teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
Balans bieli na seri zdjęć
Jak juz sie dowiedziałem w innym watku że obróbka u mnie lezy i kwiczy. prosbę z tym związana, czy ktos może mi poradzic jak sobie z tym dac radę, czyli jak na seri z jednego miejsca, podczas wołania rawów uzyskac na wszystkich zdjęciach ten sam odcień skóry, uzywam ACR i PS

i jeszcze jedno w acr jest taka pipetka która można ustawiac BB, powinienem klikań nia na coś białego czy neutralnie szarego?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Tja, najważniejszy chyba jest monitor... Aczkolwiek taka pipetka to fajna rzecz, jeśli jesteś pewien, że na zdjęciu jest coś białego lub szarego bez żadnego zafarbu. No i tu masz odpowiedź na drugie pytanie z tym, że to zależy od programu, bo w takim photoshopie chyba, to po kliknięciu na jakieś białe coś korygowało mi balans bieli, a w takim silkypiksie to również jasność zdjęcia. Możliwe, że czegoś niedopatrzyłem w ustawieniach, ale tak właśnie to szło: jak kliknąłem na białe, to zaraz całe zdjęcie za ciemne miałem.
Wracając do seryjnej obróbki: silkypix rewelacyjnie obrabiał całą serię zdjęć - najpierw trzeba było dobrze zrobić jedno, potem CTRL+C, następnie zaznaczasz wszystkie foty zrobione w tych samych warunkach (najlepiej jak używałeś manuala) i CTRL+V. Myk myk i wszystkie tak samo skorygowane. Super to było...ale mi się trial skończył i się teraz bujam :-(

[ Dodano: 2009-11-16, 13:57 ]
Aha, sorry, jakoś mi umknęło, że Ty ACR-a używasz...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Kiwak, ustawnienie balansu bieli ma wpływ na jasność zdjęcia, kiedy przesuwam po całym zakresie suwak WB w Lightroomie 2 zmienia się też jasność.

BTW w LR2 jest opcja "kopiuj ustwienia z poprzedniego zdjęcia" czy jakoś tak, to się przydaje do uzyskania powtarzalności w serii zdjęć.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
W ACR można otworzyć serię zdjęć, zaznaczyć, które się chce i zmienić WB – prametry zmieniają się dla wszystkich zdjęć. Warto też zapoznać się z przyciskiem "Synchronize..."

[ Dodano: 2009-11-16, 14:09 ]
Pipetką – na coś neutralnie szarego. Zauważ, że jak klikniesz na białe, to wyskoczy ostrzeżenie, że "area is too bright" (jest za jasno), by zmierzyć WB.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kiwak napisał/a:
a w takim silkypiksie to również jasność zdjęcia

W Silkypiksie jest pipetka od balansu bieli i pipetka od ustawiania najjaśniejszego punktu obrazu oraz pipetka od koloru skóry.

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
teo73 ja radzę najpierw porządnie wykalibrować monitor. Śluby robisz to za te kilka stów kup chociaż Spyder'a 3 Pro.

Druga sprawa - nie zawsze znajdziesz na zdjęciu coś nieutralnie szarego bądź białego i wtedy... ja polecam pokombinować. Pipetka owszem ustawi coś tam - ale często otrzyma się obraz zbyt zimny lub ciepły. Póki oczy sprawne a monitor wykalibrowany to polecam oprócz automatu skupić się także na własnym postrzeganiu kolorów.

Jak na konkretnym zdjęciu "znajdziesz" ten dobrze wyglądający balans bieli to możesz spróbować zastosować go na zdjęciach gdzie panowały niemal identyczne warunki oświetleniowe.

Pamietaj też o bardzo ważnej rzeczy jaką jest odczytywanie profilu kolorów. Lightroom i ACR przeważnie default'owo mają ustawiony jakiś tam Adobe ACR 4.4 lub 3.1 - znajdź profil dla Twojego aparatu. To często diametralnie zmienia postać rzeczy, zwłaszcza w cieniach i kolorze skóry.

Dalej - jeżeli używasz lightrooma to zgrupuj sobie kilka zdjęć i popatrz na nie w "zespole" i zobacz czy któreś odstaje od szeregu. Zdjęcia robione w podobnych warunkach opwinny wyglądać spójnie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kiwak napisał/a:
Na pewno klikałeś na WB, a nie na kolor skóry ?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
argawen napisał/a:
Kiwak napisał/a:
Na pewno klikałeś na WB, a nie na kolor skóry ?
A....teraz, jak tak stawiasz sprawę, to nie jestem pewien :oops:
plwk napisał/a:
W Silkypiksie jest pipetka od balansu bieli i pipetka od ustawiania najjaśniejszego punktu obrazu oraz pipetka od koloru skóry.
Nie no, zaraz, na pewno są dwie pipetki, nie trzy. W każdym razie w wersji 3.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kiwak napisał/a:
Nie no, zaraz, na pewno są dwie pipetki,
Tylko dwie. W każdej wersji Silky.

Skocz do: