piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
bokehrama
Przeglądając flickra trafiłem na zdjęcia, które symulują głębię ostrości dowolnie ;-) wielkiego formatu.
Tutaj opis.
W skrócie - technika polega na tym, że jasnym obiektywem podpiętym do np. APS fotografuje się z jednakowymi parametrami ekspozycji scenę dużo większą niż obejmuje kąt widzenia tego obiektywu - wykonując kilkadziesiąt klatek lekko się zazębiających. Później łączy się takie zdjęcia w jedno duże i powstaje coś dziwnego - mieszanka zalet i wad dużego formatu i APS ;-) .
Trzeba ograniczyć sie raczej do statycznych scen i wykonywać zdjęcia szybko zanim zmieni się światło ale po złożeniu ~64 zdjęć z APS i Samyanga 1.4 można otrzymać zdjęcie jak naswietlone formatem 6x7 z obiektywem o świetle 1.4 8-) .

Tutaj kilka przykładów.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Trochę pracochłonne. Ale efekt ciekawy.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
podoba mi się.
Eh, szkoda, że nie mam takich umiejętności aby samemu coś takiego stworzyć

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
piotrecius, genialne, na pewno spróbuję, lepsze coś takiego niż robienie bokehu na komputerze. :-D

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
YellowLabel napisał/a:
podoba mi się.
Eh, szkoda, że nie mam takich umiejętności aby samemu coś takiego stworzyć

Spokojnie, łączenie zdjęć w panoramę to nie jest magia wymagające zebrania 15.000 punktów doświadczenia i awansu na 6 level fotografa-maga.

Jeśli umiesz przestawić aparat w tryb M i dobrać ekspozycję, to dasz radę :)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
tapirek napisał/a:
Spokojnie, łączenie zdjęć w panoramę to nie jest magia wymagające zebrania 15.000
przecież tam jest podany drmowy programik który sam łączy te zdjęcia. ;-)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Autostich teraz jest częścią programu Hugin

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
yyy można gdzieś zobaczyć bezpośrednie porównanie, zdjęcia prosto z aps i po zrobieniu połączonych fotek ?

Chyba nie, bo nie bardzo widzę możliwość takiego porównania. Jeśli na obu zdjęciach miałby być ten sam motyw - zajmujący podobną ilość miejsca w kadrze - to przy założeniu, że jedno i drugie zdjęcie powstanie za pomocą tego samego obiektywu - będą się znacznie różniły perspektywą. Bo zdjęcia do sklejanki robi się z bliska, a żeby ten sam motyw objąć w całości na jednym zdjęciu trzeba się dość daleko cofnąć. A nie wiem czy miałoby sens porównywanie zdjęć z różnych obiektywów - wiadomo, że sklejanka z 85mm 1.4 da dużo więcej bokeh niż ultra-hiper-szerokokątny obiektyw o świetle nawet 2.8 - ale znów przy założeniu, że kąt widzenia "sklejanki" i tego pojedynczego szerokiego kąta jest możliwie ten sam.

wiem, że się nie da porównać za bardzo... ale o co tu chodzi, żeby było większe rozmycie tak? żeby robić zdjęcia bliżej i przez to będzie mniejsza GO?

Można tak powiedzieć.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Moim zdaniem porównanie ma sens, przecież zdjecia bedą robione z tego samego miejsca tylko że z mniejszego formatu będzie ich więcej. Ta sama ogniskowa ta sama odległość kat nas nie interesuje bo jeśli będzie za mały to dorobimy zdjęć i efektywnie wyjdzie większy.

xolox to o czym ty piszesz ma bardzo sens. Mnie chodziło o porównianie wielu poskładanych zdjęc z aps kontra jedno zdjęcie z aps. Chociaż poglądowo, ale mój pomysł ma mały sens. jeśli chodzi o porównanie poskładanych z formatu aps kontra duży/średni format to ma sens ;)

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Ma sens i powinno być nie to samo, na zdjeciach składanych z APSC czy tam innego formatu każde zdjęcie ma inną perspektywę, płaszczyznę ostrości (chyba dobre mówię).

Skocz do: