magdku  Dołączyła: 20 Kwi 2006
[ analog] Me Super - problem z czasami
Witajcie.
Wyglada na to, ze niektorzy troche za wczesnie mi pozazdroscili Me Superka. Odebralam dzisiaj z labu negatyw i wyszly w miare dobrze naswietlone 4 ostatnie klatki. Problem polega na tym, ze raz dziala i trzyma czasy a po chwili tak jakby na wszystkich ustawieniach (M,Auto) robil na czasie synchro z lampa czyli 1/125. Nie wiem czy dobrze wytlumaczylam, ogolnie wszystkie ustawione czasy na M i Auto maja taka sama dlugosc i wyglada to jakby bylo wlasnie 1/125.
Czy spotkal sie ktos z czyms takim?Byc moze jest to problem ze stykami przelacznika trybu pracy a byc moze to zupelnie co innego.

krzychu  Dołączył: 30 Sie 2006
1. A czy czasy (tzn. diody) w trybie M klikając przyciski, się zmieniają?,
2. Czy czasy (tzn. diody) w trybie M kręcąc pierścieniem, się zmieniają?

Ostatnio na tutejszej giełdzie nabyłem MEF-a, popychacz przysłony w korpusie ocierał o bagnet i czasy nie schodziły poniżej 1/250, lekkie odgięcie śrubokrętem pomogło.

Krzychu

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Moim skromnym zdaniem nie działa elektronika sterująca migawką. czas 1/125 jest czasem "mechanicznym". Często pomaga kilkukrotne poruszanie przełącznikiem funkcji od "auto' do "M". A czasy w wizjerze się zmieniają ? Jeżeli tak, to raczej zabrudzone styki przełącznika funkcji. Pozdrawiam.
Krzysztof

krzychu napisał/a:
1. A czy czasy (tzn. diody) w trybie M klikając przyciski się zmieniają?,
2. Czy czasy (tzn. diody) w trybie M kręcąc pierścieniem się zmieniają?

Tak diody sie zmieniaja, tylko niestety na dlugosc otwarcia migawki nie ma to wplywu.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Padająca bateria?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Bateria?

Baterie "nówki Pewex" niesmigane prawie

Jeszcze jedno pytanie,
jak wyglądały odbitki (film) przy czasach poniżej 1/125s,
powyżej 1/125s

Krzychu

krzychu napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie,
jak wyglądały odbitki (film) przy czasach poniżej 1/125s,
powyżej 1/125s
Krzychu

Odbitek nie robilam, moze to i dobrze...Na wywolanym negatywie po prostu nic nie ma, podejrzewam ze kompletnie niedoswietlony. 4 ostatnie klatki wczoraj byly zrobione i wtedy trzymal czasy rzedu 4 sekund nawet. Dzis mu sie znow odwidzialo i na sluch cokolwiek bym nie ustawila, jest zdecydowanie za krotko.

Jeszcze raz,
jeśli nie ma filmu, albo zmarnuj jedną klatkę i,
ustaw np 2 s i 1/125 różnica jest zauważalna,
1/2000 i 1/125 różnica powinna być zauważalna chociaż to zależy od słuchu.

Czy robiłaś na tym filmie zdjęcia z krótkimi czasami, poniżej 1/250?

Migawka w tym aparacie sterowana jest elektrycznie więc jeśli czasy są za krótkie to chyba tylko elektronika. Z drugiej strony rozbierałem kilka z serii ME i tam niespecjalnie jest co się zepsuć, bardziej stawiam na brak styków na czymś - chociaż na elektronice się niewiele znam.

Krzychu

krzychu napisał/a:
Jeszcze raz,
jeśli nie ma filmu, albo zmarnuj jedną klatkę i,
ustaw np 2 s i 1/125 różnica jest zauważalna,
1/2000 i 1/125 różnica powinna być zauważalna chociaż to zależy od słuchu.
Krzychu

Tak tez robilam:)roznica powinna byc zauwazlana, ale nie jest. Po tym jak pomajtalam kilka razy pokretlem pomiedzy M i Auto, czasy znow zaczely byc takie jakie byc powinny, czyli 2s to 2s, a 1/2000 to 1/2000 ze o innych nie wspomne.
Nie pamietam jakie czasy uzywalam na tym negatywie, ale na pewno byly rozne i powinnam uslyszec roznice.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
magdku napisał/a:
Baterie "nówki Pewex" niesmigane prawie

Miałem przypadek, że "nowe" baterie nie wytrzymały doby

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
magdku napisał/a:
jak pomajtalam kilka razy pokretlem pomiedzy M i Auto, czasy znow zaczely byc takie jakie byc powinny
No to naprawdopodobniej brudne, lub odgięte styki pod pokrętłem.

Dada napisał/a:
No to naprawdopodobniej brudne, lub odgięte styki pod pokrętłem.

Czy dam rade pobawic sie w naprawe sama, czy odeslac do serwisu jakiegos?Jesli mialabym robic sama, to poprosze o wskazowki, bo znaleziony service manual akurat ten punkt pomija;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Możesz spróbować.
1. odkręcasz pierścień wokół spustu migawki, a wewnatrz pokrętła trybu pracy.
2. wyjmujesz spust i pokrętło
3. masz styki na wierzchu
5. przemywasz spirytusem
6. Ewentualnie lekko doginasz styki, tak aby na pewno kontaktowały.
7. składasz w odwrotnej kolejności
Problemy: czym odkręcić pierścień- raczej kluczyka do tego nie masz, więc czymś, co wejdzie w te dwie szczelinki- odradzam małe nożyczki, bo poharatasz pierścień, ale coś do nich podobnego.
Uwaga na wylatującą z siła wodospadu kulkę zatrzaskowa położenia pokrętła i cycuś blokady pokrętła. Są na sprężynkach malutkich, ale wystarrczająco silnych, aby ich więcej nie znaleźć. :evilsmile:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Trzeba też uważać na taki dynks miedziany pod spustem migawki (może to właśnie ten cycuś, o którym mówi Dada?), bo przy zakładaniu spustu z pokrętłem na swoje miejsce może wypaść i zniknąć w czeluściach aparatu.

Dzzieki za wskazowki:)Byc moze zaangazuje Meza w grzebanie w Me Superku a byc moze prosciej bedzie zadzwonic do p. Rendaszki lub gdzies indziej:)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Magda, a próbowałaś na Wyżynach? Jeśli to tylko styki, yo powinni dać radę.

Arti napisał/a:
Magda, a próbowałaś na Wyżynach? Jeśli to tylko styki, yo powinni dać radę.

A znasz może dokladny adres tam do nich?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adres, mi ostatnio na GG cytowałaś... to na Boya chyba jest.
A drugi serwis jest na Małachowskiego, to na Leśnym, adresu nie pamietam, wiem jak dojechać.

Arti napisał/a:
Adres, mi ostatnio na GG cytowałaś... to na Boya chyba jest.

Aaaa o tego Ci chodzi:)Ty myslisz ze ja skojarzylam te ulice z Wyzynami?;)

Skocz do: