jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
[ analog] ME Super, nie działa transport filmu
Odebrałem MESa z serwisu i dziś zakładam film i niestety nie wyciąga mi filmu z rolki.

Zakładam film na rolkę pierwszą - białą - i naciagam dźwignię - rolka się kręci. Ale niestety nie kręci się czarna rolka z ząbkami do perforacji i ona właśnie nie wyciąga filmu.
Zauważyłem też że od spodu mam wciśnięty mały przycisk do zwijania i nie mgę go wyciągnąć.
Jak to zrobić? Miał ktoś taki przypadek?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Podejrzewam, że nie założyłeś do końca filmu i nie zamknąłeś klapy? Jeżeli się nie mylę - spróbuj naciągnąć migawkę i strzelić jedną klatkę. Jeżeli to nie pomoże, odkręć ostrożnie śrubki na spodzie obudowy, zdejmij dolny panel (patrz: http://www.mypentax.com/PentaxMeSuper.html ) i odblokuj go ręcznie. Prawdopodobnie masz troszkę brudu w środku.

Oczywiście jeżeli masz na niego gwarancję z serwisu, to najlepiej im się poskarż. Jeżeli rozłożysz aparat, to się może okazać, że stracisz ową gwarancję poprzez zerwanie jakiejś ukrytej plomby...

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Uff, już po strachu. Sam zrobiłem. Okazało się, że w serwisie najprawdopodobniej odworotnie załozyli plastikową roleczkę, która jest na ośce rolki z ząbkami. Ośka ta wystaje od dołu korpusu i wciska się ją do zwijania filmu. Założyli odwrotnie a ich średnica jest różna na obu końcach. PO prostu odwrotnie założona nie mieści się w otworze w dolnym panelu przez co jest stale wciśnięta i blokuje rolkę z ząbkami do perforacji.
trzy śrubki, chwila strachu i zrobione... Czułem sie jak Kapitan Pawłow w Czterech pancernych... ;-)

Skocz do: