award  Dołączył: 17 Lis 2009
Problem z GP Recyko
Witam serdecznie
Kupiłem ostatnio aku od GP z serii Recyko 2100mAh.Zastosowałem je jako zasilanie mojego Pentaxa K-X...

Jakie było moje zdziwienie gdy po włożeniu aparat nawet się nie włączył...<baterie były dobrze włożone> no nic, szybko je wsadziłem do ładowarki i podładowały się przez noc...

Cały czas bawię się na bateriach energizer dołączonych do aparatu i jeszcze ani jedna kreska z baterii mi nie spadła...

Na Recyko nie mogę popracować dłużej niż 5 minut...od razu padają...W menu ustawiam rodzaj zasilania...Ni-MH, auto, alkaliczne i nic...Recyko nie wytrzymują dłużej niż 5 minut działania...
Proszę mi powiedzieć,czy to wina aku czy coś może z aparatem jest... ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeszcze może być problem z ładowarką

jakiej używasz :?:

żeby stwierdzić czy to problem aku czy aparatu musiałbyś mieć pod ręką jeszcze jeden akomplet akumulatorów do sprawdzenia

Dzięki za odpowiedź :-B
Dziwne było dla mnie,że od razu po wyjęciu tych aku z blistra i po włożeniu do aparatu nawet się nie włączył... Czytałem opinie n/t tych akumulatorków i ponoć są od razu do użycia... U mnie to niestety nie było tak różowo...
Pierwsza myśl, zmierzyłem miernikiem napięcie...każdy aku od GP miał ponad 1.194 V prawie 1,2V...

Wrzuciłem je pro forma do ładowarki...ładowarka to typ MW 8168 GS procesorowa...
Obecnie aparat nie uruchamia się na tych GP...pokazuje całkowite rozładowanie...

PS. właśnie zmierzyłem te niby rozładowane GP...każda na chwilę obecną ma napięcie powyżej 1,232 V ...

Ps2. wrzucam swoje stare Forevery 2400 mAh...zobaczymy jak one sobie poradzą z aparatem :-(

[ Dodano: 2009-11-21, 13:50 ]
PS.3 właśnie wsadziłem Forevery do K-x'a
Po naładowaniu baterii zmierzyłem miernikiem napięcia...Każdy miał ok 1,28 V
Uruchamiam aparat na foreverach i mój Pentax gości mnie informacją,że bateria jest wyczerpana...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
award napisał/a:
Wrzuciłem je pro forma do ładowarki...ładowarka to typ MW 8168 GS procesorowa..
Problem z tego typu ładowarką jest taki, że ładuje parami akku.

Tak...od razu wsadziłem 4 szt. akumulatorków...
Dobrze przejdźmy do tematu... czy to jest normalne żeby aparat marki Pentax nie radził sobie z akumulatorami 1,2V ? Koniecznie musi mieć baterie? Idąc tym tropem to nie wyrobię się na te bateryjki :-/
Czy może ten mój aparat jest uszkodzony?!

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
A nie brałeś pod uwagę, że akumulatorki prosto ze sklepu mogą być padnięte? Wystarczy jeden padnięty i komplet nie będzie działał. Mogą być "zleżałe" (nie powinno się trzymać akumulatorków w stanie rozładowanym, a w sklepie przecież nie doładowują.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Moja BC700 pokazuje że naładowane Eneloopy mają ok 1,45-1,5V.
Jak twoje maja 1,28V to ciekawe ile dają pod obciążeniem ?
Miałem ładowarkę MW 8168 GS - działała bardzo dobrze aż padła jedna komora i nie ładowało pary akku - objaw był taki że "naładowane" eneloopy padały po <20 fotkach :evil:

Dlatego jak napisałem wcześniej...pierwsze co to dałem je do ładowarki :!:
Poleżały sobie w niej dość długo i następnego dnia włożyłem je do aparatu, chwila zabawy, kilka fotek na szybko i wychodzę na dwór...Jakie było moje zdziwienie jak po chwili znów zobaczyłem komunikat bateria rozładowana...
Przychodzę do domu...napięcie mają dobre...i nie wiem o co może chodzić :-?

[ Dodano: 2009-11-21, 15:47 ]
Co do padnięcia ładowarki... wątpię

Pytanko mam...może ktoś ma na forum K-X i jakieś eneloopy lub recyko?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
award napisał/a:
napięcie mają dobre...

Jeśli nie mierzysz napięcia pod obciążeniem to taki pomiar nic nie mówi.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
award napisał/a:
Przychodzę do domu...napięcie mają dobre...i nie wiem o co może chodzić :-?

Nawet rozładowana bateria będzie wskazywała napięcie bliskie nominalnemu. Trzeba dokonać pomiaru pod obciążeniem. Pgogugluj trochę w temacie akumulatory, baterie, NiMH, NiCd - niedawno natrafiłem na polską stronę, gdzie było wszystko o tym i jak się z "tym" obchodzić. Dosłownie wszysyko. Jak znajdę, podrzucę też.

[ Dodano: 2009-11-21, 15:58 ]
http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html
Może to?

award napisał/a:
Co do padnięcia ładowarki... wątpię
ale masz coś dla potwierdzenia twoich wątpliwości ?

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
W k200d też miałem z tym zagwozdkę. Winny był kształt styków w komorze baterii - zarówno aparat, jak i grip, działają tylko z bateriami o dużej średnicy dodatniego bieguna. Eneloop i Philips działają bez zarzutu, natomiast po włożeniu GP i Fujicell pokazywał się komunikat o rozładowanej baterii.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
award, ja też mam z różnymi akku problemy:
4x Panasonic Infinium HHR-3MPE
4x Panasonic Infinium HHR-3MRE
4x Kodak Digital Camera Battery HR6
4x Hahnel 2350mAh
Wszystkie po naładowaniu w zwykłej ładowarce GP nie najadają się do użycia w Kiksie.
Ale jak już ładuje w Panasonicu BQ-392, to całkiem inaczej stoją... A jeszcze inne sprawa, że zazwyczaj po włożeniu do aparatu nowych świeżo naładowanych akku, musi je sobie "popróbować" zanim się włączy i pokaże że są pełne. Bo oczywiście na początku wskazuje połowę pojemności. Używam tylko Ni-MH i takie mam ustawienie w Body.
Polecam lekturę:
http://nedbunnell.blogspo...tery-notes.html

No dobrze... Niby te GP Recyko powinny chodzić od razu po włożeniu do aparatu...
Niestety u mnie tak nie było...naładowałem je w tej swojej ładowarce, tak samo jak forevery...
Chwilowe testy...Na GP od razu pokazuje ten połowiczny stan naładowania...po czym po chwili wraca do stanu całkowitego rozładowania... GP ładowałem całą noc żeby się ułożyły...z Foreverami jest podobnie....

Na moim starym kompakcie te GP chodzą idealnie! Po godzinie focenia cały czas z lampą błyskową i przeglądaniu zdjęć nie zeszły ze stanu pełnego naładowania...

Bardzo ten KX jest wrażliwy na baterie...a może ten mój egzemplarz jest nadwrażliwy...SeizeThePicture, Już patrze na link...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
award napisał/a:
Na moim starym kompakcie te GP chodzą idealnie! Po godzinie focenia cały czas z lampą błyskową i przeglądaniu zdjęć nie zeszły ze stanu pełnego naładowania...

nie porównuj starego kompaktu z lustrzanką ;-)

to jednak trochę inne wymagania prądowe

eh...stare dobre czasy :-P
Ale tak szczerze...piszą o tych GP ,że od wyjęcia z pudełka są już gotowe do użycia...
a jednak na nich nie dało się popracować...

Jutro przejdę się do kolegi,który ma jakieś akumulatorki w lampie błyskowej w swoim d200...
Zobacze jak to działa na jego wynalazku

opiszon napisał/a:
nie porównuj starego kompaktu z lustrzanką ;-)

to jednak trochę inne wymagania prądowe

Święta prawda, mój stary kompakt miał na znamionie 5V, kiks ma 6V, a akku to same wkładam.

opiszon napisał/a:
nie porównuj starego kompaktu z lustrzanką
dokładnie. Moje stare Fuji S5600 na leciwych energizerach wydalało 700-900 fotek vs K100DS które ledwo się odpalało.

JackDeJack, a ja mam jeszcze starsze S5000.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
award, właśnie sobie przypomniałem, że w kiepskich bateriach pomaga też czasem przetarcie styków, bo lubią sią pokrywać jakimiś tlenkami. Sprawdzona na K200d.

Skocz do: