VsdeR  Dołączył: 23 Kwi 2009
[K100D] Dziwne zachowanie aparatu...
Witam

Mam od jakiegoś miesiąca k100Ds, kupiony na allegro. W sumie ma około 1.5 roku. (przebieg około 12-14k). Stan wizualny idealny, zero rys brudów itp.

Przez pierwsze 2tygodnie aparat śmigał bez problemów (oprócz problemów z zasilaniem, wariował trochę, aparat, ale kupiłem enelopy i było ok)

Ale od jakiegoś czasu, coraz częsciej aparat mi warjuje, tzn. jak go włącze wszystko działa, ale jak prubuje zrobić zdjęcie, na chwile się przywiesza (1,2 sec) i zaczyna kłapać lustrem z prędkością 5klapnięć na sek.
Przestaje dopiero po wyłączeniu aparatu, choć nie od razu tylko też po kilku sek.

Najczęściej tak się dzieje jak go nie włanczam kilka dni. Po takiej przerwie często kilka razy mam taką akcje, aż nagle bez mojej ingerencji zaczyna działać normalnie... jak już zacznie działać normalnie to działa i działa bez problemu, aż do kolejnej przerwy w używaniu aparatu...

Przeglądając forum kilka osób miało podobne sensace chyba z k200 i kłapaniem lustra i było to spowodowane zasilaniem aparatu. Ale ja używam enelomy i xtrime 2700 i na obu zestawach aku miałem to samo...

Prosze o pomoc

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Ja miałem to samo z k200d i to była wina zasilania, ale jak kupiłem sobie Eneloopy to problem minął...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Karol Popik napisał/a:
Ja miałem to samo z k200d i to była wina zasilania, ale jak kupiłem sobie Eneloopy to problem minął...

[ Dodano: 2009-07-06, 21:40 ]
VsdeR napisał/a:
oprócz problemów z zasilaniem, wariował trochę, aparat, ale kupiłem enelopy i było ok

A ładowałeś już te enelopy? Jaką ładowarką?

VsdeR  Dołączył: 23 Kwi 2009
Ładowałem ładowarką Xtrime model BQC-4A08. Czytałem sporo o tej ładowarce że jest niezła, procesorowa, ładuje impulsowo każde ogniwo osobno.

W sumie może to być wina zasilania, ale jakoś nie uśmiecha mi się kupić ładowarke za 150zł (za swoją dałem 75zł) tylko żeby sprawdzić czy to wina zasilania. A do tego od razu najlepiej nowe aku 2 komplety 60zł xD Po czym się okaże że jednak to nie to.

Kubańczyk  Dołączył: 29 Lis 2008
podobne problemy mam u siebie - łącznie jakieś 12k fotek i z zasilaniem też nie raz szaleje. Nowe GP2700 tylko na chwilę załatwiły sprawę - a kupione z nową ładowarką (mały prąd zasilania więc ładuje długo i napewno nie przegrzewa aku) co jest / jak to / co to?? ale coraz bardziej namolne - a jak wiadomo nie ma fazy nie ma fotek, nie ma zabawy.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
U mnie zrobiło się coś takiego, kiedy bawiłem sie folia aluminiową i Heliosem. Można spróbować przeczyścić styki. Gdzie kupiłes Eneloopy? Trafiają się podróbki.

Skocz do: