colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
  [K7] Matryca K7 vs K200D
Po półtorej roku od kiedy kupiłem K200D, zachciało mi się Pentaxa K7, korpus jako korpus bardzo mi się podoba, ale mam jedno "ale", wydaje mi się że matryca w K7 jest o wiele mniej ostra niż ta w K200D. Dla porównania zrobiłem takie samo zdjęcie obydwoma korpusami z takim samym szkłem i na K7 jest mniej ostro. Szczególnie to widać na Tamronie przy 17 mm na przysłonie f2.8 na K200d ostro na K7 zdjęcie jest mdłe.
Wiem że matryca w K7 jest bardziej "upakowana" ale po pomniejszeniu zdjęcia do 10Mpix dalej jest to samo. Zdjęcia robię w RAWach bez wyostrzeń itd.

Zauważył ktoś już taki problem? Tak ma być czy coś jest nie tak z K7?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
colnet napisał/a:
Dla porównania zrobiłem takie samo zdjęcie obydwoma korpusami z takim samym szkłem i na K7 jest mniej ostro.

Pokaż zdjęcia.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
colnet, może z k-7 tamron potrzebuje korekcji?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Re: Matryca K7 vs K200D
colnet napisał/a:
Zauważył ktoś już taki problem? Tak ma być czy coś jest nie tak z K7?

Pewnie , folab miał to samo tyle że z k100 bo szkło takie samo http://pentax.org.pl/view...++folab&start=0

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na pewno z K-7 potrzebna korekcja.

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
plwk, wydaje mi się że nie ma różnicy że z k200d na k-7
po prostu zmiana puszki i problemy FF/BF

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
gezeb, to nie chodzi o to samo szkło. Folab pisał o 17-50.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
plwk napisał/a:
Na pewno z K-7 potrzebna korekcja.

Całe szczęście w K7 można bardzo łatwo rozstrzygnąć, czy jest BF/FF - trzeba ostrzyć na statywie w trybie detekcji kontrastu i sprawdzić, czy jest lepiej. Jak jest, to regulacja, jak nie, to pewnie szkło do wymiany.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ano tak nie popatrzyłem w stopkę .

Nie mogę się teraz doszukać zdjęć porównawczych, które robiłem K200d vs k7, ale po przeczytaniu tego co podał mi gezeb przejrzałem jeszcze raz zdjęcia i zauważyłem że faktycznie problem występuje przy większych odległościach tak samo jak u folab, zrobiłem zdjęcie z bliska (ok. 1 m) i właściwie jest OK na K7 i K200D.

Takie zdjęcia wygrzebałem:

K7 | Tarmon 17-35 na 17 @ 2.8 ostrzone na nieskończoność na choinkę

K7 | Tarmon 17-35 na 17 @ 3.5 ostrzone na nieskończoność na statek

K7 | Tarmon 17-35 na 17 @ 4.0 ostrzone na nieskończoność kościół

Tu jest ciekawa sytuacja, robię pierwsze zdjęcie, patrzę na wyświetlacz lipa... no OK, przeostrzyłem (na nieskończoność a potem jeszcze raz twarz modelki i dalej to samo, powtórzyłem jeszcze raz tą czynność i dalej lipa, zdjąłem FA50/1.4 i zdegustowany założyłem na sesji Saymanga 85/1.4)

K7 | Pentax FA50/1.4 na 1.8 ostrzone na twarz

K7 | Pentax FA50/1.4 na 1.8 ostrzone na twarz

Manuale mam od kiedy posiadam K200D czyli jakieś 1,5 roku, przedtem używałem trochę starego analoga z klinem więc brak wprawy odpada... nie trafić na 5,6 było dla mnie dziwne... bo na K200d z ręki trafiałem z 1.4

K7 | Samyang 85/1.4 na 5.6 ostrzone na sylwetkę

Zdjęcia z Tamronem na K20D i K200D były OK... :

K200d | Tamron 17-35 na 17 @ 4.0 ostrzone na plakat

K20d | Tamron 17-35 na 17 @ 2.8 ostrzone na statek

Ja sam nie wiem co myśleć, na K200d nie narzekałem nigdy z ostrością a zrobiłem jakieś 16 tys zdjęć, w tym większość tymi obiektywami które mam teraz w stopce, a z K7 większość zdjęć mam jakieś nieostre :/

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
colnet napisał/a:
Nie mogę się teraz doszukać zdjęć porównawczych
więc te co wrzuciłeś to strata czasu i miejsca - sorki ale prawda jest brutalna.
K7 17-35 ostrzone na statek wygląda na ruszone.
Na co ostrzysz ? Matówka, klin, potwierdzenie z puszki ?

Nie jest ruszone czas 1/100 i przy 17mm mi się poruszenie nie zdarza, pamiętam że stabilnie aparat trzymałem. Za cholerę nie mogę znaleźć karty pamięci gdzie miałem testy porównawcze... ;/
Samyangiem ostrzyłem na potwierdzenie ostrości, a reszta to AF.

Luknij na lampy na pierwszym planie i scianę "Żurawia" - ruszone albo to taka dziwna aberacja.

Mam podobny problem z sigmą która czeka już na części - do 3m trafia w punkt od 3m do nieskończoności mam BF

Zdaje mi się że aberacja... a zobacz zdjęcia z Tamrona na K20D i K200D są jak najbardziej OK, lipa :/

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Próbowałeś wyłączyć stabilizację? Widziałem gdzieś (chyba na dpreview) podobny przypadek gdzie właśnie walnięte SR było sprawcą.

EDIT
Jeszcze jest opcja, że zwalniasz migawkę zanim SR "zaskoczy".

spirit napisał/a:
Próbowałeś wyłączyć stabilizację?
O to to, czasem przy tak zwanych szybkich strzałach stabilizacja nie zdąży się ułożyć i wygląda to marnie.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
To zdjęcie robione Samyangiem ma po prostu BF, te FA 50/1.4 też, skoro Samyangiem ostrzyłeś na potwierdzenie ostrości to tak jakbyś w szkle z AF używał AFa. Spróbuj zastosować globalną korekcje w aparacie , tą z menu serwisowego.

Ja u siebie w GX-10 też miałem BF i to niestety również na matówce(oryginalnej i z klinem). Kalibracja w menu serwisowym + podkładka pod matówkę rozwiązały sprawę.

JackDeJack pierwsze słyszę o czymś takim aby stabilizacja musiała się ułożyć... spróbuję też bez stabilizacji, może faktycznie ona jest powodem.

[ Dodano: 2009-12-17, 22:52 ]
rafalf z bliska jest OK na każdym szkle, nawet wydrukowałem sobie tablicę testową... więc nie wiem czy kalibrowanie coś da, bo przy co cofnięciu focusa globalnie na tablicy ostrość ucieka z środka.

colnet napisał/a:
pierwsze słyszę o czymś takim aby stabilizacja musiała się ułożyć
Otwórz jakąkolwiek fotkę zrobioną ze stabilizacją przy pomocy PhotoMe i tam znajdziesz parametr określający ile czasu potrzebowała stabilizaja do pełnego (głupio zabrzmi) ustabilizowania matrycy.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
JackDeJack napisał/a:
colnet napisał/a:
pierwsze słyszę o czymś takim aby stabilizacja musiała się ułożyć
Otwórz jakąkolwiek fotkę zrobioną ze stabilizacją przy pomocy PhotoMe i tam znajdziesz parametr określający ile czasu potrzebowała stabilizaja do pełnego (głupio zabrzmi) ustabilizowania matrycy.
A można prosić konkretniej, jaki to parametr? Trochę tego tam jest ;-)

Skocz do: