PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
FF/BF raz jeszcze
Sytuacja taka:
w K30 z jednym obiektywem (Tokina 80-200/2.8) mam gigantyczny BF (poza skalą regulacji - pewnie jeszcze kolejne 10 punktów by się przydało). Za to z kiciakiem jest FF na jakieś -5 (o ile na czymś tak ciemnym da się to dokładnie zmierzyć i ustawić) a z manualnymi stałkami trochę mniej ale też na minus. Rozumiem, że w "debug mode" mogę sobie przesunąć całość skali, prawda? To mnie nie bardzo ratuje, bo pewnie, gdybym dostroił puszkę do tokiny, to by mi w drugą stronę zabrakło skali dla kiciaka, a żona jednak robi nim zdjęcia (ja czasem też). Pytanie brzmi czy w takim wypadku serwis uprawia jakąś bardziej zaawansowaną magię i zrobi tak, żeby hulało wszystko? (wiem, wiem, najlepiej zadzwonić do serwisu i zapytać, ale opinia innych użyszkodników też jest dla mnie cenna).

cinek325  Dołączył: 28 Sie 2012
Pewnie z puszką masz coś nie tak.Przynajmniej tak mi się wydaje.Bo na kicie FF to ciekawa sprawa i raczej mało spotykana.

Nim tu się czegoś dowiesz to napisz maila do serwisu, odpowiedzą następnego dnia.

AAAA i grzebanie w debug mode zrywa gwarancję jeśli serwis zobaczy że dokonałeś tam jakiś zmian. ( pytałem ich o to ) :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
pewnie, gdybym dostroił puszkę do tokiny, to by mi w drugą stronę zabrakło skali dla kiciaka

Nie wiadomo na pewno bez spróbowania.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Tu trzeba niestety regulować obiektyw w serwisie.
Natomiast jest jeszcze kwestia jak gigantyczny jest ten BF. Chodzi o to, że regulując BF w menu ustawiasz +10 dla 1 obiektywu i potem ustawiasz jeszcze +10 dla wszystkich, otrzymując +20. Przynajmniej mi w K7 te wartości się sumowały. Może tyle wystarczy? Niedogodnością tego rozwiązania jest to, że po założeniu Tokiny będziesz musiał każdorazowo ustawiać określoną wartość "dla wszystkich" i kasować ją po zdjęciu szkła, żeby potem z kitem nie było problemów.
Ewentualnie zostaj ręczne ustawianie ostrości w Tokinie.

[ Dodano: 2013-09-05, 09:44 ]
@cinek325 problem FF/BF z oryginalnymi szkłami Pentaxa to żadna nowość, raczej kwestia dokładnego przyglądania się zdjęciom. Np. takim K100D z założonym kitem robiłem fotki przez 3 lata, zanim zauważyłem spory BF. Przy ciemnych szkłach takie rzeczy nie rzucają się w oczy. Ja tam mam FF/BF z każdym szkłem, wszystko trzeba regulować.

Właśnie też liczyłem, że się to sumuje, ale nie stwierdziłem poprawy. Może jeszcze raz spróbuję. A BF jest taki, że gdzieś między f 5,6 a 8 zaczynają się namierzane obiekty łapać w głębię ostrości (przy wprowadzonej korekcie +10). :evil:

edit
faktycznie, przy +10 dla wszystkich i +10 dla tokiny jest zdecydowanie lepiej, choć wciąż daleko od doskonałości.

[ Dodano: 2013-09-05, 09:44 ]
@cinek325 problem FF/BF z oryginalnymi szkłami Pentaxa to żadna nowość, raczej kwestia dokładnego przyglądania się zdjęciom. Np. takim K100D z założonym kitem robiłem fotki przez 3 lata, zanim zauważyłem spory BF. Przy ciemnych szkłach takie rzeczy nie rzucają się w oczy. Ja tam mam FF/BF z każdym szkłem, wszystko trzeba regulować.[/quote]

+5 dla kita to chyba nie mało.

A tak przy okazji zapytam,da się korygować FF i BF dla np jednego SMC-A - chodzi mi o potwierdzenie ostrości, tak żeby nie miało to wpływu na inne korekty ?
Puszka przypisze go do konkretnego profilu ?

O, zobrazowałem. Pierwsze +10, drugie +10 i +10 globalnie.

po kliku większe

Faktycznie jeszcze trochę by się przydało.

A sprawdzałeś może to szkło z inną puszką?
Ciekawe czy to szkło czy puszka i szkło...

Sprawdzałeś na 80mm i na 200mm ?
Czy tylko na jednym końcu ?

Hm... Ijon focił tym szkłem. Podeślę mu PW.

A sprawdzam głównie 200, bo ten koniec bardziej mnie interesuje.

Chodzi o to że w zoomach może być na jednym końcu BF a na drugim FF.
Albo na jednym OK a na innym coś rozjechane ... A wtedy to tylko szkło do serwisu.

Sprawdzę.

Tymczasem zdjęcie nie planszy testowej tylko... W sumie prawie jak plansza z tym, że za oknem. Ostrzone na krawędź najniższej narożnej dachówki (nad rynną). Ostrość wypada na oko jakieś dwie-trzy dachówki nad czerwoną. Po kliku większe.

Jak na moje ślepe oko nawet 6 do 7 od celu czyli tak jak piszesz .

Jak masz możliwość,sprawdź z inną puszką i na obu końcach.
Mi się coś wydaje że przed serwisem się nie uchronisz.

Jak chcesz to masz tu w PDFie chyba lepszą plansze do kalibrowania.

http://hostuje.net/file.p...7fd9ef34c94bd41

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Faktycznie fociłem, z naszymi K10d i K-7 nie wykazywał FF/BF. Ale trzeba wziąć pod uwagę że robiliśmy zdjęcia samolotów przy (mniej więcej) f/8 do f/11. Więc być może był BF, ale nie mieliśmy szansy go zauważyć.

No to pozostaje umówić się z kimś z Krakowa na piwo i przestrzelić z inną puchą (najlepiej przed piciem piwa). Ijon, jesteś chętny? Piwo stawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Plansza testowa bez odrębnej, równoległej do płaszczyzny matrycy, powierzchni do łapania ostrości nie sprawdza się przy tak dużym centralnym punkcie AF.

Podlinkowana własnie taka jest jak piszesz plwk,

http://www.skibek.pl/zts/...k_foccal_06.jpg

OK, dzięki, poskładam sobie to cudo w wolnej chwili.

Skocz do: