rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Mini test - filtry polaryzacyjne
Zastanawiam się nad przeprowadzeniem takiego testu - tyle wśród użytkowników dywagacji - Hama - beee, Hoya - koloryzuje, B+W - webest.
Mam filterki polaryzacyjne kołowe:
1. Carl Zaiss Jena 49
2. Hama pol-cir 52
3. Hoya HMC 52
4. B+W MRC slim 58
Zawsze byłem zadowolony z CZJ, nie miałem obiekcji do Hamy. Chciałbym zobaczyć na własne oczka jaka może być różnica i w czym:
- rozdzielczości
- wierności odwzorowania kolorów
- zdolności wygaszania odbić
- wielkośći współczynnika ekspozycji
Zdaję sobie sprawę, że test powinien się odbyć na jednym obiektywie, tych samych warunkach świetlnych, tym samym kadrze.
Ma ktoś możę jakieś dodatkowe uwagi ? Szczególni ciekaw jestem sposobu kontroli, czyli skanowania- pewnie będę musiał zaznaczyć, że bez indywidualnej korekcji ? Bo skanował będzie fotolab - a może właśnie dlatego dać sobie spokój?
Rzućcie czymś we mnie - będę miał mniej roboty i zostanę niedowiarkiem :mrgreen:

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
Sprawdź też odblaski/flary - tanie filtry chyba nie mają żadnych warstw antyodblaskowych, te najdroższe są multicoated :) Mając obiektywy z SMC, znalezienie filtra, który nie wprowadza niepożądanych efektów specjalnych nie jest łatwe.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Pamietam, że Marek Wyszomirski robil kiedys takie testy nie moge jednak znalezc linki do nich .. moze on ci tez podpowie co i jak, o ile tu trafi ;)
Grzesiek

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ano zajrzałem:-) I link to http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html - ale tam było tylko kilka filtrów do których miałem dostęp gdy robiłem test.

Marek Wyszomirski napisał/a:
tam było tylko kilka filtrów do których miałem dostęp

Heloł Marku. Znam twój test. Z mojej stajni jest tam tylko Hama. Masz może jakieś sugestie odnośnie sposobu obróbki fotografii?

Sposobu obróbki w jakim celu?

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
rychu, chcesz to robić analogiem? Jeśli juz to raczej cyfrą. Nie wiem jak skanery w labach działają ale wydaje mi się, ze i tak jakiś wpływ na efekt końcowy by miały.

Sposobu obróbki w jakim celu?

Jak wcześniej zaznaczyłem - wywołanie i skanowanie zlecę w flabie. Czy mam zastrzec jakieś specjalne wymagania odnośnie skanu?

Ale skanu jakich zdjęć? Testów filtrów? Jeśli tak, to na pewno bez indywidualnej korekcji zdjęć - i to zarówno podczas skanowania jak i ewentualnego naświetlania odbitek. Ale w/g mnie jeśli będziesz robił testy analogową puszką to najlepiej po prostu zrobić na slajdzie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wydaje mi sie ze jednak lepiej robic taki test na cyfrze.....beda ryginalne pliki PEF ktore kazdy bedzie mogl sobie pobrac i zobaczyc na wlasnych preferowanych ustawieniach jakie sa roznice dl niego
skan slajdu....trzeba by zrobic na przynajmniej nikonie 9000 przy 4000dpi ....na jakims super neutralnym ustawieniu....nie wiem czy da sie ....?

jakich zdjęć? Testów filtrów? ... najlepiej ... na slajdzie

Fafniak napisał/a:
przynajmniej nikonie 9000 przy 4000dpi

Dziękuję za pomoc :-D utwierdziliście mnie w niechęci do testów :mrgreen: może lepiej :?:

Fafniak - ale jesli test na slajdzie, to po co go skanować? Nie wystarczy obejrzeć pod dobrą lupą?

Marek Wyszomirski, - przyznam ze ogladanie pod nawet dobra lupa roznic w pracy filtrow polaryzacyjnych (pomijam barwe) to troche chyba bezsensowne zadanie - nawet dobre lupy nie pokza roznic w ostrosci - no chyba ze bedzie to wieeelka roznica....

Fafniak napisał/a:
no chyba ze bedzie to wieeelka roznica

Ot, to, i tu się nasuwa pytanko odnośnie sensu testów i porównywania - mam na myśli użytkowanie amatorskie. Czy ekonomicznym rozwiązaniem jest pakowanie się w filtry za 300zł skoro taki za 50zł jest równie przydatny, a róznice widoczne pod mikroskopem? Co innego odblaski i transmisja. Wiedziony ciekawością, tak na oko próbowałem wymienionych filtrów w kierunku redukcji odbić - i nic, moje oczy mnie zawodzą?.

Fafniak - fachowcy oceniają ostrość slajdów właśnie pod dobrą lupą. Układ optyczny rzutnika moze psuć ostrość. Mikroskop z kolei daje zbyt duże powiększenie i w zasadzie tylko ziarno widać.
Rychu - różnice w ostrośći wyjdą jak np. zrobisz odbitki w większym formacie. Tyle, że robienie testó na podstawie oględzin odbitek ma jedna wadę - przyczyn ich nieostrości może być wiele - złe nastawioenie ostrośći na obiektywie, kiepski obiektyw, kiepski filtr, kiepski obiektyw powiększalnika, złe nastawienie ostrości powiększalnika, drgania kolumny powiększalnika podczas ekspozycji. Stwierdzasz, ze odbitki są mało ostre - i w sumie nie masz pewności dlaczego. Oglądając slajd (lub negatyw - ale wtedyz kolei wpływu na kolorystykę nei ocenisz) pod lupą masz mozliwych pzryczyn nieostrości znacznie mniej - i w związku z tym z dużo większym prawdopodobieństwem możesz twierdzić, że pzryczyną różnic jest jakośc testowanego filtra.

Marek Wyszomirski, - moze zle napisalem...jakos nie wierze zeby ktokolwiek z nas mial dobra lupe ktora pozwoli ocenic roznice w ostrosci pomiedzy filtrami....

Mam wrażenie, ze wielu z nas ma, tylko... nie wie o tym. Jako całkiem dobrą lupę można wykorzystać standardowy obiektyw 50mm.

Czyli pozostaję przy ogólnie przyjętych opiniach :-/ - dziękuję za zainteresowanie :-D :-B

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
miałem kiedyś matina całkiem nieźle :]
zapodaje ponizej z e-300 i kitem 14-54

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
davnes napisał/a:
i kitem 14-54

14-54 kit?
Czy 14-45?

Skocz do: