michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Co to za filtr: Kenko MC W2?
Wraz z moim SMC-M 82/2 otrzymałem filtr Kenko MC W2. Próbowałem rozszyfrować co oznacza to magiczne W2 i poległem. Domyślam się, iż jest to filtr UV, bowiem na to wskazuje Google. Ale co wówczas oznacza W2?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Może minimalnie ocieplający? To 'W' może byc skrótem od 'warming'.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gratulowac szkla.....zanim sie zalamiesz ostrzac na 2.0 - musisz uzbroic sie w cierpliwosc :-P

Mam nadzieję, że nie będzie tak strasznie, choć przyznaję, że łatwo to się nie ostrzy. W najbliższych dniach powinienem skończyć negatyw i wówczas zobaczę jak mi to wyszło.

BTW, rzecz jasna ostrząc muszę pozbywać się filtra bo wtedy już zupełnie nie widzę. No i ta matówka w emiksowym standardzie jest jakaś taka nijaka troszkę.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
gratulowac szkla.....zanim się zalamiesz ostrzac na 2.0 - musisz uzbroic się w cierpliwosc :-P

dlaczego załamać?
że mała głębia ostr. ?
w 135/2.5 to nie był jakiś big deal trafić w oczy dokładnie na min.odległości ostrzenia..

Ja niemal od zawsze mam ten problem, że trafić nie potrafię, faktem jest, że kiedyś Jupiterem z ogniskową 135 mm trafiałem i mając ją do Zenita podpiętą, ale później mi się odmieniło i już nie trafiałem, choć bardzo tego chciałem.

Teraz trafiam jak mam 24 mm, co rzecz jasna sztuką nie jest.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
michalwochna napisał/a:
Ja niemal od zawsze mam ten problem, że trafić nie potrafię

Masz wade wzroku? Nawet jesli nie masz, to polecam nasadke korekcyjna -1, dramatyczna poprawa ostrosci w wizjerze. Ja w MX uzywam czasem matowki od LX'a i jest duzo lepiej. Niby przeklamuje pomiar, ale ja mam to gdzies - te 1/2 EV i tak nie zauwaze. Chociaz ostatnio zanabylem sobie matowke z siatka do MX'a i tez mi sie podoba.

A na 85/2 mi sie genialnie ostrzy, ale tylko na matowkach z serii wyprodukowanej pod LX2000 ;-) mam takie dwie SC69 i SG60 - warte kazdych pieniedzy.

pozdrawiam

dz.

dzerry napisał/a:
Masz wade wzroku? Nawet jesli nie masz, to polecam nasadke korekcyjna -1, dramatyczna poprawa ostrosci w wizjerze. Ja w MX uzywam czasem matowki od LX'a i jest duzo lepiej. Niby przeklamuje pomiar, ale ja mam to gdzies - te 1/2 EV i tak nie zauwaze. Chociaz ostatnio zanabylem sobie matowke z siatka do MX'a i tez mi się podoba.

Mam wadę wzroku i noszę okulary, choć w ostatnim roku nastąpiła poprawa. Ja myślę, że mój problem polega na tym, iż bym potrzebował aparat w worku zaciemnionym trzymać, ten worek zaś na głowie i tylko optykę mieć nie wierzchu. Najbardziej właśnie wkurza mnie przy okularach światło które wpada z boku. Myślałem nawet o muszli ocznej, ale z okularami to śmiesznie się dopiero pracuje, ja osobiście nie znoszę.

No i jest jeszcze kwestia wyczucia i nauczenia się własnego sprzętu. Mi z moim emiksem jest coraz lepiej.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
michalwochna napisał/a:
Mam wadę wzroku i noszę okulary

Nasadka korekcyjna i masz problem z glowy. Mowie serio. Ja z okularami, nawet nie probuje robic zdjec, bo to jest po prostu bez sensu - za daleko od wizjera, a muszla tylko pogorsza sprawe, bo jeszcze oddala. Specjalnie po to kupilem sobie nowy pryzmat do LX'a, bo -1,5 juz mi nie starczalo. Co do nasadki, to ja ostatnio cos takiego kupilem na ebayu za 9 dolarow. Wydaje mi sie, Aster Foto ostatnio sie oglaszalo, ze tez cos takiego maja. Zreszta jak dorwiesz jakas muszle oczna, to wiele z nich ma mozliwosc zamontowania soczewki - kazdy optyk ci taka przytnie. Moze byc taka no-name, albo taka jak wlasnie sprzedaje, a wlasciwie juz sprzedalem http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=2645 ;-) Gume zawsze mozna zdjac.

pozdrawiam
dz.

To ja chyba muszę taką soczewkę sobie sprawić, bo prawdę mówiąc nawet mając okulary nie mam pewności, że to co widzę to widzę ostro, myślę, że powinienem widzieć znacznie lepiej, wyraźniej i dokładniej, tym bardziej mając do dyspozycji taki wizjer.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
michalwochna napisał/a:
To ja chyba muszę taką soczewkę sobie sprawić, bo prawdę mówiąc nawet mając okulary nie mam pewności, że to co widzę to widzę ostro, myślę, że powinienem widzieć znacznie lepiej, wyraźniej i dokładniej, tym bardziej mając do dyspozycji taki wizjer.

była już kiedyś ta dyskusja-ale jednak soczewki kontaktowe to jest to!
trafiam w punkt 100 na 100 dokładnie zawsze 50 1.4@1.4 na min.odległości ( i to na z-20 a nie lx'ie :)

Skocz do: