Wspomniałem o tym kompakcie w wątku o E90, pora na spotkanie z rzeczywistością.
Legenda:
+ pozytyw
= neutralnie
- wada
Wygląd i jakość wykonania
+ Przyciski/obudowa w normie, dobrze wygląda górny panel ~ "metalo-plastik", szybko można zmienić migawkę w trybie M.
+ Pionowa linia z przodu to metal lub twardy plastik.
= Jest mały.
Gniazda i zasilanie
= Sanyo Eneloop fabrycznie naładowane ~90 plików. (opcje oszczędzania były wyłączone, ekran był aktywny ~2h)
= Działa z Goodram(SDHC 4GB 4kl), transfer z aparatu to ~10 MB/s (canon - Kingstone SDHC 4GB 4kl 5MB/s).
= SDHC, 2xAA
+ Gruby kabel przesyłu danych. ;)
= "Windows" po instalacji sterowników kartę pamięci z aparatu widzi jako zwykły dysk wymienny.
Wyświetlacz
= 2,7' bez żadnego wzmocnienia (lekko schowany w głąb) podobny do tych stosowanych w nawigacjach ale nie jest dotykowy. Folia ochronna jest cienka i nie trzeba jej zdejmować nie zasłania ostrości w makro, ma cienki pasek który ułatwia jej zerwanie lub też można go obciąć aby folia przypadkowo się nie odkleiła.
- Pojawił się jeden widoczny biały piksel prawy dolny róg i kilka mniejszych mało widocznych, jak wyświetlacz zamieni się w sitko wyśle go na gwarancje. (matryca w porządku)
= Jest możliwość podniesienia o jeden stopień jasności.
Menu
= Nie stwarza problemów, choć trochę irytuje położenie ISO na piątej pozycji(program), czwarta gdy M, w środku pionowego paska funkcji, nie pamięta jaka pozycja była ostatnio zmieniana "zawsze zaczyna na górze" (ale za dużo wymagam).
+ Do czasu kiedy nie zostanie wyłączony pamięta ostatni tryb np makro po przeglądaniu zdjęć i ponownym wysunięciu obiektywu znów będzie makro (canon wraca do AF).
Szybkość
+ Szybko włącza się i wysuwa mały obiektyw, błyskawicznie osiąga 3x.
= tryb seryjny działa, 0.5 ~ 1 kl/s ? Nie zwalnia na pewno przez 30s dłużej nie sprawdzałem.
Jakość zdjęć/Optyka
= Adekwatna do ceny aparatu, abberacje przy silnym kontraście co jest normalne.
= Powyżej ISO 800 wzrasta zamglenie.
= Mam wrażenie ze ISO jest znacznie słabsze, jakby trochę przeszacowane na + niż jest w rzeczywistości.
- AF czasem może nie trafić.
+ Nieskończoność, makro od 5cm.
= Nie ma problemów w makro z dodatkowym odwróconym obiektywem.
+ Kilka ustawień WB + możliwe własne.
= Sześć kroków zoom.
= Odcień pliku wynikowego różni się czasem od tego który pokazuje ekranik (przy oświetleniu "eco").
= Ustawienia neutralne + jakość FINE pozostawiają pewien margines do własnych ustawień kontrastu/nasycenia/ostrości.
=Spokojne utrzymanie 3x to ~+- 1/30s dłuższe czasy zależne już od formy.
Zdjęcia z podłoża - dłuższe czasy nie przytrzymywać ręką bo podstawa nie jest idealnie wypoziomowana, lepiej dać te 10s samowyzwalacza aby na pewno przechylił się na tą stabilniejsza część. ;)
Lampa
= W normie (brak ustawień siły).
Filmy
- Jest taka funkcja, +- wystarczy na pamiątkę jakość +- dostateczna (choć po wysłaniu na imageshack.us kompresja i chyba systemowa optymalizacja poprawiła wygląd)
Tryb M
W zależności od zbliżenia są dwa ustawienia min (f)3.0/4.3, np1.5x 4.3/6.3, itd do max 5.6/8.0 .
Migawka ma pełny wybór od 15s do 1/2000s. Ekran symuluje w pewnym stopniu zmianę światła ale wciśniecie "pól spustu" daje czasem lekko inny obraz, co można po chwili skorygować.
Bracketing ;)
+ -0.3 0 +0.3 nie ma żadnych ustawień, działa w trybie program.
Ta funkcja to chyba żart inżynierów domyślnie w A590IS tego nie ma
Tryb Auto
- Nie wiem jak działa Auto ;) , z powodu M.
+ Działa łapanie uśmiechu, ale twarz powinna skierowana raczej do aparatu aby nie zgubił rys.
Podsumowanie
Pewnie do kwoty 200zł na allegro coś lepszego by się znalazło(np jakiś starszy Canon +CHDK). Ale bez gwarancji, a z niej będę musiał skorzystać gdy pojawi się więcej bardziej widocznych białych punktów na ekranie.
Zaskoczył mnie swoją szybkością uruchamiania się.
Kabel usb połączenia z komputerem to najgrubszy jaki mam ;). Od canona jest cienki i długi jak makaron, inne normalne są średnie Ten jest gruby i solidny.
Do zwykłego oglądania zdjęć po ewentualnej korekcie ostrości/kontrastu/nasycenia wedle smaku z pewnością wystarczy, ale do szukania wyjątkowych szczegółów i detali w skali 1:1 nie jest przeznaczony. ;)
Używanie trybu M jest szybsze niż EV i nie zabraknie skali przy kontrastowym ujęciu.
Kupiony został do prostych zdjęć / dokumentacji postępów różnych prac dla Ojca. Tryb Auto/Program powinien wystarczyć. :)
Przykładowe zdjęcia / Video
10M bez żadnej ingerencji, jakość fine. Kolor, nasycenie, wyostrzanie, kontrast na najniższym poziomie.
http://profile.imageshack.us/user/xdfsdr/
ISO sprawdzone w całym zakresie na mapie zasięgu transportu i zdjęciach wieczornych. Makro, lampa schody, i "bracketing" 3 zdjęcia baterii.