wojto  Dołączył: 08 Gru 2009
  [K100D] przesunięcie punktu ostrzenia
Witajcie,
Mam pytanie, gdzie w Pentaxach znajduje się punkt ostrzenia jak się ustawi pomiar nie na punktowy, tylko z całego ekranu? (nie wiem jak to fachowo się nazywa :) )

Po "naprawie" w warsztacie, gdy mam ustawiony pomiar punktowy, to czerwony kwadracik znajduje się 2 mm poniżej środka (zgłosiłem to do naprawy, bo wcześniej był centralnie na środku), ale po przełączeniu na pomiar z całego ekranu jest tylko mały czerwony punkcik w lewym dole ekranu. Czy tak powinno to wyglądać?

Drugie pytanie, czy przesunięcie punktu ostrzenia w dół, to częsta przypadłość, bo czytałem, że to czasami wada fabryczna.

Trzecie pytanie dotyczy korekty położenia tego punktu, znalazłem taki wpis, gdzie napisano, że można to zrobić na poziomie softwaru, czy to prawda? http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=511643#511643

Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
wojto napisał/a:
gdzie w Pentaxach znajduje się punkt ostrzenia jak się ustawi pomiar nie na punktowy, tylko z całego ekranu?

Automat ustawia gdzie mu się podoba, powinno być na najbliższy obiekt pokrywający się z punktami AF.
wojto napisał/a:
Po "naprawie" w warsztacie, gdy mam ustawiony pomiar punktowy, to czerwony kwadracik znajduje się 2 mm poniżej środka

Czerwony kwadracik to tylko informacja który punkt jest aktywny.. Wszystkie punkty ostrzenia są znacznie większe od kwadracików a największy jest centralny i jego obszar to zaznaczone na środku matówki kółko.

Opisana w linku korekta dotyczy pokrywania się odległości ostrzenia przez obiektyw z rzeczywistą płaszczyzną ostrości i nie ma związku z wyświetlaną na matówce informacją o użytym punkcie AF.

Skocz do: