Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Canon 500D Close-up Lens
Czy, któryś z forumowiczów/forumowiczek miał doczynienia z tymi soczewkami makro? Sampli za wiele nie ma w sieci i ciężko wywnioskować, czy chwalona przez zawodowców dwusoczewkowa konstrukcja jest naprawdę taka dobra?

Chciałbym zaprząc go do pracy z Ltd70 ALE on ma średnicę filtra równą 49mm natomiast najmniejsza soczewka 52mm. I teraz pytanie. Co się stanie po zaaplikowaniu redukcji 52>49?

Z jakiej odległości będę zmuszony robić zdjęcia?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Gdzieś leżą u mnie te soczewki Canona, ale dawno nie korzystałem, makro obiektywy sobie radzą. Nie pamiętam też czy kiedykolwiek sprawdzałem odległość, po prostu nakręcałem i zbliżałem się do obiektu. Używałem kiedyś, jak nie miałem za dużo sprzętu do Canona, najczęściej z kitem. Jakościowo jest jak najbardziej ok, bardzo duża kutura wykonania, ale jak napisałem, dedykowany do makro obiektyw 1:1 wypiera to w praktyce. Po zastosowaniu redukcji nic się nie stanie. Po prostu będziesz miał soczewkę Canona na obiektywie Pentaxa.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
A nie ma tu znaczenia odległość soczewki makro od przedniej soczewki obiektywu? Bo redukcja ją oddali.
Nie chcesz może sprzedać ;) :?:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Nie zauważyłem jakiegokolwiek znaczenia. To raczej za małe dystanse, żeby coś się działo. Zresztą są przecież soczewki regulowane, oddalają się od obiektywu i tym samym zmienia się skala odwzorowania. Posiadam taką, też nie ma to jakiegoś widocznego wpływu. Co do tego Canona, to w odróżnieniu od regulowanej soczewki nie wiem w tej chwili, gdzie go szukać, dlatego chwilowo uchylam się od odpowiedzi, ale rozważę, a jakże... :-D

Skocz do: