robertpk  Dołączył: 11 Sie 2008
[K200D] Pentax K200 i karty 4GB SDHC
moj pierwszy post wiec na początek

Witam Wszystkich

a teraz prosba o pomoc :)
kupilem do aparatku 2 karty 4GB SDHC
"A-DATA SDHC 4GB CLASS 6"
i za pierwszym włozeniem karty do apartu nie została "zauwazona" za drugim już tak
za to rak na jakies 300 zdjec pojawia sie problem
"nie można zapisać zdjecia" zdjecie ma wielkość 0 kb
pokazało sie mi to dopiero 2 razy ale za drugim razem zauważyłem "dzire w czasie" pomiedzy zdjeciami" znaczy zjecia robiłem tylko ich na karcie nie zapisywało
a numery kolejne sie zgadzaja.
Wczesniej uzywałem kart SD 2 GB i wszystko było OK.
co może byc przyczyną i czy spotkaliście się z takim zjawiskiem.
Czy jest moze jakaś aktualizacja firmware usprawniająca pracę z kartami SDHC ??
na stronie pentaxa nic nie znalazłem.
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Daj sobie spokój z kartami z jakiejś dziwnej firmy. Kup karty SanDiska a na pewno będzie dobrze.

LarsOn  Dołączył: 02 Lip 2008
Popieram, kartę 4 GB SDHC SanDiska możesz mieć za 50-80 zł w zależności od modelu. Ja zakupiłem Extreme III i śmiga aż się kurzy.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
50-80? Ja już widziałem Ultra II 4GB za 36 zł. :shock:

LarsOn  Dołączył: 02 Lip 2008
No to tylko lepiej :D Kupowałem przy okazji innego zamówienia w Agito to się zasugerowałem ichnimi cenami ;)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Dałem 146zł za Sandiska 16GB Ultra II do K100d (po updacie softu w aparacie) na Agito.pl przy okazji zakupu Tamrona 28-75. Jedzie do mnie zestaw więc zobaczymy czy obędzie się bez niespodzianek ;)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
dsk napisał/a:
Ja już widziałem Ultra II 4GB za 36 zł
możesz zdradzić gdzie?? bo w pobliżu tej cen to są 2GB, oczywiście mowa o Sandisku

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Za te problemy nie można tak z miejsca obwiniać karty. Jeśli masz możliwość to sprawdź tą kartę w innym aparacie obsługującym standard SDHC. Sprawdź także aparat z inną kartą SDHC 4 GB. Dopiero te prymitywne eksperymenty mogą upewnić zakładane podejrzenia.

robertpk napisał/a:
A-DATA

Co do kart tej firmy, to się w cale nie dziwie, bo to chińszczyzna masowa.
Jeśli masz możliwość wymień ją na gwarancji od sprzedawcy na inną tej firmy. Może trafiłeś na taki trefny egzemplarz. Z Kartami tego typu to loteria... Ktoś na forum niedawno pisał już o tej firmie i zapisie na karcie 4GB do połowy tylko (2GB).

predoo, widziałem wczoraj czy przedwczoraj na notebooki.pl. Dziś praktycznie nie ma tam żadnych Ultra II - nie wiem co się stało.

imichal  Dołączył: 22 Maj 2008
predoo napisał/a:
dsk napisał/a:
Ja już widziałem Ultra II 4GB za 36 zł
możesz zdradzić gdzie?? bo w pobliżu tej cen to są 2GB, oczywiście mowa o Sandisku

coś słabo szukacie :-P

Tu macie całkiem niezłe ceny na te karty link

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
e tam SanDisk SDHC 4GB Ultra II 15MB/s za 55,88, wcale nie taka rewelacyjna w porównaniu z 36zł, powiedziałbym że normalna a nawet wyższa niż na alledrogo

pwn  Dołączył: 21 Kwi 2008
Yeti napisał/a:
Za te problemy nie można tak z miejsca obwiniać karty.

Mysle, ze jednak wina lezy po stronie karty.
Uzywam, ze swoim K20 SanDiska SDHC 4GB Ultra III od maja, gdy go kupilem i zadnych problemow nigdy z zapisem nie bylo.

Niemniej polecam - jak i kolega Łukaszzz wyzej - wymiane gwarancyjna na wlasciwie dzialaljaca, bys nie tracil siana.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Ja mam K200D a do niego 2GB Lexara (SD x133 z K100D) i awaryjnie dokupionego 4GB SDHC Class 4 Kingstona. Przepłacony ten SDHC ostro, bo kupowany na wakacjach, awaryjnie - zero problemów.

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Jaką przepustowość ma K200D przy zapisie na kartę? Wykorzystuje on w pełni np. SanDiska Ultra II z zapisem 15MB/s ? Jest jakaś widoczna różnica pomiędzy Ultra III (20MB/s) a Ultra II (15B/s)? Obecnie mam kartę PQI 4GB która niby miała mieć ok 18MB/s a wcale nie ma takiej prędkości, tylko odczyt ok. 10MB/s zapis ok. 6MB/s. Jak kupię np. Ultra II czy Ultra III to aparat będzie szybciej zapisywał czy bez zmian?

Extreme III wykorzysta przewagę nad Ultra II w czytniki, przy zgrywaniu zdjęć na dysk. Tylko tyle i aż tyle. ;-)

SanDisk 16GB Ultra II dotarł do mnie. Jak na razie nie mam co narzekać. Zrobiłem kilkadziesiąt fotek a nadal na wyświetlaczu widnieje liczba zdjęć do zapisu 999 :mrgreen:
Działa szybciej podczas zapisu RAWów od posiadanego wcześniej Kingstona 2 GB.

rob1201  Dołączył: 24 Wrz 2009
Witam! Zapytanie do użytkowników K200D: czy karta z aparatu swobodnie Wam wychodzi? Mianowicie ja używam na razie typowej Kingstona 2 GB i podczas wysuwania tuż przy samym wyjściu napotykam na jakiś opór. Dla próby wsadziłem starą kartę 16 MB niewiadomego pochodzenia i wysuwa się bardzo lekko, przy czym jest cieńsza o jakieś 0,5 mm. Wsuwanie Kingstona natomiast odbywa się bardzo swobodnie, bez najmniejszych oporów.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Robert, ten typ tak ma (K200) :mrgreen: Najlepszym sposobem jest nacisnąć kartę i szybciutko puścić. Wtedy sama prawie wyleci, a na pewno wysunie sie na tyle, że mozna bezproblemowo ją wyjąć.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Dada napisał/a:
Robert, ten typ tak ma (K200)
True. Sprawdzone na dwóch sztukach.
Klikanie jest rozwiązaniem które też stosuję - przynajmniej jak klikniesz kartą to nie poleci ci z niebyt :-P
Ewentualnie możesz zrobić małą modyfikację i nie będzie problema
Sznurek do karty

Skocz do: