polon  Dołączył: 01 Maj 2009
adapter m42 - nie zatrzaskuje się
Witam wszystkich,

mam tego typu adapter:

http://fotozakupy.pl/adap...la-pentax,8133s

Adapter po zamontowaniu "kręci się" na gwincie - nie zatrzaskuje się. Skutkuje to tym, że po nakręceniu obiektywu na wkręcony w bagnet adapter obiektyw z adapterem wypada z bagnetu.
(chyba dziwnie to brzmi ale mam nadzieje, że wyjasniłem wystarczająco ;) )

ma ktoś pomysł jak to naprawic?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Trudno powiedzieć bez obejrzenia. Może ta blaszka pełniąca rolę sprężynki minimalnie jest przesynięta lub za długa i nie haczy o uchwyt?

wydaje mi sie że ta blaszka już nie odgina się tak jak gdy była nowa. Taką stawiam diagnoze, ale chodzi mi raczej o patenty na rozwiazanie tego problemu, może jakiś mały klin, próbował ktoś może takie rozwiązania?
:)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
polon,
zrób mały test.
Przestaw dzwignię fokusa na M by końcówka "wiertarki" nie czepiała o sróbki.
W gniazdo bagnetu włóż obiektyw z pentaksowym bagnetem.
Trzymając wciśnięty przycisk blokady obiektywu spróbuj obracać obiektywem (tak, jak kręcisz wkręconym w przejściówke).
Jeżeli obiektyw się obróci i wypadnie to znaczy, że masz uszkodzone gniazdo bagnetu.
Jeżeli czujesz wyraźny opór - Twoja przejściówka jest do wyrzucenia.
Dobra przejściówka zamontowana w gnieździe nie powinna się obracać nawet po uprzednim odkręceniu blaszki zabezpieczającej.

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Moja przejściówka bez blaszki obraca się swobodnie. Nie uważam żeby to było jej wadą, wręcz przeciwnie... Blaszka służy do blokowania a nie defekty wykonania pierścienia.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Odegnij blaszkę. U mnie to podziałało.

polon napisał/a:
Adapter po zamontowaniu "kręci się" na gwincie - nie zatrzaskuje się. Skutkuje to tym, że po nakręceniu obiektywu na wkręcony w bagnet adapter obiektyw z adapterem wypada z bagnetu.

Ot, i problem - jednemu wadą, drugiemu zaletą ...

BolzZ napisał/a:
Moja przejściówka bez blaszki obraca się swobodnie. Nie uważam żeby to było jej wadą, wręcz przeciwnie...

Jeszcze raz napiszę -
dobra/właściwa przejściówka, czy to z blaszką czy też bez, nie ma prawa obracać się w gnieździe bagnetu (chyba, że użyjesz bardzo dużej siły).
Sprężysta blaszka ma zabezpieczać przed samoczynnym wykręceniu z gniazda.

ona_1  Dołączyła: 02 Wrz 2009
dżejpi z całym szacunkiem ale cytujesz wypowiedzi dwóch użytkowników ... :->

ona_1, dzięki za uwagę, nie zauważyłem...
Przepraszam zainteresowanych - postaram się sprostowac.

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Ja zapytam z innej beczki: przekręca Ci się gdy dokręcasz obiektyw tak że nie możesz dokręcić bo wypada czy jak już dokręcisz to w drugą stronę się wykręca jak ostrzysz?

Bo jeśli w kierunku dokręcania obiektywu to też miałem taki problem:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=589622#589622

dzięki za wszelką pomoc aczkolwiek temat jest dalej otwarty bo jak był problem tak jest dalej...

Cytat
Przestaw dzwignię fokusa na M by końcówka "wiertarki" nie czepiała o sróbki.
W gniazdo bagnetu włóż obiektyw z pentaksowym bagnetem.
Trzymając wciśnięty przycisk blokady obiektywu spróbuj obracać obiektywem (tak, jak kręcisz wkręconym w przejściówke).
Jeżeli obiektyw się obróci i wypadnie to znaczy, że masz uszkodzone gniazdo bagnetu.

zrobiłem test - wszystko jest jak należy, bagnet sprawny.

w moim przypadku problem polega na tym, że mam dosc ciezki obiektyw - czj sonnar 180 a to waży, może nawet 1,5 kg; gdy probuje ostrzyć to kręci się obiekty z adapterem w gnieździe a jak już sięprzekręci powiedzmy 30 stopni to wypada obiektyw z nakręconym adapterem.

Odginanie blaszki nie pomaga.

Spróbuje spiłować na kant za radą KristoVeeRa ale mam wrażenie że pół soboty zajmie mi opracowanie jakiegos niezniszczalnego patentu.

Jeśli wynika z tego że przejsciowka z blaszka czy bez nie powinna sie obracać - poleccie jakąś dobrą, która na bank nie zacznie sie obracać, nawet po 3 miesiacach eksploatacji tak ja ta. Będe wdzięczny.
Pozdrawiam.

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Nawierć otworek w obiektywie na blokadę i problem z głowy.

Nie rozumiem stwierdzenia że ma się nie obracać przejściówka bez blokady, jak ją niby wyjąc w takim przypadku? Ma się obracać swobodnie ale bez luzów promieniowych i osiowych. Moment przy założonym obiektywie jest znacznie większy niż bez niego i zawsze łatwiej wyjąc pierścień przy wkręconym obiektywie więc jak go niby wyjąć jeśli miałoby to działać tak, że przejściówka z obiektywem ma się nie obracać w bagnecie? Siekierą?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
polon, czy ten obiektów zakrywa sobą bolec blokujący obiektyw? Jeśli tak, to najlepiej nawiercić tam dziurkę. Wtedy do odkręcenia będzie potrzeba nacisnąć przycisk odblokowujący (tak jak dla obiektywów z bagnetem K).

[ Dodano: 2009-11-13, 11:01 ]
Za długo pisałem, już mnie BolzZ uprzedził. :-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Gwiazdor napisał/a:
[[ Dodano: 2009-11-13, 11:01 ]
Za długo pisałem, już mnie BolzZ uprzedził. :-)

Nie szkodzi, my wolno czytamy :lol:

Skocz do: