Jerzy A  Dołączył: 08 Wrz 2015
[obiektyw] Problem AF z obiektywem DA*300 F4
Witam,

Obiektyw kupiłem kilka miesięcy temu i zauważyłem, że w odróżnieniu od wszyskich innych moich obiektywów, jego praca w trybie AF-S jest inna. W przypadku skierowania obiektywu na niekontrastowy obiekt następuje próba znalezienia ostrości, obiektyw przechodzi cały zakres ruchu i zatrzymuje się. W wizjerze pojawia się migający wskaźnik nieostrości. To jest ok. Natomiast przy zmianie obiektu na kontrastowy bez zwolnienia przycisku migawki nie następuje żadna reakcja. Wszstkie inne moje obiektywy w takiej sytuacji nastawiają ostrość. W przypadku DA*300 F4 muszę zwolnić spust i ponownie go wcisnąć. Pytanie do użytkowników tego obiektywu o sprawdzenie czy ten typ tak ma i czy spotkaliście się z taką ewentualna usterką.

Pozdrawiam

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Powód jest taki, że w słabym świetle kierując obiektyw na niekontrastowy motyw, ten gubi się i daje Ci do zrozumienia, że zbyt wiele od niego wymagasz. ;-) Podejrzewam, że pozostałe Twoje obiektywy są jaśniejsze i lepiej sobie radzą w takich trudnych warunkach. Staraj się więc ostrzyć na kontrastowych obiektach i problem powinien zniknąć.

Tryb AF-S, nie ma znaczenia ile punktów, sprawdź na centralnym. Mam ciemniejsze obiektywy np. DA 18-135 i nigdzie nie mam takiego problemu. Sprawdzałem obiektyw z rożnymi korpusami i jest to samo.

Pozdrawiam

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jerzy A, nie wiem dlaczego, ale przez cały czas miałem w głowie, że piszesz o 55-300 a nie o DA*300/4. Chyba za dużo dzisiaj przed komputerem siedzę. ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tak ma, ten typ.Sigma 50-500 (stara) też. Tzn Sigma przy 50 mm po nakierowaniu na kontrastowy obiekt ustawia ostrosć bez powtórnego wciskania spustu przy 100 mm juz się poddaje.
Pentaxowa 60-250 do 135 mm AFuje przy 200mm odmawia.

Aż mi się nie chce wierzyć bo to słabo wyglada jak na obiektyw do sportu i ptaków.

Espresso, z twojej wypowiedzi wnioskuje, że sprawdziłeś i twój obiektyw działa tak samo do kitu.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Sprawdziłem u siebie na k-5 i da*300 i gdy po niemożności ustawienia ostrości skierujemy obiektyw na coś kontrastowego, to AF ustawia ostrość bez puszczenia spustu migawki, ale tylko wtedy, gdy obiekt jest w miarę jasny. Przy ciemniejszym, choć kontrastowym nie jest podejmowana żadna akcja.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jerzy A napisał/a:
Aż mi się nie chce wierzyć bo to słabo wyglada jak na obiektyw do sportu i ptaków.

Na zewnątrz przy w miare normalnym świetle AF będzie wznawiał ostrzenie, to co wyżej napisałem o DA 300 60-250 i Sigmie odnosiło się do pomieszczenia gdzie pewnie oprogramowanie ma zapisane by nie wznawiać. Inna sprawa że DA 300 do sportu czy zwierzyny to raczej mistrzem szybkości nie jest ... w końcu to szkło mistrz do krajobrazu:)

Nie chodzi o szybkość ale o sposób działania. Mój DA*300 łapie ostrość gorzej od innych moich obiektywów np. DA 18-135 i śrubokrętów. Trochę więcej kosztował wiec chciałbym z Waszą pomocą sprawdzić, czy mam wadliwy egzemplarz, czy ten typ tak ma. Nie mam możliwości porównania jego pracy z innym egzemplarzem. W sklepie raczej go nie uświadczysz.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Jerzy A, napisz skąd jesteś, to może znajdzie się ktoś kto ma to szkło i z kim mógłbyś się spotkać i porównać działanie.

Białystok, ale często jestem w Warszawie.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Sprawdziłem u siebie Z K-5 . Działa poprawnie bez zdjęcia palca ze spustu . Obiekt ( czarne buty w ciemnym kącie - przekadrowanie na worek żwirku dla kota ) Na butach nie ustawił ostrości na worku ze żwirkiem tak . Może być tak że powoli kończy się żywot sdemu . Dlatego przycina i nie ostrzy poprawnie .

Dodaję : iso 100 , F 4 , czas wynikowy z trybu Av 4 sek . Więc raczej ciemno ....

Ali  Dołączył: 13 Wrz 2008
Jerzy A, ten typ tak chyba ma. Sprawdziłem (na K-3 w warunkach domowych) i faktycznie przechodząc z powierzchni na której nie ma prawa wyostrzyć na obiekt np. kontrastowy trzeba wcisnąć ponownie spust by obiektyw wyostrzył.

Możecie jeszcze spróbować najpierw ,, rozbujać ,, SDM na AF-C . Jeśli będzie działać poprawnie to wtedy przełączyć na AF-S i wykonać próbę . U Paffcio, i u mnie pracuje prawidłowo ....

A jak działa bez rozbujania?

Jerzy A, nie bardzo rozumiem o co ci chodzi . Aż sięgnąłem do instrukcji K-5 . Na stronie 138 , AF S tryb pojedynczy czytamy (...) Kiedy spust migawki zostanie wciśnięty do połowy , aby ustawić ostrość obiektu , ostrość zostaje zablokowana w tej pozycji ( blokada ostrości ) . Aby ustawić ostrość na inny obiekt , zwolnij spust migawki a następnie naciśnij ponownie spust migawki do połowy (...) Nic nie piszą odnośnie sytuacji gdy aparat nie wyostrzy a ty przekadrujesz na inny obiekt ze spustem wciśniętym do połowy . Chcesz aby ostrość ustawiało Ci cały czas to użyj trybu AF C .
SDM w tym obiektywie jest dość specyficzny . Jeśli napęd jest w 100% sprawny
to działa normalnie . Zazwyczaj , po krótszym lub dłuższym czasie od zakupu ( piszę tu o nowym obiektywie ) sprawność spada . Długie leżakowanie też może mieć negatywny wpływ . Jeśli nabyłeś szkło używane to licz się z tym że napęd
SDM może już nie być tak żwawy jak w nowym . To niestety będzie proces postępujący aż do chwili aż Af przestanie działać .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Kot72 napisał/a:
To niestety będzie proces postępujący aż do chwili aż Af przestanie działać

Nie strasz, to nie jest reguła. Może się tak zdarzyć ale wcale nie musi.

Cytat
Może się tak zdarzyć ale wcale nie musi.

Oczywiście . Wszystko w rękach Boga . Podobnie jak z zębatkami w serii MZ ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Kot72 napisał/a:
z zębatkami w serii MZ

Nie prawda, to jest więcej niż pewne, że musi paść. ;-)

Skocz do: