mex  Dołączył: 07 Sty 2009
Gdzie wywołać film i odbitki w okolicach Katowic?
Polećcie mi jakiegoś dobrego wywoływatora albo porządny lab w okolicach Mysłowic, Katowic. Właśnie wystrzelałem swój pierwszy film Ilford HP5 plus.

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
zrob to sam :mrgreen: koreks + d76

mex  Dołączył: 07 Sty 2009
Chcę zacząć wywoływać sam, wywoływałem zdjęcia z ojcem jak miałem z 5 lat :) ale na sam początek chciałbym żeby mi to ktoś wywołał. Doradźcie coś.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ja wywoływałem dwukrotnie tu: www.tasko.net . Wywołują co środę, jeśli dobrze pamiętam.

granul  Dołączył: 29 Paź 2008
odkopuję bo temat moim zdaniem temat nie został wyczerpany.
tasko.net zyczy sobie 1,70 za odbitke cz&b 13/18 - troche sporo.
wywolalem raz w rossmanie i zdjecia wyszly... ciekawie, ale na pewno nie były to zdjęcia czarno białe, a raczej zielono białe.
teraz wyslalem 2 filmy do Rybnika - 13/18 z biala ramka za 1,07zl - wyszly bardzo dobrze.

mex - masz juz jakies doswiaczenia z labami blizej Katowic?
albo ktokolwiek.

Polecam robienie odbitek w www.fotonet.tychy.pl z odbiorem w czerwonym punkcie. Taniej niż w Tasko. Mają fajny programik do wysyłania zdjęć. Mamy dość duzą kontrolę nad tym co dostaniemy.

hmm... cz&b za 2,40. srednio tanio.

granul napisał/a:
teraz wyslalem 2 filmy do Rybnika
A ci z Rybnika gdzie wysłali?

Cytat
hmm... cz&b za 2,40. srednio tanio.

Ja płacę 1,32 (- zniżka za punkt odbioru).

[ Dodano: 2009-11-02, 15:41 ]
Ale widzę, że podnieśli ceny.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
nie znacie jakiegoś labu, gdzie zrobią mi porządne analogowe odbitki w Katowicach?

jorge.martinez napisał/a:
granul napisał/a:
teraz wyslalem 2 filmy do Rybnika
A ci z Rybnika gdzie wysłali?

Troche nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o filmy i wysłałem je przy pomocy kolegi który mieszka w Rybniku. Generalnie pytam cały czas o fotografię analogową.

Co do cyfry to ostatnio Fotojoker miał taką promocję że za garść miedziaków drukowali zdjęcia wielkości prześcieradła. I podobno dobrze.

granul napisał/a:
Generalnie pytam cały czas o fotografię analogową.

Zrobili odbitkę 13x18 metodą tradycyjną za złotówkę?

MMM napisał/a:
nie znacie jakiegoś labu, gdzie zrobią mi porządne analogowe odbitki w Katowicach?
No na tasko chyba bym nie liczył już... Oni zdają się w szybkim tempie wycofywać z analogowych technik fotograficznych. Ale nie pytałem nigdy czy mają powiększalnik.

Wołałem u nich 2 film, wyszły strasznie zarniste, ale może to moja wina (bo źle naświetliłem i to byłą Foma).

Nie mam pojęcia czy ktokolwiek na Śląsku jeszcze świadczy takie usługi.

Szkoda, bo powoli zaczynam tracić sens fotografowania analogiem, a na ciemnie nie mam szans póki co :-/

Polecam robienie odbitek w www.fotonet.tychy.pl z odbiorem w czerwonym punkcie. Taniej niż w Tasko. Mają fajny programik do wysyłania zdjęć. Mamy dość duzą kontrolę nad tym co dostaniemy.

Ja w fotonecie wywołuje negatywy kolorowe i skanuje filmy. Jest ok, tym bardziej, ze niewiele sobie życzą.

MMM napisał/a:
powoli zaczynam tracić sens fotografowania analogiem, a na ciemnie nie mam szans póki co

Jakiegoś domu kultury albo czegoś podobnego nie masz w pobliżu? Albo znajomego z powiększalnikiem?

Ja się zadowalam na razie półśrodkiem: wołam sam i skanuję w domu (skaner za 400 zł "zwrócił się" po kilku miesiącach).

W nowym roku będę się przymierzał do procesu pozytywowego.

No, tylko co to za sens robić zdjęcia analogiem i oglądać cyfrowe skany lub cyfrowe wydruki. I tak źle i tak ;-)

Wołałem u nich 2 film, wyszły strasznie zarniste, ale może to moja wina (bo źle naświetliłem i to byłą Foma).

chyba nie Twoja. wlasnie dzisiaj odebralem drugi film (ilford delta 400) od nich i mam to samo.
i w porownaniu do tego co wyszlo z ilforda xp2 (c41) jakos malo kontrastowo.
nastepne bede probowal sam wolac, choc cos mam przeczucie ze z moja percepcja zdjec sobie z tych filmow nie poogladam.

Skocz do: