), zakładam k10 (grip zdjęty, SR wyłączony, weżyk podłączony), ustawiam czas (np 1/2 s, 1 s lub dłuższe) i klops! podczas naświetlania coś strasznie telepie w aparacie (cały aparat drży) i zdjęcia wychodzą wyraźnie rozmazane
czy czeka mnie wysłanie aparatu do serwisu czy też jest na to rada?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wyłącz stabilizację i przeczytaj 3 razy instrukcję.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
plwk,
Wojtek P napisał/a:
SR wyłączony

Przepraszam :oops: i czytam 7 razy pierwszy post.

[ Dodano: 2008-11-21, 21:46 ]
Włóż świerzo naładowany akumulator i sprawdź czy nadal tak się dzieje.

no własnie SR zrobiłem off, tylko nie piszcie mi o paluszkach filipinki i innych takich - mam problem, wcześniej szukałem rozwiązania na forum i w instrukcji i nie znalazłem dlatego pozwoliłem sobie na zapytanie szanownych forumowiczów (może źle szukam... ale to tym bardziej prosze o pomoc)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
plwk napisał/a:
Przepraszam :oops:
mnie, za co :?:

:-B na rozluźnienie, bo stres widzę, a to przecież początek weekendu

plwk napisał/a:
Przepraszam :oops: i czytam 7 razy pierwszy post.

[ Dodano: 2008-11-21, 21:46 ]
Włóż świerzo naładowany akumulator i sprawdź czy nadal tak się dzieje.

oby to było to! bo faktycznie zdążyłem zrobić tylko kilka zdjęć i akumulator padł (teraz się ładuje)

Kilka osób opisywało podobne objawy przy padającym akumulatorze.

no niestety: akumulator sie naładował i dalej cos sie telepie w trakcie długich czasów. Ustawiłem 2-sekundowy samowyzwalacz i telepanie (czy tez stukanie) rozpoczyna sie od razu po wciśnięciu migawki 2 sek opóźnienia mijają i stukot trwa dalej do końca ekspozycji :shock:

To pewnie jedynie serwis :-/

pewnie tak.....
zdjąłem jeszcze obiektyw nacisnąłem migawkę (w trybie bulb) i zerknąłem do środka. Matryca bryka jak szalona... (przy okazji przy wypoziomowanym statywie widać wyraźne przekoszenie kadru - w lewo w dół...) - cholera po co był mi ten statyw - bez niego żyłem sobie w błogiej nieświadomości - żartuję (ale to śmiech przez łzy)

[ Dodano: 2008-11-21, 23:57 ]
jeszcze dodam że jak w trybie bulb przytrzymam wciśniętą migawkę to po paru sek matryca przestaje skakać a po kilku takich próbach zdarza się że w ogóle się nie rusza
co nie zmienia faktu że trzeba będzie pójść do apollo i rzec: "houston, mamy problem"... :cry:

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#533984 miałem ten sam objaw po upadku korpusu

Skocz do: