Nie było, nie ma i nie będzie. Cała reszta też zresztą wielokrotnie była opisywana.piotrlg napisał/a:Nie ma TTL w K20D czy jak?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
piotrlg napisał/a:
- Lampa zewnętrzna (Metz Mz 32 z-2, kostka 3701). Kompletna klapa. Lampa ustawiona na tryb TTL daje efekt białej sceny. Nic nie widać. Tzn widać białość. Nie ma TTL w K20D czy jak?
piotrlg napisał/a:
To tyle moich wypocin. JAk widać, jeśli chce się wygodnie fotografować, to inwestycja w nowoczesny obiektyw jest konieczna. Stare manuale są ok, ale z ograniczeniami o jakich wyżej napisałem. Chyba że coś mi umknęło, proszę wtedy o sprostowanie.
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
michal5150 napisał/a:
TTL nie ma, ale zawsze możesz użyć automatyki własnej w lampie. Metz naświetla lepiej niż p-ttl pentaksa.
michal5150 napisał/a:
Bez przesady. Ja używam wyłącznie obiektywów z analogów i o dziwo działają bez problemów.
Dada napisał/a:Nie było, nie ma i nie będzie. Cała reszta też zresztą wielokrotnie była opisywana.piotrlg napisał/a:Nie ma TTL w K20D czy jak?
piotrlg napisał/a:
A brak TTLa mnie mocno zdziwił. Toż to standard jest.
Było, minęło: K-3 | 10/2.8 | 35/2.8 | 40/2.8 | 43/1.9 | 50/2 | 70/2.4 | 100/2.8 | 18-35/1.8 | 17-70/2.8-4 | 70-200/2.8 | 48 AF-1 | EX1
piotrlg napisał/a:Czytam teraz wątki o duecie aparat Pentax + lampa błyskowa i mam wrażenie, że nie jest to najlepiej dobrana para. Inne systemy chyba (?) są o epokę dalej.
P.
piotrlg napisał/a:To nie robota. Np: gdzie korekcja błysku? Mój Metz ma tylko trzy tryby włąsne, trzeba się chwilę zastanowić i ręcznie poustawiać aparat zgodnie z ustawieniami na lampie.
Praktica & Sonnar i takie tam inne
Sir napisał/a:Tak, uchwyt Kx też jest niewygodny.
Pozdrawiam
Kp + S 17-50 f2,8 + HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR + O-ME53
Sir napisał/a:Tak, uchwyt Kx też jest niewygodny
Cytat: "Biorąc pod uwagę wizualny aspekt tego zagadnienia, jest ono zbyt specyficzne w swojej strukturze obiektywnej, i wobec tego w ramach szowinizmu i abstrakcjonizmu absolutnie nie wchodzi w rachubę."
Sołtys by się ucieszył z takiej pisowni.kwrom napisał/a:nie wiem jak Kx ale ja mam K-xa
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
daśko napisał/a:W K-x jest całkiem całkiem![]()
Tylko co to ma wspólnego z przesiadką z analoga na cyfrę![]()
piotr_luk napisał/a:Sołtys
Pozdrawiam
k20dkwrom napisał/a:piotrlg wywód dotyczy K-20![]()
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Pozdrawiam
piotr_luk napisał/a:kwrom napisał/a:
nie wiem jak Kx ale ja mam K-xa
Sołtys by się ucieszył z takiej pisowni.
opiszon napisał/a:kwrom napisał/a:
piotrlg wywód dotyczy K-20
k20d
tym razem sołtys nie byłby zadowolony
"Living is easy with eyes closed"
kwrom napisał/a:O widzę ze temat przeskoczył do innego działu.
piotrlg napisał/a:Nie ma TTL w K20D czy jak?
piotrlg napisał/a:Może i był, nie wiem jak w innych systemach
"Living is easy with eyes closed"
Tabelka metza podaje, ze potrzebujesz SCA 3702 M i wyzsze (M1 lub M2).piotrlg napisał/a:Jak rozumiem do mojego Metza nie znajdę kostki kapującej P-TTL?
pozdrawiam,
dzerrry
TTL był w *istD, *istDS, *istDS2 i jego Samsungowym klonie. Zaraz przyjdzie tu pawel1967 i napisze, że działał dobrze z jego lampą AF-500FTZ.sołtys napisał/a:Nie ma TTL w praktycznie żadnym korpusie cyfrowym poza dosłownie kilkoma wyjątkami (a może tylko w istDSie był?
sołtys napisał/a:a może tylko w istDSie był?