pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Pomoc w optymalizacji LR3
Po przesiadce na większy monitor (FHD) z laptopa wydaje mi się że LR3 jakby zwolnił. Domyślam sie że jest to związane ze zwiększona rozdzielczością. Dlatego prosiłbym o wytłumaczenie poszczególnych opcji i czym to się objawia.

Docelowo chce osiągnąć możliwie jak najszybsza edycje w dziale develop. Żeby efekty suwaków były widoczne możliwie jak najszybciej, bez opóźnień. Przechodzenie miedzy zdjęciami było jak najszybsze.
Import może trwać godzinami, wtedy wiem ze mogę sobie odejść na herbatę i mam czas dla siebie.

Domyślam się że chodzi o opcje:
1. Edycja - preferencje - zarządzanie plikami -> "Podgląd -JPEG"
- Bez podglądu
- Średnia wielkość
- Pełna wielkość
2. Edycja - Ustawienia bibliotek - Ustawienia danych:
Standardowa wielkość podglądu (1024,1440,1680,2048)
Jakość podglądu (wysoka, średnia, niska)

Przy imporcie daje 1:1. 3gb Ramu. Teraz mam ustawienia jak wyżej są pogrubione. Która konfiguracja tych ostawień da mi możliwie największy komfort samej obróbki?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
pazuzu88 napisał/a:
Standardowa wielkość podglądu (1024,1440,1680,2048)

ustaw 2048 i ponownie wygeneruj standardowe podglądy

Czyli resztę ustawień mam zostawić tak jak jest? Tylko zmienić ta rozdzielczość? Skąd akurat 2048? Skoro zdjęć nie obrabiam na pełnym ekranie (po prawej blok z suwakami), wychodzi właśnie jakoś 1680, i właśnie tym się sugerowałem. Ale zobaczę, może coś pomoże:) Dzieki za rade.

Czytałem o tym niegdyś w manualu Lightrooma. Zalecane jest ustawić najmniejszą rozdzielczość większą od rozdzielczości monitora. Te podglądy są używane w podglądzie "dopasuj" i jeśli są za małe, program generuje je co spowalnia "powiększenie miniaturki". Jeśli są za duże to po prostu przy wyświetlaniu wygenerowany plik jpg jest dopasowywany, co jest znacznie szybsze.

[ Dodano: 2013-01-17, 20:52 ]
o tu coś jest w języku lengłydż
http://helpx.adobe.com/li...all_as_possible

Tylko ani razu nie dawałem żeby wypełnił obrazem, maksymalnie to te 1600 px. Tym bardziej przeciez przy imporcie robie podglad 1:1 co rozumiem że już ładuje maksylany rozmiar obrazu i nic nie trzeba doczytywać.
A co oznaczają pozostałe opcje?

pazuzu88, jeśli angielski to nie problem - polecam poczytanie podręcznika do programu. Jak pisałem Lightroom najwidoczniej nie bierze pod uwagę paneli bocznych, bo co jeśli masz podgląd i je wyłączysz? ;-) Ma biedak liczyć piksele od nowa? Zasada to nie mniej po szerokości niż ma monitor

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jitt napisał/a:
Zasada to nie mniej po szerokości niż ma monitor
Ale te piksele to są w poziomie czy w pionie podane? Te wartości sugerują że w pionie. :roll:

ZbyszekB, a szerokość to dla Ciebie pion? :evilsmile:

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jitt napisał/a:
ZbyszekB, a szerokość to dla Ciebie pion? :evilsmile:
Pytałem dla pewności czy się nie pomylił. :-x

Skocz do: