veder  Dołączył: 29 Lip 2009
[K100D] Uszkodzony AF
Witam
Przy moim K100D super nagle przestał działać Autofocus
pierścień ostrości porusza się próbując złapać ostrość
ale tylko w minimalnym zakresie i jeśli nie ustawie ręcznie przyblizonej ostrości
to aparat sobie nie radzi.
W tym dniu znajomy robił nim zdjęcia i podejrzewam że może przytrzymał
za pierścień podczas ostrzenia i może uszkodził silniczek ale dziwne jest to ze w wąskim zakresie potrafi złapać ostrośc czyli całkiem nie padł.

Sprawdzałem na dwóch obiektywach i jest to samo.

Co z tym fantem zrobić? Do serwisu ??

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Sprawdź przełącznik focusa AF/MF miałem tak raz że nie dokładnie go przesunołem i AF świrował.

Dzięki za rade.
Poruszałem kilka razy suwakiem postukałem lekko w obudowę i chwile było ok.
Po tym znów zaczął świrować i raz działa raz nie.
Jeszce jest na gwarancji więc jeśli przełącznik nie działa przez jakieś zabrudzenie
to zrobią to w ramach reklamacji czy nie bardzo ??

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
zrobią ;-) a jak nie będą umieli albo nie będą mieli jak to wymienią na nowy!! K20 ;-)

:-) Dzięki
nie pogardził bym nowym sprzętem
może dorzucą jeszcze jakis obiektyw w ramach rekompensaty ;-)

w takim razie w przyszłym tygodniu
odwiozę do serwisu zobaczymy co wymyślą.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ooooo, fajny wątek. Idę zatem uszkodzić swoją kadyszkę..... nie, lepiej kasetkę :mrgreen:

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
A ja mam problem troche innej natury.

czasem zdarza się, że podczas ostzenia za pomocą AF moja kasetka zaczyan wydawać nieprzyjemne dźwięki - jakby nie mogła złapać ostrości - trzeszczy, chrzęści, jakby silnik AF miał za chwilę paść.

Kiedyś, dawno temu zrobiłem głupotę i chciałem porobić fotki z odwróconym heliosem - przystawiłem go do kita i nacisnąłem do połowy migawkę a zapomniałem p0rzełączyc na manual. Obiektyw wiec został na chwilkę "zblokowany" - chciał sie wysunąc, ale nie mógł bo dopychał go helios.

Czy to możliwe, ze w ten sposób coś zatarłem?

A może do szkiełka, gdzieś pod pierścień ostrości dostały sięjakieś ziarnka piasku?

Dodam, że w 99% sytuacji AF działa poprawnie- bez problemu przeostrza z macro na nieskończonoś, ąz świszczy:)

Ale dzis, poza tym, że zaczał trzeszczeć to jeszcze sięzawiesił - AF przestał w ogole dzialac i nei dalo sie wylaczyc aparatu (po wyciagnieciu baterii i ponownym wlaczeniu jest ok).

kamilsok24  Dołączył: 11 Sie 2009
Mam podobny problem z AF, tyle że w k10d:/

Aparat upadł mi kilka dni temu uderzając obiektywem o ziemie. Od tego czasu silnik AF nie potrafi ustwić ostrości (próbuje, próbuje i nic). Sprawdzałem na drugim obiektywie i niestety okazało się, że to z korpusem jest coś nie tak.

Narazie nie chce oddawać aparatu do serwisu, bo być może jest to błacha mechaniczna kwestia, którą da się rozwiązać "domowymi" metodami.

Być może upgrade softu pomoże;)

jodrex  Dołączył: 25 Wrz 2009
Niestety dziś stwierdziłem, że mam podobny problem. Tydzień temu upadla mi torba z K100D w środku. Myslałem, że nic się nie stało, ale dziś okazało się, że AF nie działa, próbuje kręcić, ale bez skutku. Najprawdopodobniej uszkodził się bagnet ponieważ obiektyw podpięty w chwili upadku podpina się bez wysiłku, natomiast KIT podpina się strasznie ciężko. Pewnie coś sie odgięło lub coś w tym stylu.
Mam jeszcze parę miesięcy gwarancji, ale pewnie serwis nie naprawi tego bezpłatnie ponieważ uszkodzenie jest mechaniczne. Serwisował ktoś może coś podobnego? Z jakimi kosztami naprawy należy się liczyć? Czy warto zaryzykować próbę samodzielnej naprawy? Może ktoś wie czy serwis Apollo na Szyszkowej pracuje w soboty?
Z góry dziękuję za pomoc.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
jodrex, daj do serwisu i nie przyznawaj się, że ci upadł ;-)

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
veder napisał/a:
może dorzucą jeszcze jakis obiektyw w ramach rekompensaty ;-)
i zgrzewkę Budweiser :lol: :-P :->

jodrex  Dołączył: 25 Wrz 2009
Myślicie że są tak mało rozgarnięci? Z nadzieją zaczynam weekend :-D

Skocz do: