Dumbwas  Dołączył: 21 Lip 2009
  [K20D] Problem z czerwonym?
Przeglądając internet natknąłem się na coś takiego http://www.fotorun.pl/363,pentax-jakosc-to-mit/ .Pisza że body przekłamuje czerwony. Pierwszy raz coś takiego słyszę. Bad PR?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Nie wytrzymałem i skomentowałem. ;-)

[ Dodano: 2009-08-03, 08:07 ]
Ciekawe czy przez moderację przejdzie :evilsmile:

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Re: Problem z czerwonym?
Dumbwas napisał/a:
Przeglądając internet natknąłem się na coś takiego http://www.fotorun.pl/363,pentax-jakosc-to-mit/ .Pisza że body przekłamuje czerwony. Pierwszy raz coś takiego słyszę. Bad PR?

Wydaje mi się, że wszystkie cyfrówki maja problem z czerwonym kanałem. Na pewno Pentax nie robi bardziej różowych fot od Nikona czy Canona. Poza tym od kiedy K20 jest uznawany za sprzęt profi? Widocznie autor artykułu kupił sobie nowy monitor i zapomniał go skalibrować.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Nie ma co komentować, wystarczy przeczytać tytuły tych tekscików.
Z ciekawości przeczytałem: http://www.fotorun.pl/326...wy-to-tylko-vr/
i zabiła mnie konsekwencja autora. Ni mniej, ni więcej pisze on:
1. Najważniejsze w obiektywach jest światło
2. Jasne obiektywy są droższe
3. Jeśli nas nie stać, kupmy obiektywy ze stabilizacją, są droższe ale warto inwestować w nowoczesną technologię.
Hihihi, to są takie krótkie tekściki na poprawienie dnia. Masz zły dzień, przeczytasz taki tekst i już wiesz, że nie jesteś największym kretynem świata. Są więksi. :evilsmile:

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
:-P ciekawi mnie co to jest " żyroskopowa soczewka " :shock:

Ruchoma soczewka, która rusza się wtedy gdy drży Ci ręka i kompensuje te ruchy, tak działa stabilizacja optyczna.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
darkduch, może sterowana/stabilizowana żyroskopowo bo nie wyobrażam sobie wirującej soczewki w obiektywie :mrgreen:

Chodzi chyba o kompensasję ruchu tak jak działa żyroskop w np. Seegwayu.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Eldred, :-( toć zbyt poważnie chyba wziąłeś :-(

:-P

:-B

Dumbwas  Dołączył: 21 Lip 2009
Eldred, Wiatma mam takie krótkie pytanie,czy warto czekać na k7. W obecnej chwili używam GX-1l jest juz troszkę wysłużony. Mam czasami problemy(czytaj zawsze)przy foceniu w półmroku tym bardziej poruszających się obiektów. Mam do wyboru trzy opcje albo k20,czekanie aż potanieje k7 albo przesiadka systemowa.Ostatnio dorwałem się do 50d i AF mnie zachwycił.Ale żal rozstawać się jakoś tak nie mogę.Pozdrawiam

To zależy jakie masz szkła i ile, jeśli nie masz dużo, to się tak nie przejmuj, ale pamiętaj że w canonie nie masz stabilizacji a to szybkie ustawienie nie zawsze jest celne, pentax doostrza m.in. po to żeby dobrze trafić, a nie strzelić byle jak.

K7 ma ponoć jakąś dodatkową kalibrację dla światła żarowego więc może być duużo lepiej niż w poprzednich modelach.

K20d jest świetnym aparatem więc jeśli czujesz że GX-1l Cię ogranicza, to się przesiądź, nie będzie to aż tak kosztowne jak przesiadka od razu na k7, a przynajmniej zobaczysz jaka jest różnica między modelem amatorskim a półprofesjonalnym, moim zdaniem warto.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Eldred napisał/a:
to szybkie ustawienie nie zawsze jest celne
To doostrzane jeszcze rzadziej. :evilsmile:

Skocz do: