campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
K20d - Front Focus a potwierdzenie ostrości
Witam. Zniesmaczony nowym nabytkiem (SMC-M 200/4), wychwalanym w testach, postanowiłem sprawdzić, czy to ja jestem dziwny, czy to obiektyw szwankuje, czy też mój korpus.

Wykonałem parę testów ze statywem.

Wykryłem swoisty Front Focus w moim K20. Piszę swoisty, gdyż sprawa tyczy się potwierdzenia ostrości przy obiektywach manualnych, a jedynym obiektywem AF jaki posiadam, jest 18-55, którego duża głębia ostrości przeszkadza w wykonaniu obiektywnego testu.

Tak więc biorę K20 z podłączoną SMC-A 50/1.4 i na największej dziurze, ze statywu robię zdjęcie linijce, gdzie aparat mam ustawiony pod kątem ok. 30 stopni do osi obiektywu.

Robię zdjęcia, potwierdza mi ostrość kilka razy z rzędu (totalnie niedoostrzyć, potem jeszcze raz ustawić) np. na 14, a na zdjęciu ostra jest 16 (liczby w ciagu rosnącym do aparatu) . No to zniwelowałem to przy użyciu opcji w menu Ustawienia -> 35 czy tam ileś -> regulacja, dałem na -7.

Porównywałem wyniki na dość dużym powiększeniu, 20x około, albo więcej nawet. W końcu diabeł utkwił w szczegółach.

Pytanie moje, czy postąpiłem słusznie? Czy popełnione modyfikacje wpłyną tylko na AF? Czy AF jest zależny od potwierdzenia ostrości (jak założyłem) czy też nie i wszystko mi spaprze? Czy tylko wydaje mi się, że wszystko jest ok (zrobiłem zdjęcia i wydaje mi sie, ze oczy mam zdrowe:D) czy rzeczywiście to wyregulowałem?

Wiem, można ostrzyć na oko, ale przyzwyczaiłem się dość mocno do ostrzenia z potwierdzeniem.

Edit: Z moim aparatem jest coś poważniejszego, niż mi się wydaje, bo raz ostrzy tak, a przed chwilą, gdy wykonałem kojeny test, wystąpił swoisty back focus.

Teraz oficjalnie się zastrzelę i poproszę o wyjaśnienie mi tego dziwnego zjawiska, jakim jest działające swoim własnym życiem potwierdzenie ostrości.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Zdjęcia linijce (czy kartek ustawianych pod kątem) nie nadają się do ustawiania AF-a. Zrób normalne zdjęcia osób czy przedmiotów i na tej podstawie ustaw sobie korekcję. No i pamiętaj, że AF zależy też od temperatury światła - dopiero K-7 nie jest na to wrażliwa.

Zrobiłem bardzo szybko dwa zdjęcia na pełnej dziurze (f/1.4).

TAK JAK JA TO WIDZĘ czyli olałem zieloną lampkę. Pierwsze lepsze (nie ma co gadać, że to i tak mało ostre)

POTWIERDZENIE OSTROŚCI W APARACIE. Wiadomo, że ostrość była skierowana na oczy, a ostra jest ta nitka włosów

jacoz  Dołączył: 08 Sty 2010
A jaki masz ustawiony pomiar autofocusa? Najlepiej ustaw jedno centralne pole bo może tu tkwi najprostszy problem.

specjaliści, czy przeczytaliście w ogóle temat?

OSTRZE MANUALNIE. SMC-A 50/1.4. Potwierdzenie ostrości mi szwankuje.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
campanelli no i masz najlepszy test - potwierdzenie ma FF. Skoryguj na minus, aż będzie dobrze i tak zostaw.

andrusz, no i właśnie do takich osób jak ty kieruje to pytanie:
czy to właśnie tam w menu się koryguje potwierdzenie ostrości, czy też ta opcja 35. ustawień jest tylko dla obiektywów z Auto Focusem?
Edit:
skorygowałem na minus 10mm, ale potrzeba minimum 16, więc nic już sie nie da wiecej zrobić.

Ile kosztuje matówka do ostrzenia manualnego do K20 xD?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
campanelli napisał/a:
Ile kosztuje matówka do ostrzenia manualnego do K20 xD?

jeśli dobra - ponad $ 100. http://www.katzeyeoptics....-prod_K10D.html

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Jest jeszcze menu serwisowe przesuwajace regulacje globalnie, ale chyba lepiej puszke oddac do serwisu by przestawili lustro czy tez uklad af.

Stanki  Dołączył: 30 Gru 2009
Mam niestety bardzo podobny problem, o którym już pisałem na forum Fuji (tam jestem na razie bardziej zadomowiony). Niedawno kupiłem Samsunga GX-20, potem używanego Tamrona 28-75. Okazało się potem, że sam Tamron wykazywał FF, jednak w aparacie był podobny problem. FF występuje przy potwierdzaniu ostrości z radzieckim obiektywem na M42 (85mmf1.5), problem był też z manualną 50 f1.7 Pentaxa. Samsung wrócił z serwisu, gdzie ponoć skalibrowali go z kitem - z tym, ze z innymi dalej mam ten sam problem. Regulacja w menu niestety nie wystarcza. Teraz jestem na etapie wykłócania się z serwisem - serwisant udziela jak na razie wymijających odpowiedzi, ze jeśli mam dalej zastrzeżenia co do współpracy aparatu z kitem, to żebym go przysłał, ale liczył się z tym, że jeśli wszystko będzie OK, obciążą mnie kosztami transportu i diagnozy. Nie po to kupowałem GX-20 z takimi możliwościami, żeby go używać z jednym obiektywem... W tej chwili czekam na odpowiedź, czy oni w ogóle regulują cokolwiek (mechanicznie bądź elektronicznie) w body, czy tylko kalibrują elektronicznie obiektyw do body... Dam znać, kiedy dostanę odpowiedź.

A1k1  Dołączył: 15 Gru 2008
U mnie (K20D) też czasami potwierdzenie ostrości "potwierdza powietrze" - a jest to o tyle dziwne że najwięcej tego typu wpadek ma z 1 szkłem (Vivitar 3,5/135). Z innymi (Pentax'y, Sigmy, Samyang) jest OK tj. sporadycznie.

Stanki, po pierwsze szacun za 85mm na 1.5 :))).
Ja wykryłem FF na 16 jednostek (chyba) :P Wiadomo - głębia zależna od odległości, wiec nie wiem do końca jak to jest.
Wszystkie szkła jakie podłączam do K20 mam przestawione na -10 jednostek w menu. To starcza w zupełności.
Ale jak mi się zachcę to podskoczę do najbliższego punktu Apollo Electronics we Wrocławiu spytać się, jak to wyglada i co mi mogą poradzić.
A1K1 - stestuj obiektyw profesionalnie. Najlepiej weź co masz najjaśniejsze i wal foty na pełnej dziurze komuś w oczy, pełne portrety.
Ja już nauczyłem się trochę z tym żyć i przy ostrzeniu manualnym staram się polegać na wzroku (zwykła matówka). Ale uważam, że na korekcji -10 jest prawie idealnie skalibrowany:).

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Popraw w menu aparatu - sam wiesz czy to zadziala czy nie - przeciez masz ten aparat nie od dzis. Moim zdaniem jak ustawisz korekte globalna, to zadziala rowniez dla szkiel manualnych. Potwierdzenie ostrosci dziala na tej samej zasadzie co normalny autofokus - tylko silnik reczny ;-)
Jesli wyjdziesz poza skale (+/-10), to albo uruchamiasz menu serwisowe i tam podbijasz dalej globalnie, albo aparat do serwisu i tam ci go poprawia.

Skocz do: