VINTERRIKET
[Usunięty]
[obiektyw] K20D + SMC PENTAX 50mm f /1.4
Do swojej K20D nabyłem obiektyw SMC PENTAX 50mm f /1.4 serial 1537044. Ustawiłem go wg. wskazówek na forum. Czyli w menu ustawień niestandardowych, pod 36 ustawiłem "dozwolone". Korpus przełączyłem na MF, pokrętło na M, patrząc w wizjer szukałem celu, następnie zielony guzik obliczył czas, uprzednio wybrałem przesłone z obiektywu...jeszcze tylko potwierdzenie ostrosci w postaci czerwonego kwadracika w centrum kadru....ciach, fota poszła. Niestety nieostra, mam sprzet od kilku godzin i zrobiłem z 20 ujęć...każde nie jest ostre. W czym tkwi problem? czyżbym coś zle ustawił? Dodatkowo mam pytanie moze głupie ale czy mozna inaczej ustawić przesłnoe niz tylko pierscieniami? Oraz czy w manualu nie ma możlwiwosci posługiwania się punktami AF? czy powinienem w menu zmienić ogniskową...jest na 35.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne uwagi/

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Na poczatek pokaz zdjecia :)

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Jak rozumiem szkiełko bez A na pierścieniu przysłon... Na jakiej przysłonie robiłeś zdjęcie ? Podałeś prawidłowo wartość ogniskowej w menu stabilizacji ??

[ Dodano: 2010-02-15, 21:44 ]
Gosia - zapomniałem o tym napisać ;-)

apioo  Dołączył: 07 Paź 2008
VINTERRIKET napisał/a:
Dodatkowo mam pytanie moze głupie ale czy mozna inaczej ustawić przesłnoe niz tylko pierscieniami?

W tym obiektywie nie. :-)

Cytat
Oraz czy w manualu nie ma możlwiwosci posługiwania się punktami AF?

Z tego co mi wiadomo(oczywiście jeśli obiektyw jest z serii M lub K a domyślam się, że to właśnie takie szkło)to nie :-)

Co do nieostrości, to na f1.4 głębia ostrości jest mała i może zwyczajnie nie trafiasz.. :-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
Tak, na pierścieniu nie mogę zlokalizować literki A. Zdjecia robiłem na różnych przesłonach od 1.4 do 22, generalnie efekt za każdym razem był nieciekawy. Poki co nie wkleję zdjęć bo wychodzą masakrycznie. Robię zdjęcia gdy mam potwierdzenie ostrości ale ich jakosc pozostawia wiele do życzenia. Bagnet K.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
VINTERRIKET, jak nie wkleisz, to nie pomożemy.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
VINTERRIKET napisał/a:
Poki co nie wkleję zdjęć bo wychodzą masakrycznie.
Puki co, ci nie pomożemy :-(

szkiełko nie nosi znaków rozkręcania ?? ustaw ogniskową na 50 mm w SR menu, jakie czasy ekspozycji miałeś ??.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
VINTERRIKET, pokaz zdjecia.

Instrukcje jak to zrobic masz w mojej stopce.

VINTERRIKET
[Usunięty]
momencik juz zgrywam przykładową fotke

z exifem poprosimy ;-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
http://picasaweb.google.c...feat=directlink

poszło po wielkich trudach :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
VINTERRIKET, nie widać, ale jak ktoś chce to zobaczy.
Nie trafiłeś z ostrościa - jest jakiś 1cm za etykietą, czyli wewnątrz butelki.

VINTERRIKET, wyedytuj posta i wklej link do zdjęcia, a nie do strony na której jest zdjęcie.

mi wygląda na poruszone... przy czasie 1/15 sekundy to nie problem.

Potestuj zestaw w warunkach dziennych. Wtedy się przekonasz czy to problem zestawu czy Twego oka :-)

VINTERRIKET
[Usunięty]
JackDeJack napisał/a:
VINTERRIKET, nie widać, ale jak ktos chce to zobaczy.
Nie trafiłeś z ostrościa - jest jakiś 1cm za etykietą, czyli wewnątrz butelki.

ale miałem potwierdzenie ostrosci w postaci dzwieku oraz czerwonego kwadracika, poza tym co to znaczy 1 cm za etykietą?

[ Dodano: 2010-02-15, 22:24 ]
Dziękuję za wszystkie uwagi, postrzelam trochę w dzień w wolnej chwili o wrzucę próbki pod ocenę :)

to znaczy że masz BF... ale z manualnym szkłem ?? Mysle, że po prostu poruszyłeś się przy robieniu tego zdjęcia. Daj coś z lampą błyskową albo z krótszym czasem.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
VINTERRIKET napisał/a:
poza tym co to znaczy 1 cm za etykietą?
na f1,4? To może być przepaść :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
VINTERRIKET, zrób zdjęcie ze statywu, ewentualnie postaw aparat na biurku, zrób co trzeba, cyknij i zobacz czy ostra. Żeby wyeliminować możliwość poruszenia.
PS. Wyłącz stabilkę.

Skocz do: