BooM  Dołączył: 21 Sty 2008
[K20D] Synchronizacja z lampą zewnętrzną - problem
Problem wygląda następująco:
Lampa (Fomei D400 czy CY-300K, sprawdzone i sprawne) podpięta kablem do synchronizacji z korpusem.
Pierwszy błysk zawsze 100% skuteczności.
Drugi błysk i następne - 0 reakcji lampy.
Lampa oczywiście gotowa do błysku.
Aby wymusić następny błysk lampy muszę albo:
1. wyłączyć na moment korpus
2. wyjąć na moment wtyczkę kabla z gniazda korpusu lub lampy
3. wcisnąć na lampie przycisk "Test", który jednak przy pierwszym wciśnięciu częściej lampy nie wyzwoli.
Jest to takie "typowe" resetowanie systemu.
Po takim "resecie" ZAWSZE uzyskam następny błysk lampy - ale tylko jeden. No i znów trzeba "resetować".
Sytuacja wygląda identycznie po założeniu w sanki mocowania lampy na korpusie adaptera z dodatkowymi wyjściami dla kabla synchronizacji.
Nie mam natomiast żadnych problemów po założeniu na korpus lampy FGZ 540

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Ja bym powiedział, że się się "zatyka" elektronika aparatu. Tak jakby jednak napięcie było nieco za wysokie. Próbowałeś podłączyć FGZ-kę przez kabel? Albo jeszcze lepiej jakąś klasyczną lampę, nie studyjną, ale bez komunikacji cyfrowej z puszką?

BooM  Dołączył: 21 Sty 2008
Za jakąś godzinkę podepnę FGZ-kę kablem przez wspomniany wyżej adapter i dam znać co i jak :roll:

[ Dodano: 2009-12-06, 17:59 ]
Kiwak, :-B Pierwszy browarek dla Ciebie :-B
Trochę mi ulżyło, bo już się bałem że to awaria i trza korpus w serwis słać. A to ostatnie czego bym chciał!
100% błysków (korpus-kabel-adapter-FGT'ka)

Więc teraz czas na kolejne pytanie.
Co zrobić (kupić, znaleźć) aby działało również z lampami studyjnymi?
Będę wdzięczny za pomoc, bo żona patrzy na inwestycje w niechcące współpracować lampy i dziwnie krzywi twarz :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-06, 18:58 ]
Poszperałem już oczywiście na forum i poczytałem o dużym napięcie, jakie może być na stopce lub kablu synchronizacji starych lamp. Ale lampy do których ja podpinam są raczej z tych "bezpiecznych".
W specyfikacji CY-300K podają, że napięcie synchronizacji to DC 9V, a w rzeczywistości jest nawet mniejsze. Przed momentem mierzyłem, i jest 5V.
Zmierzyłem też napięcie w gnieździe aparatu. W trakcie synchronizacji pojawia się ok. 0,1V

Skocz do: