campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
aparat nie czyta cudzych zdjęć :(
K20. Rodzinka ma duże TV, więc co ma sobie wzrok psuć na laptopie, jak zdjęcia z wakacji itd mogę pokazać na TV. Problem w tym, że skopiowałem zdjęcia z jakiegoś tam przedziału czasu na kartę pamięci do osobnego folderu w DCIM i próbowałem odpalić slajdy. Aparat zamiast zdjec widzi same " ? " (słownie: znaki zapytania). Czy mozna tak przekopiowac fotki, aby aparat je widizal i sluzyl jako przenosne urzadzenie do pokazywania zdjec:)?
Kopiowałem wszystko ręcznie w środowisku Windows XP na kartę pamięci w zewnętrznym czytniku kart.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Podpisuje się pod pytaniem, ciekawi mnie też czy i przy jakich warunkach pucha odczyta jpegi w ogóle nią nie zrobione. Coś trzeba w exifie pozmieniać?

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
dodam tylko, że ta sama karta pamięci w Canonie PS A480 tak samo nie jest czytana xD

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Mój K110D nie czyta zdjęć z innych aparatów. Natomiast Canon A640 radzi sobie z czytaniem pentaksowych. Nawet rawy czyta (a właściwie jpg zaszyte w rawach), co mnie miło zaskoczyło.
Tak więc zależy to od elastyczności firmware. W Pentaksie pliki na pewno muszą mieć nazwę identyczną jak generowane przez aparat. Zdjęcie po zmianie nazwy nie jest już u mnie widoczne, chociaż wykonane tym aparatem.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
pawelek-79 napisał/a:
Zdjęcie po zmianie nazwy nie jest już u mnie widoczne, chociaż wykonane tym aparatem.

W k20 wystarczy zmienić orientację zdjęcia aby pożegnać się z możliwością odczytu przez puszkę.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Wystarczy w każdej fotce zmienić dane exlif i przeczyta.
Udanej zabawy. Pamiętajcie też o numeracji fotek!
To aby nie przybyło wam klapnięć. Udanej zabawy.

Skocz do: