Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
  Zbyt mocno nakręcony filtr UV, POMOCY :)
Witam
Kolega ostatnio do mnie wpadł, z plastikową zabawką Canon EF 50 1.8 II, zakupił go bardzo tanio - ale jest problem. Poprzedni właściciel nakręcił na niego filtr UV, tak mocno że nie sposób go odkręcić, nawet używając sporej siły (obiektyw się nie rozleciał, a filtr siedzi dalej). Filtr jest to badziewny SELCO, który strasznie flaruje, więc wchodzą rozwiązania z których nie wyjdzie on cało, byle obiektyw przeżył.
Może miał ktoś podobny problem?
Pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rozbić ;-)
ale z głową
przyszedł do mnie kiedyś 16-45 z USA źle zabezpieczony, i się filterek stłukł był w trakcie transportu

obiektywowi się nic nie stało

potem będzie większa krawędź do złapania jakimiś szczypcami żeby wykręcić

ew próbujcie teraz szczypcami złapać za krawędź

albo taki otwieracz do weków ;-)

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Położyć obiektyw filtrem na dół na płaskiej, nieśliskiej powierzchni (papieru ściernego raczej nie polecam :-P , skóropodobne, szorstka strona płyty pilśniowej raczej) i wtedy próbować odkręcić równomiernie dociskając do podłoża. Powierzchnia tarcia jest duża i może się udać. Mnie się udało. Oczywiście trzymać obiektyw jak najbliżej filtra, żeby czegoś nie przekręcić w mechanizmach.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Możesz też delikatnie na złączach gwintów dać kroplę oliwy, poczekać aż się rozejdzie i spróbować odkręcić. Miałem bardzo podobny problem i w taki sposób udało mi się załatwić sprawę. Tylko nie za dużo tej oliwy!, bo jak pójdzie na szkła to masz 2 tygodnie czyszczenia :P

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
poloz na ciepla sucha powierzchnie (nie goraca) filrem do dolu tak by sie zagrzal i troche rozszerzyl, jest to pewnie stop aluminium i szybko chwyci temperature. Potem odkrec trzymajac filtr jakas guma lub niesliska skora.

Naisalbym by wlozyc do wody na glebokosc filtra ale nie napisze bo nie dam gwarancji, ze soczewka w objektywie w tym czasie nie zaparuje a wtedy bedzie problem.

np. poloz na kaloryferze. Ja tak zrobilem z Heliosem i poszlo. Nie powinien lezec tam za dlugo. Tylko filtr ma sie zagrzac!

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Ten obiektyw ma metalowy czy plastikowy gwint na filtry ?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Żeby nie tłuc, z samego filtru można wykręcić szkiełko. Powinno być zabezpieczone wewnętrznym pierścieniem z dwoma zapadkami. I jak już szkło zdejmiemy, to wtedy chycić szypcami.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jak się filtr rozszerzy, to może być nawet trudniej wykręcić. ;-) Trochę kiepsko, że to chodzi o 50/1.8 II, to strasznie delikatny, plastikowy obiektyw. Mam nadzieję, że wyjdzie cało z tych prób - ale trzeba to robić ostrożnie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
szczypiorrr napisał/a:
I jak już szkło zdejmiemy, to wtedy chycić szypcami.

Ja bym sam pierscien zostawil - notorycznie przykrecam takie bez szkielek do swoich obiektywow. Swietnie broni przed paluchami i takimi tam :-)

dsk racja.

Ja mialem tak ze to diabelstwo sie po prostu skleilo. Przez rozszerzenie zruszylo sie i bez problemu wykrecilem. Problem z odkreceniem polega na tym, ze sila musi byc idealnie rowno przylozona do obwodu filtra. Kiedys byly takie uchwyty do odkrecania nakretek ze sloikow...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
j-z napisał/a:
Problem z odkreceniem polega na tym, ze sila musi byc idealnie rowno przylozona do obwodu filtra.

Problem z tym obiektywem jest taki, ze slimak AF pewnie pusci predzej niz sam filtr...

mysle, ze Morg bedzie wiedzial jak trzymac by nie ociazyc slimaka... Miejsca na uchwyt po stronie obiektywu duzo nie ma...

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Witam
Dzięki za odpowiedzi, w sumie nie zdążyłem z nich skorzystać (po za sugestią żeby położyć filtrem do dołu na czymś szorstkim - co nie dało rezultatów). Będąc na uczelni w jednym laboratoriów robotycznych, pożyczyłem szczypce precyzyjne, walczyłem z filtrem, ale nie udało się go odkręcić, to spróbowałem zwykłych kombinerek - puściło :-D Co prawda zewnętrzny gwint filtru wygiął się tak że nic się na niego nie nakręci.
Mimo że zastosowałem metodę brutalnego ataku (musiałem kręcić z całej siły) to obiektyw jest cały i nawet jego luzy się nie zwiększyły... (może już bardziej nie mogły :lol: ).
Biorąc do ręki te cudo, tęsknię za niezniszczalnym Pentaxem M50/1.7, ale muszę przyznać że AF w połączeniu EOS-1 działa szybko i bezbłędnie.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Dobrze, że obiektyw przeszedł przez to bez szwanku ale zawsze to jednak trochę szkoda filtra - gdybym trafił na ten wątek wcześniej poradziłbym szczelnie zapakować obiektyw w worek foliowy i włożyć na kilka minut do lodówki. Mnie się tak kilka razy udało rozłączyć różne za mocno skręcone gwinty.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Po fakcie, ale na przyszłość może się przyda - skoro gwint na obiektywie plastikowy, a filtr zapewne szklano-metalowy - to należało to włożyć do zamrażarki. Średnica plastikowego gwintu zmniejszy się znacznie mniej niż metalowego i powstaną luzy, albo zmniejszą się naprężenia na gwincie i powinno pójść gładko.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
pawelek-79 napisał/a:
to należało to włożyć do zamrażarki
I załapie wilgoci :evil:
Nie lepiej położyć obiektyw filtrem na zmrożonym kompresie :idea: są takie które można podgrzewać w mikrofali lub schładzać w lodówce zależnie od potrzeb :idea:
Ewentualnie wersja dla Diehard'ów naczynie z zimną wodą i lodem i pomoczyć sam pierścień filtra.

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Do odkręcania filtrów, które trudno odkręcić w palcach jest specjalne urządzenie- zasada działania taka sama, jak w otwieraczu do słoików.Ktoś na forum nikona nawet sprzedaje to urządzenie.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
jurekg napisał/a:
Do odkręcania filtrów, które trudno odkręcić w palcach jest specjalne urządzenie

Ile razy w życiu można nakręcić zbyt mocno filtr :?: :shock:
Do słoików to rozumiem, co roku kilkadziesiąt się otwiera...

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
W takich przypadkach zawsze sprawdzała się skórzana rękawiczka. Pomogła mi zarówno przy filtrze, jak i przy za mocno wkręconym na Sonnara adapterze. Można nawet natrzeć ją wcześniej kalafonią, żeby zwiększyć tarcie

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
zbyllu napisał/a:
Powierzchnia tarcia jest duża i może się udać

tarcie nie zależy od powierzchni :-P :->

Skocz do: