ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
[*istDS] BF czy po prostu pomyłka AFa?
Mam nowo zakupiony 16-45/4. Problem polega na tym, ze uzywajac go z GX-1S w 3 ujęciach na 4 AF trafia gdzieś za obiekt. Normalnie pomyślałabym o problemie z BF, ale czasami to trafienie AFa jest blizej lub dalej obiektu, gdzie miałabyć ostrość ustawiona. Dodam, że na K200D AF sprawia się bez większego zarzutu i trafia tam gdzie trzeba. W jednym na 4 przypadki trafi za obiekt. Z kolei GX-1S zarówno z kitem jak i A50/1,7 trafia bez zarzutu.

A może przyczyną uzyskiwania lepszych wyników przez K200D jest fakt, że DS-y niedoświetlają? Aha dodaję, że wszystkie zdjęcia wykonuję na F4

Czy przyczyną może być słabe światło? Bo testowaliśmy go o godz. 19.30 w pomieszczeniu przy świetle zastanym... Czy też jednak mam korpus do bani, tudzież obiektyw?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Przyczyną może być słabe światło jak najbardziej. Celność AF spada też przy świetle sztucznym. Zapewne czytasz testy na Optycznych. Średnio błąd celności af w testowanym sprzęcie to jakieś 6% i to w warunkach laboratoryjnych. W normalnym użytkowaniu może być jeszcze większy, co nie oznacza, że sprzęt jest uszkodzony. Lepiej sprawdź szkiełko w świetle dziennym i wtedy będziesz wiedzieć.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
W świetle żarowym powinien być raczej FF, bo wtedy AF trafia bliżej niż w dziennym, przynajmniej w Pentaksie (Samsungu).

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
dsk napisał/a:
W świetle żarowym powinien być raczej FF, bo wtedy AF trafia bliżej niż w dziennym, przynajmniej w Pentaksie (Samsungu).

U mnie przeciwnie, przy słabym, bądź sztucznym świetle, GX10 jeśli już się machnie, to zawsze trafi za obiekt.
Ostatnio fociłem po zmroku grupkę ludzi na schodach przed budynkiem, w tle oświetlona sala.
METZ ładnie wspomagał wzorkiem, aparat pewnie sygnalizował fakt ustawienia, a mimo to pięć na osiem fotek złapało ostrość na salę, mimo że była ona na skraju kadru.
I tak sobie myślę o wspomaganiu AF-a wbudowaną spawarką. Jest to irytujące, ale czy nie bez powodu producent zastosował takie rozwiązanie ?
Przecież czerwony wzorek z zewnętrznej lampy, to również światło sztuczne :-?

Do Safox-a VIII firma stworzyła wreszcie konkretne algorytmy, nazywając go SAFOX VIII+.
Sądząc z tego, co piszą pierwsi beta użytkownicy K7, AF wreszcie działa, jak powinien.
Jednak użytkownicy starszych modeli nie mają na co liczyć na ulepszenie kodu, firma nas olała.
Kupliśta Pentax-a ?!!
I dobrze wam tak !! :-/

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
mirqus napisał/a:
Jednak użytkownicy starszych modeli nie mają na co liczyć na ulepszenie kodu, firma nas olała.
Kupliśta Pentax-a ?!!
I dobrze wam tak !! :-/

Przesadzasz. W każdej firmie jest tak samo. Przecież użytkownicy Canona 20D nie dostaną firmware`u który polepszy go do poziomu 50D.

Drodzy Państwo! Nie jest tak źle z AF Pentaxa. Po prost więcej narzekamy. Ostatnio oglądałem fotki kumpla zrobione Nikonem D80 i Nikkorem 50 1.8. Ponad połowa zdjęć jest nietrafiona. Nie na tyle, żeby dyskwalifikować fotę, ale jednak. AF w naszym systemie jest wolniejszy od C i N, ale na pewno nie mniej celny.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
mirqus, jaki masz tryb AF? Auto czy wybierany ręcznie? Jeżeli auto, to nie dziwię się, że ustawił ostrość na jasny obiekt.

takseo napisał/a:
mirqus, jaki masz tryb AF? Auto czy wybierany ręcznie? Jeżeli auto, to nie dziwię się, że ustawił ostrość na jasny obiekt.

No właśnie. Najlepiej wybrać centralny punkt i finito. Fajnie, że są też czujniki boczne, ale centralny jest najbardziej precyzyjny. Poza tym warto sprawdzić, czy lampka wspomagania af w lampie wyświetla znacznik, który pokrywa sie z centralnym polem- czasem jest niestety przesuniety. Nagminnie zdarza się to w Tłukmaxach i Exaktach.

No ja mam cały czas centralny, celuje w twarz, która zajmuje całośc pola AF. Mam potwierdzenie ostrosci, a na zdjeciu ostrosc jest na drzwiach, które były za osobą .

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
mirqus napisał/a:
I tak sobie myślę o wspomaganiu AF-a wbudowaną spawarką. Jest to irytujące, ale czy nie bez powodu producent zastosował takie rozwiązanie ?
Przecież czerwony wzorek z zewnętrznej lampy, to również światło sztuczne

A spawarka to niby jakie :-P Temperatura barwowa bliższa dziennemu, ale jednak.

ladyhawke napisał/a:
No ja mam cały czas centralny, celuje w twarz, która zajmuje całośc pola AF. Mam potwierdzenie ostrosci, a na zdjeciu ostrosc jest na drzwiach, które były za osobą .

Rozmiar pola AF jest większy, niż znacznik w wizjerze. Moze to o to chodzi? Gdybyś miała BF, to wyniki byłyby bardziej powtarzalne, czyli wszystkie zdjęcia nietrafione, a nie tylko kilka.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
weiss77 napisał/a:
Drodzy Państwo! Nie jest tak źle z AF Pentaxa. Po prost więcej narzekamy. Ostatnio oglądałem fotki kumpla zrobione Nikonem D80 i Nikkorem 50 1.8. Ponad połowa zdjęć jest nietrafiona. Nie na tyle, żeby dyskwalifikować fotę, ale jednak. AF w naszym systemie jest wolniejszy od C i N, ale na pewno nie mniej celny.

To prawda.
Sam przytaczałem tu przykłady problemów z Nikonem i Canonem.
Gdyby w innych systemach problem był marginalny, bez sentymentów bym migrował.
W zapowiedziach K7 była wielka euforia odnośnie AF. Miało być mistrzostwo świata, powalające D300 na kolana.
I co ?!!
Osobiście, dla mnie lekkie rozczarowanie. Ale poczekam na wypust Samsunga.
W końcu, ileż czasu można bazować na niezbyt udanym SAFOX VIII ?

takseo napisał/a:

METZ 54MZ3 wspomaga jedynie środkowy czujnik i tenże był wybrany.
Celowałem w białą suknię Młodej, gdzie wzorek wyświetlał się całkiem wyraźnie.
AF bez zastanawiania wyostrzył, potwierdził ładnie ostrość... dla obiektu metr dalej.

Ale co tam !
Przyzwyczaiłem się.

sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
Mam ten sam zestaw gx1s + 16-45/4 i mogę powiedzieć, że jest lepiej niż z kitem ale i tak jest źle... nie tyle nie trafia co kręci w kółko z 3 razy zanim się zatrzyma, zastanawiam się poważnie nad przesiadką na k100dsuper - silnik od AF kręci 2razy szybciej i tyle razy nie doostrza.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
GX-1S to lustrzankowy ślimak AF.
Nawet aparaty kompaktowe ostrzą szybciej i lepiej.
Trzeba być cierpliwym i dać mu pomyśleć :-)
1-2 poprawki i nawet ostrość ustawi ok.
Do fotografii czegoś co się rusza to zupełna porażka.

Markus, o! ubrałeś moje myśli w słowa...

chociaż na szarży ułanów z F28-80 sprawil sie przyzwoicie... no ale na F8 .... seryjnych i AF-C.

Skocz do: