El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
[el_filippo] próby z portretem
Z portretem zaczynam przygodę, będę dźwięczny za wszelkie uwagi :D

1.

2.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Jak na początek mz jest nieźle, troszkę brakuje spontaniczności.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Nie podobają mi się usta- na dwóch kadrach. Dlaczego papieros się nie pali? Skoro jest to jakiś tam motyw- wykorzystaj go.

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
hmm... nie moja działka, ale lepiej by było gdyby papieros był zapalony i fajny dymek się unosił. Ale na pierwsze próby nie jest wcale źle.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Nie przekonują mnie oczy i usta modelki.....oróbka do BW w pożądku i fajnie wyszła. Papieros musi się dymić ;-)

Dziękuję wszystkim za opinie :)

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
nieco nudne kadry i brakuje cos niecos swiatla. Sprobowalbym na krzywej dodac nieco do lights, albo inaczej przygotowac sama czarnobiel. pozdrawiam.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Bardzo fajnie wyszły oczy,usta już mniej.Co do papierosa to lepiej nie palić ale jak już jest w ręce to powinien się kopcić.Wg.mnie jak na debiut wyszło całkiem przyzwoicie.Zapodaj coś w kolorze.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Jako że nie jestem pierwszy na pewno będę się powtarzał ale każda uwaga ma swoje znaczenie. Jeśli wykonujesz zabawy z dość ciemnymi czarno białymi zdjęciami i używasz do ich wywoływania ps to z wyczuciem przesuwaj suwak który odpowiada za odcienie czerwieni. Jeśli już uzyskasz odpowiedni efekt i kolor skóry warto jest wcześniej użyć powielenia warstwy i zabawić się z maskami żeby powrócić do poprzedniego odcienia maksymalnie czerwonych miejsc kadru.
Odnośnie drugiego zdjęcia, znowu powtarzam i mógł bym tu kogoś zacytować ale jeśli w czołowej części pierwszego planu w kadrze umieścisz jakiś przedmiot, to warto aby miała ona jakiś przekaz, w tym przypadku papieros, fakt fajnie by było jak by był zapalony. sam osobiście uwielbiam ciemne zdjęcia z dużą ilością szarego kłębiącego dymu no ale o gustach się nie dyskutuje. Jak na początek naprawdę bardzo przyzwoicie. Pozdrawiam i staraj się bo na pewno stać Cię na więcej! :-B :-)

edit: jak tak się jeszcze przyglądałem to pomyśl następnym razem troszke innym zaczesaniu włosów przy kadrze jak ja to nazywam pół profilu czyli fot nr. 2.

Cała ta czarnobiel w poprzednich zdjęciach to takie byle co na szybko, zwykła konwersja. Pokombinuję jednak z krzywymi. A teraz coś w kolorze.

3.

Fajny portret i ładna modelka. Możesz napisać jaki obiektyw?

Takumar SMC 55mm, przesłona bodajże 4 :) Szkiełko M42, coraz bardziej je lubię :)

Dzięki, tak myślałem.

Graf_Zeppelin  Dołączył: 22 Mar 2009
Nie jest źle, jeśli zaczynasz. Następny krok to właściwy makijaż. Z mojego doświadczenia wynika że musi być bardzo, wręcz nienaturalnie, mocny.
Pomaga wyciągać to co interesujące, i sprawia, że modelka ma to coś. Nie przypadkowo do profi sesji zatrudnia się sztab stylistów, wizażystów itd.

Pozdrawiam

GZ

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=21085

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Oczy wychodzą Ci nieźle ale nad ustami musisz popracować ;-) Na 1. i 2. są za ciemne i za bardzo podkreślone,a na 3.brakuje uśmiechu.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Graf_Zeppelin napisał/a:
Pomaga wyciągać to co interesujące, i sprawia, że modelka ma to coś. Nie przypadkowo do profi sesji zatrudnia się sztab stylistów, wizażystów itd.

Wlasnie. Tylko stylisci i wizazystki nie chca pracowac za darmo :-)

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
grabber napisał/a:
Tylko stylisci i wizazystki nie chca pracowac za darmo
A na maxmodels.pl pytałeś? Tam są często chętni na współpracę wzamian za zdjęcia.

Co do zdjęć: technicznie bardzo dobre, widać że panujesz nad oświetleniem i obróką, ale brakuje w nich spontaniczności, jak napisał White.

Bardzo Wam dziękuję za porady! Dużo pracy przede mną :) Praca z modelką, aby wyszła naturalnie idzie mi okropnie. Nie wiem, może za bardzo spinam się w sobie. Czasem jestem tak spięty że nie mogę nawet lampy ustawić poprawnie. Dokładam 2 nowe zdjęcia - proszę o krytykę :)

4.

5.

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
tylko w 5 jestem w stanie dostrzec odrobine wyluzowania w modelce i braku, w poprzednich brakuje mi jakiejs swobody, spontanicznosci, kojarza mi sie zaczej ze zdjeciami ustawianymi na sile
...choc technicznie na moje oko dobrze jest

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Pierwsze koty za płoty, nie jest źle. Jak na początek to moim zdaniem całkiem dobrze Ci idzie. Reszta przyjdzie z czasem. Powodzenia ;-)

Skocz do: