koltom777  Dołączył: 05 Sty 2010
  [K-x] Filmy zapisane w avi są źle indeksowane.
Witam.

Mam lustrzankę K-x z która ma problem z zapisywaniem plików filmowych. Chciałem się zorientować czy to przypadłość tylko mojej puszki i mam ja wysyłać do srwisu czy to taka przypadłość tego fimware'u i czekać aż może coś kiedyś Pentax poprawi.

Opis problemu: nagrywam kilkudziesięciosekundowy filmik w HD na najwyższej jakości zapisu (***). Odtwarzam go w aparacie wszystko jest ok. Przekładam do PCeta i tu niemiłe zaskoczenie w WMP 11 strumień głosu nie synchronizuje się z wideo i zazwyczaj kończy kilka sekund wcześniej odtwarzanie w VLC jest ok. ale za każdym razem przed odtworzeniem pliku avi VLC zgłasza bład indeksowania pliku po czym go naprawia krócej lub dłużej i dopiero odtwarza.

Czy inni użykownicy K-x'a też się spotkali z tym problemem. Obecnie mam FW 1.01 ale problem był ten sam na 1.00

Pzdrawiam TK

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Zainstaluj aktualne kodeki (polecam k-lite codec pack, jeszcze mnie nie zawiódł). Sprawdź inny Player.

VLC korzysta z własnych kodeków i jak mówi że plik ma błędną indeksację to tak jest i żadne k-lite'y nie pomogą. Jak wspomniałem interesują mnie odpowiedzi użytkownikow K-x'a, a nie wypowiedzi co by było gdyby, nie mniej i za te serdecznie dziękuję.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
koltom777 napisał/a:
Jak wspomniałem interesują mnie odpowiedzi użytkownikow K-x'a
U mnie wszystko działa, tak jak trzeba. WMP 11+ ffdshow.

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
U mnie bez problemów - spróbuj na innym komputerze odtworzyć, żeby wykluczyć problem z oprogramowaniem. Możesz wrzucić gdzieś na sieć to sprawdzę u siebie - coś krótkiego.

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
Ja też myślę że to wina kodeków. Także spróbuj zmienić odtwarzacz, kodeki i napisz

[ Dodano: 2010-01-05, 22:02 ]
u mnie w k-lite + best player i wszystko ładnie chodzi. Nie upieraj się przy tym VLC tak

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
arob, kolorowa stopka to chyba zakazana na tym forum...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dokładnie, precyzuje to punkt 9 regulaminu.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
masz najnowsze VLC ?
zgadzam się z Tobą, że jak ten programik coś wykrywa to na 99% coś jest nie halo plikiem, a nie kodekami, bo VLC nieużywa poprostu kodeków z systemu, więc czy one są czy i ich niema zawsze ten odtwarzacz działa na "zwykłym" pliku

Filmiki nagrywane w niższej rozdziałce lub w gorszej jakość (**) chodzą OK?
jak wygląda sprawa w odtwarzaniu np. subedit+klitecodecs(lub ffdshow+AC3filter)?

BTW. moja stopka "kolorowa" jest OK czy zmieniać? pytam poważnie bo róż też kolor

@jitt i @plwk mam problem i chcę go rozwiązać i mało mnie obchodzi kolor stopek. Więc idźcie chłopcy potrolować gdzieś indziej. Czytałem to forum wielokrotnie zanim kupiłem Pentaxa i ilośc O.T. jest taka, że ma się wrażenie, że moderator nic nie robi.
----------------
Wracając do tematu nagrałem dziś krótkie filmiki w obu rozdzielczościach HD i SD i wszystkich stopniach jakości *, **, ***. Odtworzenie któregokolwiek z filmów w VLC zawsze zaczyna się od tego samego reindeksacji filmu. Filmiki potraktowałem też programikiem DivFix++ i stwierdził to samo co VLC, że istnieje błąd indeksacji. Przykładowy wynik pracy tego programu:

Info: Standard index chunk found at 83605072
Info: Original index chunk found at 83605248

New Stream Size : 83599540
Total Error Count : 0
Total Frame Count : 450
Video Data Frames : 432
Audio Data Frames : 18

A zatem coś jest na rzeczy.

Do tej pory odtwarzałem pliki w WMP 11 bez zainstalowanych dodatkowych kodeków - bo i po co skoro używam VLC. Przy odtwarzaniu testowych filmików stwierdziłem że największe różnice między dźwiękiem a wideo są w HD*** i zanikają w miarę obniżania jakości, a na SD** już ich nie widać.
Za radą mario, jacka i kataryniarza doinstalowałem k-lita, dodam, że z wielkim bólem - nie lubię śmieci w OSie, mimo wszystko dzięki chłopaki. Zainstalowanie codecków pomogło na tyle że WMP odtwarza pliki avi z synchronizowanym dźwiękiem i obrazem.

Ciekaw jestem jednak czy w filmach nagranych waszymi K-x'ami programik DivFix++ wykryje błędy indeksacji. Programik jest darmowy i nawet nie trzeba go instalować.

I jeszcze jedno wszedłem na amerykańskie pentaximagin jest tam usługa chatu z konsultantem, który na moje pytanie o brak synchronizacji bez chwili zastanowienia kazał wysłać sprzęt do serwisu, czyżby był im znany problem, czy też konsultant nie znalazł rozwiązania w tabelce standardowych odpowiedzi więc skierował mnie do serwisu?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
koltom777 napisał/a:
A zatem coś jest na rzeczy.

pokaż te pliki albo dajmy już spokój.

masz gwarancje i wolny czas od focenia wyslij puszkę do serwisu, ewentualnie skrobnij im mejla a nuż ktoś odpisze :-D
ale skoro odtwarzacz WMP gra filmy już OK ja bym chwilowo się tym nieprzejmował

@dlugas 1982 Gwarancję mam, z wolnym czasem od focenia szczególnie na 3-4 tygodnie to już raczej problem, dlatego wolałbym uzyskać info od innych użytkowników K-x'a czy ich puszki też zapisują źle poindeksowane aviki. Jeśli nie jest to tylko problem mojej puszki to po co wysyłać ją do serwisu i tak do pojawienia się nowego FW nic nie zrobią. To że WMP gra OK mnie jednak nie satysfakcjonuje. Szczególnie, że kłopoty mogą się pojawić przy obróbce takich sekwencji wideo. Jeśli to jest problem wszystkich K-x to może uda się to zgłosić jako sprawę do poprawki w najbliższym FW.

@l_uka Jak pisze wyżej nie jestem specjalnie zainteresowany oceną tego co nagrywa mój K-x, a tym co robią inne puszki więc chyba nie ma sensu publikować nagrań z mojego K-x'a. Poza tym wielkość nawet niewielkiej sekwencji to kilkadziesiąt MB i nie bardzo mam gdzie to umieścić poza firmowym serwerem, a na tym nie chcę tego robić.

Link do programu DivFix++ dla tych, którzy chcą sprawdzić swoje sekwencje wideo nagrane K-x'em.

o 5 postów i 2 ostrzeżenia

dobry wynik :-)

koltom777, szybciej chyba dojdziesz ludzi poprzez PW (poszukaj wstopkach k-xa)że sprawdzili Ci te video niż tu odpowiedzą

Udało mi się w końcu coś znaleźć do opublikowania plików.
Nagrany jest metronom kliknięcie/dźwięk powinien być słyszany gdy wahadło jest na środku.

HD *** (80MB)
SD * (20MB)

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
koltom777, oba filmy działają poprawnie - "stuknięcie" słychać gdy wahadło jest na środku, dźwięk kończy się razem z obrazem. Coś masz nie tak z kodekami albo masz za słabego kompa do HD. Ja odtwarzam na jakimś dwurdzeniowym procku AMD w programie MediaPlayerClassic, kodeki to KLiteCodec.

deckard, sprawdź DivFix++ co powie lub vlc

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
U mnie oba filmy działają poprawnie. Odtwarzacz MediaPlayer Classic a kodeki KLite.

dlugas1982 napisał/a:
o 5 postów i 2 ostrzeżenia

dobry wynik :-)

koltom777, szybciej chyba dojdziesz ludzi poprzez PW (poszukaj wstopkach k-xa)że sprawdzili Ci te video niż tu odpowiedzą

Moderator plwk jest drażliwy i za bardzo się wczuł w role, gdy mu w uprzejmych słowach napisałem żeby sobie poszedł dyskutować na temat koloru nie moich stopek gdzie indziej. Oczywiście spodziewam się że i za te słowa dostanę kolejne dwa punkty, pkt 11 regulaminu. albo inny pkt mówiący o ujawnieniu tajemnicy korespondencji z moderatorem o ile taki jest. Za to właściciel kolorowych stopek cieszy się kontem bez punktów, takie życie.

@plwk i deckard Już przetestowałem, że z kodekami k-lite WMP odtwarza bez opóźnień, jednak i bez kodeków filmy są odtwarzane tyle tyle, że brak synchronizacji video z audio, a wydaje mi się ze tak nie powinno być. Tm bardziej, że dwa różne programy VLC i DivFix mówią, że skopana jest indeksacja, co przy edycji tych plików może mieć znaczenie.

Dlatego przyłączam się do dlugasa 1982 sprawdźcie wasze pliki avi nagrane K-xem za pomocą DivFixa lub VLC.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
koltom777 napisał/a:
Moderator plwk jest drażliwy i za bardzo się wczuł w role, gdy mu w uprzejmych słowach napisałem żeby sobie poszedł dyskutować na temat koloru nie moich stopek gdzie indziej.
Nie jest.

Skocz do: