plenermaniak  Dołączył: 04 Cze 2009
K10D nie pamięta daty i godziny po wyjęciu baterii
Witam, mam taką małą wątpliwość co do tego czy aparat powinien pamiętać date i dodzine przy np zmianie baterii ?? kiedyś nie zwróciłem na to uwagi bo używałem gripu pionowego i bardzo rzadko wyjmowałem do ładowania baterie w korpusie gdyż miałem w menu wyprane że ma najpierw z gripa pobierać prąd .

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
powinien pamiętać - jest oddzielna bateryjka do tego.

plenermaniak  Dołączył: 04 Cze 2009
no tak właśnie myślałem ale miałem wątpliwość . Chyba nie ma sie czym zabardzo przejmować tym ? troche to aby upierdliwe gdy nie ma czasu na wprowadzanie tego wszystkiego na nowo

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
jak długo w k 100
jak długo w k 100 jest zapamientywany zegar i kalendarz

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
tzn ?? pytanie mocno nieprecyzyjne, ale sądzę że tak długo jak długo działa bateryjka podtrzymująca ;-) a ile ona "działa" to niestety nie jestem w stanie CI na to pytanie odpowiedzieć... i chyba nikt ;-)

precyzyje ustawianie daty i czasu po zapisaniu po kilku może kilkunastu dniach nie użwania aparatu zapisy sie zerują . pytanie moje kto sprawdzał po ilu

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Przypuszczam, że nikt. Bo i po co? Znamy robiących z uporem maniaka testy aparatu, jakieś szumy, jakiś efefy i beefy, jakieś cuda na kiju; ale o takim, co wyjmuje baterie i liczy dni do następnego jej włożenia tylko po to, żeby sprawdzić, czy zegar się wyzerował i wyjąć z powrotem.....nieee, bez przesady...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W DL-u pamięta ustawienie przez bodaj 24 godziny, w starym Olympusie C4000Z przez 1 godzinę.

jerzyf  Dołączył: 15 Sie 2009
pawgra napisał/a:
powinien pamiętać - jest oddzielna bateryjka do tego.

E tam, wątpię żeby była oddzielna bateryjka.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Do dzisiaj nie wiem co się stało z moim S5000, nagle po trzech latach przestał pamiętać ustawiony czas. Nigdy nie wnikałem, nie rozkręcałem... Ma tak do dzisiaj. Ale S5000 nijak się równa z K10D.

nie rozumiemy sie . ustawim w aparacie aktualny czas i date robie zdjęcia .kończe wyłączam NIE WYJMUJE AKU kłade do torby. po kilku dniach wyjmuje włączam i aparat informuje ustaw date wyzerował sie PYTANIE MOJE KTO WIE PO ILU DNIACH

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raczej po miesiącach lub nawet latach gdy akumulatory się całkowicie rozładują.

grzegorzgr, w temacie napisałeś "po wyjęciu baterii. Teraz się rozumiemy? :-P
Ja na pewno raz wyjąłem akku do ładowania, kiedy drugi był już w ładowarce i spokojnie dobę Kadycha była "pusta". Zegar działał dalej.
Zanim nabyłem drugi akku, też zostawiałem aparat z pustą komorą (a roztargniony jestem, więc po parę dni tak mógł leżeć) i nigdy zegar mi się nie wyzerował.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Cytat
W Canonie A710IS jest oddzielna bateryjka. Kupmy trupa na spółke z allegro i sprawdźmy, czy jest bateryjka. Czy jej nie ma, jak narazie zdania uczonych są podzielone ...

Może wystarczyć śmieszny kondensatorek odpowiedniej jakości. Może też być alkaliczna "wmurowana" w jakiś scalaczek, jak w np. pamięci.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
jerzyf napisał/a:

Rozbierałem K110D i widziałem tę bateryjkę. Sądzę, że w K10D też jest bateryjka i po prostu padła, dlatego nie pamięta daty.

grzegorzgr, po kilku dniach wyjmuje APARAT Z TORBY albo tak po 3 dniach jest aktualna data a po 2 tygodniach juz jej niema PYTANIE KTO WIE DOKŁADNIE PO ILU

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
grzegorzgr napisał/a:
PYTANIE KTO WIE DOKŁADNIE PO ILU
Nie krzyczymy.
BTW po co wam taka informacja ?
Przecież przy pierwszym włączeniu i tak poprosi o ustawienie daty i godziny :idea:

Mi w K200D data znika po kilku dniach - jeśli oczywiście leży bez baterii.

[ Dodano: 2009-12-13, 09:55 ]
BTW - instrukcja obsługi bardzo dokładnie podaje ten czas. I odpowiednio do:
K200D - strona 39
K10D - strone 44
K20D - strona 38

JackDeJack napisał/a:
instrukcja obsługi bardzo dokładnie podaje ten czas. I odpowiednio do:
....
K10D - strone 44
No, faktycznie:
Cytat
Jeżeli ustawienia danych i czasu zostaną skasowane, kiedy po długim czasie włożysz
nową baterię, postępuj zgodnie z instrukcją “Ustawienie daty i czasu”. (str.56)

:evilsmile: :-P

[ Dodano: 2009-12-13, 11:23 ]
grzegorzgr napisał/a:
robie zdjęcia .kończe wyłączam NIE WYJMUJE AKU kłade do torby. po kilku dniach wyjmuje włączam i aparat informuje ustaw date
Na wypadek, jakbyśmy się nadal nie rozumieli ;-P , podpowiadam:
1. wg ogólnodostępnej netykiety pisanie wielkimi literami to wrzask; nie wrzeszcz na nas. Ponadto używanie prawidłowej interpunkcji ułatwia zrozumienie tekstu.
2. jeśli Twój aparat zachowuje się tak jak napisałeś, recepta jest jedna: serwis

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Widocznie w środku siedzi mały akumulator który podładowuje sie gdy wkłada się naładowane ogniwa.
Mi K200 nawet po kilku dniach nie zgubił czasu i daty.

Skocz do: