Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
[ K200D] k200d i slabe baterie
Hej,
Wybrałem się wczoraj na rowerek z aparacikiem - baterie z zestawu (te Energizery litowe) padły dzień wcześniej, ale ponieważ akumulatorki nie były naładowane, a na energizerach aparat wstał i działał, postanowiłem, że jeszcze je pomęczę :). Założenie było takie, że jak padnie to padnie - żadnych ważnych zdjęć nie planowałem, więc ile zrobię tyle moje. No i popstrykałem chwilkę, aż tu nagle k200 bez żadnych wcześniejszych oznak zaczął szaleć - znaczy nacisnąłem migawkę a k200 a on zaczął kłapać lustrem jak szalony - jakby robił zdjęcia seryjne z szybkością 2x większą niż normalnie :). Oczywiście nie zapisywał ich na kartę ani nie wyświetlał. Co więcej, nie dało się tego przerwać nawet wyłączeniem aparatu - pomogło dopiero wyciągniecie baterii. Po włożeniu baterii wstał prawie normalnie (dość długo się budził) ale po zrobieniu zdjęcia nie nie zapisywał go na kartę. Po powrocie do domku włożyłem naładowane akumulatorki i wszystko wróciło do normy.
Wygląda to tak, jakby miał za niskie napięcie poniżej którego się nie budzi tylko miga baterią - i mimo, że napięcie było OK wg niego, to w czasie robienia zdjęcia baterie ni wyrabiały prądowo, i aparat oszalał.
Pytanka:
1. Czy ktoś miał już takie objawy? Mam pewne obawy, że mimo iż to działa, to objawiła się jakaś ukryta usterka. Myślę, że to raczej niewydolność prądowa baterii, ale lęk mnie dopadł.
2. Musze wreszcie kupić porządną ładowarkę i jakieś akumulatorki. Wstępnie to chyba BC-900. Chyba w https://www.hurt.com.pl. Chyba, że ktoś ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na alledrogo. A może MH-C9000? A może BC-700?
3. Czy warto kupić eneloopy? Czy jakieś dobre zwykłe?
Z góry dzięki za pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
2. Czy BC-700 czy BC-900 to będziesz zadowolony
3. Zdecydowanie eneloopy

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Skąd wiesz, że napięcie było ok?

Meggido napisał/a:
Skąd wiesz, że napięcie było ok?
Bo aparat wstał normalnie, a nie pokazywał mrugającą baterię bez innych oznak życia. To znaczy, że napięcie jest powyżej pewnego akceptowanego poziomu.

Niekoniecznie.

Możesz jakoś rozwinąć?

Napięcie potrzebne do "wstania" aparatu jest potrzebne zdecydowanie niższe niż nominalne akumulatorów. Aparat wstaje i zaczyna uruchamiać kolejne funkcje. Wraz ze wzrostem obciążenia napięcie spada poniżej takiego, które zapewnia stabilną pracę aparatu.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Wskaźniki baterii w Pentaxach to tylko taki bajer... Nigdy mi to chyba nie pomogło w planowaniu wymiany baterii, zwykle jest tak że 5 minut przed ich padnięciem z pełnej bateria na ekraniku robi się pusta :)

Bruinen, popraw stopkę. ;-) DA16-55

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Meggido, poprawnie poprawiaj ;-)

Tak, ale aparat powinien się wyłączyć, jeśli w którymś momencie napięcie spadnie poniżej zadanego poziomu. A się nie wyłączał, więc zakładam, że napięcie było ok. Ale ja się nie znam. Może mają strzała w sprawdzaniu, albo sprawdzają tylko na starcie - ale nie sądzę, zbyt to oczywisty błąd.

plwk, :oops: wybacz Miszczu, 18-55 rzecz jasna.
Bo mi już po głowie chodzi DA*16-50.

marco_tm  Dołączył: 13 Cze 2008
ad. 1 Ja mialem taki przypadek przy drugim padnieciu baterii :) wiec jest to chyba normalne :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Viator, gdybys zadal sobie troche trudu i poczytal watki o zasilaniu dowiedzialbys sie ze dla pentaxa sprawdzenei poziomu zasilania jest trudniejsze niz zbudowanie dosc funkcjonalnego i wzglednie taniego korpusu

Bruinen napisał/a:
zwykle jest tak że 5 minut przed ich padnięciem z pełnej bateria na ekraniku robi się pusta
To by wskazywało, że zbyt optymistycznie zakładają bezpieczne napięcie baterii - i może to powodować dziwne zachowania jak napięcie jest ok, a prąd nie teges. Może też być tak, ze przy obciążeniu (jak przy zdjęciu) napięcie spada, ale nie sprawdzają tego i dalej jadą z koksem - i potem efekty jak wyżej :)
marco_tm napisał/a:
Ja mialem taki przypadek przy drugim padnieciu baterii :) wiec jest to chyba normalne :)
Cieszę się. Powiem, że się nieco niepokoiłem.

[ Dodano: 2008-08-04, 11:55 ]
Fafniak napisał/a:
Viator, gdybys zadal sobie troche trudu i poczytal watki o zasilaniu dowiedzialbys sie ze dla pentaxa sprawdzenei poziomu zasilania jest trudniejsze niz zbudowanie dosc funkcjonalnego i wzglednie taniego korpusu
Zadałem sobie i czytałem, i wiem, że wskaźnik jest tam dla picu, bo jak zamruga to już po ptokach (Nawet w wątku z moim pytaniem o k200d przed zakupem ktoś zwrócił na to uwagę). Ale nigdzie nie czytałem o takim dziwnym zachowaniu aparatu - i zapytałem, czy to normalne. Chyba nie grzech? ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Viator napisał/a:
Ale nigdzie nie czytałem o takim dziwnym zachowaniu aparatu - i zapytałem, czy to normalne. Chyba nie grzech? ;)
spoko.... :mrgreen: ja juz przyjalem za naturalne wszelkie wybryki aparatu jesli chodzi o zasilanie.
Kupic nowe dobre akumulatory i dobra ladowarke z 4 obwodami zasilania i "do przodu" :mrgreen: :-P

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Czytałem na forum o takich objawach - użytkownik podłaczył akurat w tym przypadku zasilacz 6V (albo 4 baterie przez gniazdko zasilacza) zamiast 6,5V i aparat oszalał - zaczął własnie kłapać lustrem z szybkością karabinu maszynowego.

Fafniak napisał/a:
Kupic nowe dobre akumulatory i dobra ladowarke z 4 obwodami zasilania i "do przodu"
No właśnie - jakieś sugestie co do punktów 2 i 3?

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Viator napisał/a:
No właśnie - jakieś sugestie co do punktów 2 i 3?

Przecież juz dostałeś odpowiedź ;-) . BC-700/900 i Eneloopy. Ewentualnie Energizery - do k100d miałem 1 zestaw Energizerów 2650 mAh i 1 zestaw Eneloopów 2000 mAh. Eneloopy leżały sobie w torbie i jak Energizery się wyczerpywały to zmieniałem.

Chodziło mi o to gdzie - chce dzisiaj zamówić, i jak nie będzie sugestii to chyba hurt.com.pl - zobaczymy.

Skocz do: