ME Super | M 28/2,8 | M 50/1,7
K-x
kaes napisał/a:Witam !
Kupiłem na angielskim eBayu Film Loader do nawijania filmów ze szpuli na kasetki (za kilka funciaków, razem z przesyłką). Dzisiaj odebrałem paczkę. Gdy wracalem z poczty czarny kot przebiegł mi drogę, pomyslalem sobie; no ladnie pewnie szpejo bedzie popsute ...
Wrocilem do domu, otworzyłem paczkę. Okazało się że urządzenie jest w jednym kawałku, dodatkowo jest w nim jakis film . Wywołam szybko czysty kawałek filmu, okazało się, że jest to Ilford FP4 Plus . Jak narazie nawinąłem 5 kasetek (jedną 15klatek na próbę, 2x24 i 2x36). Końca filmu nie widać, za to skończyły mi się kasetki :)
Nie wiem w jakich warunkach film był przechowywany wcześniej, ja całe ustrojstwo schowałem do lodówki. Poniewaz w wolaniu filmow jestem świeżakiem, mam pytanie jak ocenić czy film nie jest przeterminowany, albo inaczej czym się objawia przeterminowanie filmu ?
Pozdrawiam
Kaes
guerilla napisał/a:zadymienie
guerilla napisał/a:cofaniem obrazu
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:
guerilla napisał/a:cofaniem obrazu
Ale to w przypadku filmu, ktory _został juz naswietlony_ i długo leży. Na nienaswietlonym nie ma się co cofac, chyba ze literki na perforacji
ME Super | M 28/2,8 | M 50/1,7
K-x