kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
[K100D] k100Dusterka,usb,karta?!
Sprawa wygląda nastepująco
Gdy podłączam pentaxa pod usb do komputera to komp nie wykrywa mi żadnego urządzenia(dysku wymiennego)nie pokazuje się dodatkowy dysk w moim komputerze korzystam z windowsa xp z którym wczesniej nie miałem problemów,wszystko wykrywało i było elegancko a nagle komputer nie widzi aparatu a górny wyświetlacz wskazuje że aparat jest podłączony do kompa napisem PC.. dokładnie stało to się po podłączeniu aparatu do innego kompa w którym nic nie wykryło, myślałem że jest jakiś problem z tym innym kompem a okazało się że również u mnie nagle pojawił się ten sam problem którego zwykle nie było,chociaż przekładam karte do mp3 i działa elegancko,zgrałem nawet z niej zdjęcia robione aparatem,strasznie zmatwiłem się tym faktem i prosiłbym o małą pomoc z waszej strony co mogło się stać?!
z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi i dla każdego :-B

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
nie wiem czy coś pomoze zresetuj ustawienia w aparacie
w setup menu i w custom menu oprócz tego w setup menu jest opcja transfer mode tam ustaw na PC.

Grizley napisał/a:
nie wiem czy coś pomoze zresetuj ustawienia w aparacie
w setup menu i w custom menu oprócz tego w setup menu jest opcja transfer mode tam ustaw na PC.

wczesniej probowałem i nic ...
podpinałem inna karte sd zrobiłem pare zdjęć które normalnie się zapisały na karte później załączyłem do znajomego kompa i ten sam problem na innym komputerze z inna karra pamieci.może to wina jakiegoś oprogramowania?przecież na aparacie na górynym wyświetlaczu wyskakuje PC czyli aparat widzi komputer,ale komputer nie widzi aparatu ..

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Po podłączeniu:
System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń -> Akcja -> Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu
???

dickkett napisał/a:
Po podłączeniu:
System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń -> Akcja -> Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu
???

niestety nie pomaga:/

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ale jak ci go nie wykrywa?
Po podłączeniu nie otwiera się automatyczne okienko z wyborem akcji?
Sprawdzałeś czy w moim komputerze pojawił się jakiś napęd wymienny?
Sprawdź czy w menadżerze urządzeń jest nowy sprzęt.
Aparat na pewno włączony?
Może w biosie wyłączyłeś USB?
Kabelek walnięty?

A tak z innej beczki.
Kumpel dziś kazał mi przed wyciągnięciem swojego pendriva włączyć bezpieczne usuwanie sprzętu. Ponoć to wyłącza napięcie na USB, twierdzi że bez tego "spalił" 4 pendrivy, podobnie jego znajomy. Nie wiem ile w tym prawdy. Ja swoje urządzenia po prostu wyciągam ze złącza.
Na razie działają.

dybon napisał/a:
Ale jak ci go nie wykrywa?
Po podłączeniu nie otwiera się automatyczne okienko z wyborem akcji?
Sprawdzałeś czy w moim komputerze pojawił się jakiś napęd wymienny?
Sprawdź czy w menadżerze urządzeń jest nowy sprzęt.
Aparat na pewno włączony?
Może w biosie wyłączyłeś USB?
Kabelek walnięty?

A tak z innej beczki.
Kumpel dziś kazał mi przed wyciągnięciem swojego pendriva włączyć bezpieczne usuwanie sprzętu. Ponoć to wyłącza napięcie na USB, twierdzi że bez tego "spalił" 4 pendrivy, podobnie jego znajomy. Nie wiem ile w tym prawdy. Ja swoje urządzenia po prostu wyciągam ze złącza.
Na razie działają.

1) niestety
2)nie pojawia się nowy sprzęt
3)nie ma nowego sprzętu
4)mam nadzieje że to było retoryczne pytanie (włączony)... ;)
5)nic nie mieszałem w biosie,sprawdzałem na 2innych kompach i również jest ten sam problem,pozatym odpalam u siebie na tym usb plajeramp3 i działa ...
6)próbowałem innych kabli,napisałem że na górnym wyświetlaczu w aparacie wyskakuje informacja o podłączeniu do kompa "PC" więc dziwne bo aparat daje znać że jest podłączony do komputera lecz 3kompy na których sprawdzałem nie wykrywają aparatu,nie otwiera się automatycznie żadne okienko akcji i w moim komputerze nie ma żadnego dodatkowego dysku wymiennego... tragedia :(

robi zdjęcia,zapisuje na karte,można je przeglądać,: ps: podłączyłem pod ten sam port usb czytnik kart sd(wsadziłem karte z aparatu)odrazu wykyrło nowy sprzęt i mogłem zgrywać swobodnie zdjęcia ... także testowałem na innej karcie z innym kablem i było to samo:/

ps2: w sumie nie wiem czy to ma jakiś sens i coś wspólnego z usterką ... wydaje mi się że tylko taki zbieg okoliczności ...
ale napisze jeszcze że tak mi się zaczeło robić po podbięciu nowego obiektywu tamrona 70-300 4-5.6 nie wiem czy to coś pomoże piszę tak dla informacji ...
może jakieś wadliwe oprogramowanie w aparacie , jest taka opcja?

Jak masz jeszcze gwarancję, reklamuj, inne pomysły mi do głowy nie przychodzą.

[ Dodano: 2008-03-11, 23:14 ]
Dopisuję bo wcześniej nie było notki o obiektywie.
A czy podłączasz aparat z tym obiektywem, testowałeś na kicie?
Tak z ciekawości test zrobiłem, bez obiektywu mój komp wykrywa aparat.
Daj zdjęcie bagnetu tego Tamarona.
Ale coś mi się wydaje że jednak jakaś usterka, tylko pytanie czy twoja wina czy sprzętu, ale to pewnie serwis zwali na ciebie. Ewentualnie nie przyznawaj się do żadnych kombinacji, po prostu pewnego dnia przestało działać.
Chyba że nie chce ci się rozstawać z aparatem, kup czytnik za 2zł i lej na to.
Zgłoś najwyżej przed końcem gwarancji.

dybon napisał/a:
Jak masz jeszcze gwarancję, reklamuj, inne pomysły mi do głowy nie przychodzą.

[ Dodano: 2008-03-11, 23:14 ]
Dopisuję bo wcześniej nie było notki o obiektywie.
A czy podłączasz aparat z tym obiektywem, testowałeś na kicie?
Tak z ciekawości test zrobiłem, bez obiektywu mój komp wykrywa aparat.
Daj zdjęcie bagnetu tego Tamarona.
Ale coś mi się wydaje że jednak jakaś usterka, tylko pytanie czy twoja wina czy sprzętu, ale to pewnie serwis zwali na ciebie. Ewentualnie nie przyznawaj się do żadnych kombinacji, po prostu pewnego dnia przestało działać.
Chyba że nie chce ci się rozstawać z aparatem, kup czytnik za 2zł i lej na to.
Zgłoś najwyżej przed końcem gwarancji.

kurdemolek jaka moja wina,użytkowałem go tak jak było mi dane ... więc nic nie kombinowałem,poprostu pewnego dnia(wczoraj) podpinam i nie działa ...

Nie piszę że coś tam sobie przylutowywałeś, ale może serwis ci zarzuci że twój tamaron nie ma autoryzacji pentaxa czy coś takiego.
W sumie nie wiem jakie ma podejście serwis pentaxa, czy maksimum zadowolenie klienta, czy maksimum statystyk.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kabu napisał/a:
ale napisze jeszcze że tak mi się zaczeło robić po podbięciu nowego obiektywu tamrona 70-300 4-5.6 nie wiem czy to coś pomoże piszę tak dla informacji ...

Raczej brak związku

Dziękuje za odpowiedzi,ale jeszcze troche pomecze:]
1)dzwoniłem do serwisu pentaxa,mają umowe z DHL więc wysyłka jest z góru opłacona, jeszcze pytanie: czy ktoś wysyłał w ten sposób czy ta paczuszka bedzie w jakiś sposób ubezbieczona i jaką mam gwarancje że zwróca mi spowrotem aparat a nie jakiegoś kota w worku?
2)mam wysłać sam korpus,czy kita też(kupowałem komplet)
3)kabelek zapewne też mam zapakować z tym co zrobić z kartą?

sorry za takie pytania ale pierwszy raz bede reklamował i wysyłał sam do serwisu, pewnie jest wiele tematów na forum o tym,przepraszam za dublowanie,ale nie mam czasu zbytnio myszkować po forum(ciągle gdzieś śpieszno) <--- jak Cie irytuje kolejne takie pytanie,to przeleć obojetnie posta i nie mieszaj nosem typu:było,google,sercz :) zawsze na forum znajdzie się miły człowiek który odpowie a z tym niose z góry podziękowania i :-B

póki co jeszcze pochodze z aparatem,ponieważ niezła pogoda się zaczyna a akurat mam mniej obowiązków niż zwykle i szkoda czekać ... :]

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
a nie masz sklepu na miejscu gdzie kupowałeś ?
zanieś tam powiedz o co chodzi i po problemie.
ad 2) Jezeli kupowałeś wszystko razem na jednym paragonie korpus + kit
to wszystko musisz wysłać łącznie z kabelkami kopią paragonu, karta gwaracyjną,
Acha jezeli bedziesz wysyłał DHL to weż kartke i napisz na niej co nie działa opisz usterke i
wyslij razem z całą resztą.

[ Dodano: 2008-03-12, 10:55 ]
czy podłączałeś body do kompa bez karty pamieci. ? Powinno wykryc pusty czytnik.
kabu napisał/a:
3)kabelek zapewne też mam zapakować z tym co zrobić z kartą?

karte olej nie nalezy do kompletu

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
kabu, Wyślij body, bez obiektywu, karty dołącz gwarancję i opisz usterkę. Wyślij w orginalnym opakowaniu i dzwoń do nich po kilku dniach bo mogą Ci odesłać i napisać, że Twoja wina. Ja tak miałem z matrycą (skaza), raczej nie są przychylni klientowi. Życzę jednak powodzenia... :lol:

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
dybon napisał/a:

A tak z innej beczki.
Na razie działają.

Bzdura. Używam codziennie 6 różnych pendrivów, podłączam je dziesiątki razy do różnych kompów i nic się nie dzieje. Bezpieczne usuwanie sprzętu stosuje sie wtedy, kiedy coś zapisujesz na pendrive, żeby system zdążył opróżnić bufor i zapisać wszystko na pendrivie. Jak za szybko wyjmiesz pendriva z gniazda, to możesz mieć uszkodzony plik, który właśnie zapisywałeś i nic więcej.

Stoodi  Dołączył: 07 Mar 2008
Witam i trochę odgrzeje temat. Mam podobny problem z k100d super. Wszystko elegancko działało i nagle klapa. XP nie widzi aparatu. Vista się zawiesza tak, że nic się nie da zrobić a po odpięciu aparatu od kompa pracuje normalnie. Aparat nie przechodzi w tryb PC. Kabu napisz proszę jak to się skończyło w Twoim przypadku.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
dybon napisał/a:
czy maksimum statystyk.
To niestety Apollo robi. Piszą wina klienta :evilsmile:

Stoodi napisał/a:
Witam i trochę odgrzeje temat. Mam podobny problem z k100d super. Wszystko elegancko działało i nagle klapa. XP nie widzi aparatu. Vista się zawiesza tak, że nic się nie da zrobić a po odpięciu aparatu od kompa pracuje normalnie. Aparat nie przechodzi w tryb PC. Kabu napisz proszę jak to się skończyło w Twoim przypadku.

Ja tam używam czytnika za 2 zł i dodatkowo mam pendriva gratis, bo druga karta w nim siedzi.

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Stoodi napisał/a:

Stoodi

A czy próbowałeś odzyskać system?
start>>programy>>akcesoria>>narzedzia systemowe>>przywracanie systemu...
Cofnij kompa do punktu przywracania (tam gdzie jeszcze wszystko było ok).....
Może pomoże?

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Najlepiej najpierw wyprobuj na innym kompie - zeby ustalic czy to aparat czy komp.
Pozniej mozna myslec dalej ;)

Skocz do: