TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
[K200D] Aparat wolno się uruchamia z kartą pamięci.
Witam, zaobserwowałem od niedawna następujący problem a mianowicie:

Aparat ze stara kartą pamięci zaczął się wolniej uruchamiać ok. od 0,5 do 1,1 sec zwłoki więcej.

Aparat z kartą pamięci <nową> 16 Giga uruchamia się jeszcze wolniej niż, ze starą 2Giga, przy starcie długo pali się czerwona diodka.

Aparat bez Karty uruchamia się jak kiedyś, prawie natychmiast po włączeniu.

Co wy na to ?

Wyraźcie swoje opinie.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Sprzęt po prostu dłużej czyta kartę... :-)
A propos, jaka to jest szesnastka, pytam o markę, klasę?

adata Class 6 turbo 16 gb.

A jakbyś jakiś benchmark odpalił z tą kartą, zapis/odczyt to jakie ona ma parametry?

SeizeThePicture, znasz takowy benchmark ?

TomaSzSz, mam nadzieję, że masz jakiś czytnik na USB (bo bezpośrednie korzystanie z aparatu może nie być miarodajne). Jeśli znasz pakiet CD "Hiren's Tools" to na nim jest coś co się nazywa "HD Tune 2.xx". Oczywiście tę aplikację możesz sobie ściągnąć z jakiejkolwiek innej lokalizacji. Zainstalować, odpalić, wybrać z listy dysków... coś co będzie miało w nazwie 16GB i w zakładce "Benchmark" odpalić test "Start".

Dla przykładu moja SanDisk Ultra 4GB class 4 która niby ma dawać z siebie nawet 15MB/s daje od 11, do lekko ponad 13MB/s.

Oczywiście do testów może się nadać jakakolwiek inna aplikacja.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Ciekawe tylko co takiego aparat z karty 16GB czyta tak długo w porównaniu z kartą o mniejszej pojemności? Może rzeczywiście ta "16" jest jakoś przeraźliwie wolna? Wetknąłem w swój aparat kartę Sandiska 16GB i aparat startuje normalnie (tzn. nie widzę różnicy między 4, 8 i 16GB).

nie wiem czy to oto chodzi i dlaczego kartę pamięci wykrywa jako 8 mb i jedną i drugą o to testy.

Sandisk Ultra II 2 gb:

adata class 6 sdhc 16gb:

Jak widać adata według HD Tune 2.55 jest sporo szybsza, wyniki są powtarzalne.

[ Dodano: 2009-11-16, 18:57 ]
Do testów użyłem, wbudowanego Czytnika w laptopie Ricoh który jest rakietą w porównaniu z czytnikami na usb.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
TomaSzSz, miałeś kiedyś w rękach czytnik sandisca dodawany do szybkich kart? :-)

miałem, kumpel ma 4gExeIII a co to ma do tego ?:) Generalnie mój wbudowany klepie go na łopatki ;).

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
A w ogóle to nie jest przypadkiem tak, że wszystkie karty klasy takiej, jak Sandisk Ultra II / Extreme III (czy jak im tam) i tak mocno przekraczają możliwości kontrolera wbudowanego w K200D? Czyli to, że jedna karta "wyciąga" 20 MB/s, a druga np. 15 albo 30 i tak nie ma znaczenia (oprócz odczytu w superszybkim czytniku podłączonym do komputera)? Może to jednak korpus źle współpracuje z Twoimi kartami? I tu jest pytanie - karty czy korpus szwankują?

TomaSzSz napisał/a:
miałem, kumpel ma 4gExeIII a co to ma do tego ?:) Generalnie mój wbudowany klepie go na łopatki ;).

To, że nie widzę tego klepania. Właśnie puściłem test swojej karty na tym badziewnym czytniku i mam average 16,5MB/s ;-) Przy czym przebieg jest niemal liniowy, mam tylko 3 ząbki na ok 17,2MB. Karta class 6.

matth, który to taki badziewny czytnik ?;P ja korzystam z Toshiby a300. ale wracając do tematu, kiedyś nie miałem takich problemów z kartą ultra II a ostatnio jakby zwolniła, czy to możliwe, że coś rypło się ?

TomaSzSz, nie wiem który. Mój śmiga wyśmienicie :-)

Z innymi kartami jest normalnie? Sprawdzałeś czy nie ma uszkodzonych sektorów na karcie? Możesz też zerknąć na piny, może są zaśniedziałe, albo coś.

Tak jak napisał komtur, pewnie cała wina leży po stronie sprzętowego kontrolera aparatu. Może być nawet tak, że to właśnie tej jednej karty 16GB Twoje body nie trawi...

[ Dodano: 2009-11-16, 19:43 ]
Ale tak odbiegając od szybkości karty i szybkości uruchamiania aparatu... Czy jest też opóźnienie w zapisie fotek?

To normalne ze k200d robi serie JPG do 4 klatek? potem zamula?

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
TomaSzSz napisał/a:
To normalne ze k200d robi serie JPG do 4 klatek? potem zamula?

Fragment specyfikacji technicznej:
Zdjęcia seryjne: Szybkość 2.8 kl./s (tryb szybki), maksymalnie 4 zdjęcia w formacie RAW lub JPEG...

zbyllu, wiec to się zgadza, coś tak czułem ale sprawdzić to już sobie odpuściłęm ;-) .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kto przed 40-tką czytałby jakieś suche specyfikacje ;-)

Pojawił się kolejny problem, aparat nie czyta mi karty, na komputerze działa, w kamerce też a w aparacie mijają 2 sekundy zanim sie uruchomi i wyskakuje, błąd karty pamięci i nic sie nie da zrobić, kartę formatowałem na komputerze i nic ;/ problem z pentaxem k200 i adata16gb class 6

Skocz do: