maniekgg  Dołączył: 17 Kwi 2010
K7 zielony pasek na zdjęciach.
Witam serdecznie mam pytanie . Aparat K7, nie wiem czy to nie umięjętność robienia zdjęć wystawiam kilka fotek miejsca które mnie martwią zaznaczyłem w paincie. czy to matryca jest walnięta?
aparat mam na gwarancji.
nie wiem czy w tej rozdzielczości będzie widać o co mi chodzi na trzech ostatnich zdjęciach pokazał się zielony pasek.

1.
2.
3. zielony pasek

4.
5.

[ Dodano: 2011-05-21, 23:50 ]
mam jakiś problem z wyświetleniem zdjęć

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
maniekgg napisał/a:

I chyba tylko o to chodzi :!:

daśko napisał/a:
maniekgg napisał/a:

I chyba tylko o to chodzi :!:

i chyba nie rozumiem odpowiedzi żle wystawiłem zdjęcia, ale uporałem się z tym. a co z tym zielonym paskiem na zdjęciu 3,4,5?

maniekgg napisał/a:
co z tym zielonym paskiem na zdjęciu 3,4,5?

U mnie nie widać :idea: ani na wklejonych miniaturkach ani w powiększeniu - zero pasków czy to zielonych czy innych.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Hmm to dziwne daśko że nic nie widzisz, bo pasek jest ewidentnie widoczny i to dość szeroki, pytanie tylko czy to aparat czy jakiś odblask światła który niekontrolowanie wpadł w obiektyw.

wstawiłem rozjaśnione zdjęcia teraz widać proszę zobaczyć .dzięki

maniekgg napisał/a:
rozjaśnione zdjęcia teraz widać

fakt. Po rozjasnieniu jest widoczny.
To chyba już jest na poziomie szumów. Wydaje się ze matryca w tym pasku słabiej zarejestrowała inne barwy poza zielonym.

też tak myślałem że jakiś odblask , że coś się odbija ale koleś robił w tym samy zdjęcia i ma ok. a u mnie w kilku różnych miejscach jak robiłem foty pasek się pokazuje.

No w tej chwili widzę że to nie światło tylko aparat, chyba czeka cię serwis. Spróbuj wgrać software do aparatu jeszcze raz.

wczoraj zrobiłem 300 zdjęć i takich z tym paskiem znalazło się ok 15.
zauważyłem że w ciemnym pomieszczeniu gdzie wydłużam czas zaczynają się takie jaja.

daśko napisał/a:
To chyba już jest na poziomie szumów. Wydaje się ze matryca w tym pasku słabiej zarejestrowała inne barwy poza zielonym.

ni
python28 napisał/a:
Spróbuj wgrać software do aparatu jeszcze raz.

nigdy nie wgrywałem takich rzeczy skąd wziąć oprogramowanie? i czy sprzęt nie lubi się zawieszać przy takich czynnościach?

Kilka razy wgrywałem już ze strony producenta oprogramowanie i wydaje się to być bezpieczne, trzeba tylko pamiętać o tym żeby akumulator był w pełni naładowany żeby w trakcie nie zabrakło prądu. TUTAJ masz ostatni opublikowany soft do twojej puszki.

dzięki mam nadzieję że to pomorze jeśli nie to wysyłam do serwisu.
tylko tak się zastanawiam jeszcze czy przy iso 200 aparat może szumieć przy dostatecznej ilości światła, np na dworze?
jeśli piszę jakieś bzdury to sorki ale wolę się dopytać o wszystko.

Nie wiem od jakiego ISO zaczyna szumieć k-7 ale na pewno szum objawia się na całym zdjęciu a nie na fragmencie.

oliee0  Dołączył: 29 Paź 2010
Dziwna sprawa, tutaj praktycznie wszystko może być uszkodzone, tzn. oprócz obiektywu. Tak jak pisał python28 - zainstaluj aktualizację.

jedno pytanie jeśli wgram aktualizację oprogramowania i nie pomoże wyślę aparat na gwarancję to nie zarzucą mi że sam coś wgrywam?

To jest soft ze strony producenta i producent zaleca upgrade sprzętu, więc nie stresuj się tylko zmień soft i testuj.

Szyszek  Dołączył: 13 Lip 2010
ja w swoim K200D miałem podobny problem lecz po zmianie karty pamięci problem ustąpił i od pół roku mam spokój nie wiem czy to przypadek ale pomogło

K7 po serwisie
witam zdecydowałem się oddać sprzęt do serwisu. czekałem 3 tygodnie i telefon znależliśmy usterkę i pan dodał aparat został naprawiony. czekam kolejny tydzień i jest aparat wraca do sklepu, idę dostaję swoją puszkę do rąk i doznaję szoku. w karcie gwarancyjnej piszą tak nie znależliśmy usterki aparat jest sprawny. więc zaczynam sprawdzać jak wygląda sprzet, okazało się że w korpusie na lustrze pełno syfu łącznie z jakimś włosem, patrzę w wizjer syf jakieś włosy i paprochy myślę ok sam wyczyszczę , ale porysowany cały wyświetlacz mnie rozwalił.

Odmówiłem odebrania sprzętu ponieważ oddawałem wyczyszczony i bez jednej ryski. kierownik sklepu powiedział odeślemy ponownie aparat do serwisu i napiszemy pana zastrzeżenia.
jakieś pomysły na walkę z serwisem co mam w takiej sytuacji zrobić??????

Skocz do: