wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Dzisiaj będę czyścił styki Program A - ktoś, coś, teges?
Kupiłem se za 10 funtów chyba, czy mniej nawet Pentaxa Program A w stanie cacy+. Jedynym minusem są niestykające zmieniaczki czasów migawki. Najpierw chciałem go oddać, ale pomyślałem, że to nie może być takie trudne do wyczyszczenia. Zakładam, że procedura taka sama jak w ME? Próbował ktoś?

Przedmucham też lustro, bo paprochi są. Coś specjalnego o czymś powinienem wiedzieć? Np. z nienacka wyskakująca śruba i szukanie jej pod stołem?

Dodatkowo, aparatowi brakuje tego czegoś: http://tinyurl.com/ygykyqc - czy ktoś ma na zbyciu? Nie dam za ustrojstwo więcej niż za korpus dałem, komą :D

Leci już ładna 50ka więc będzie miła zabawa.

Będę wdzięczny za wskazówki, jeśli jakieś macie.

W

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
wojtekk napisał/a:
zmieniaczki czasów przesłony

O czym mowisz dokladnie?

alkos napisał/a:
O czym mowisz dokladnie?

Jak wciskam te dwa pypcie to czas zostaje na 1/1000, ale jak przycisnę mocniej plastik, albo ścisnę palcami obudowę w tym miejscu gdzie są, to się zmienia tenże czas jak chcę. Migawka jest ok, bo mogę też przekręcić na 1/100 i B i działa bez kłopotu, więc wywnioskowałem, że coś nie styka. Słusznie?

Po Hexarze jestem miszczem od nie-stykania, hehehe

No to albo czasow albo przyslony :-P

Rozbieraj, czysc, dziel i rzadz, a na koniec podziel sie spostrzezeniami. Jakby co i tak nie masz po czym plakac. :-P

alkos napisał/a:
No to albo czasow albo przyslony :-P

Ojezu, masz rację, sorry - dałem pupy, czasy, chodzi o czasy. Z przysłoną, na obiektywie przecież i to pożyczonym od fumfla, wszystko jak najbardziej ok.

Cytat
Rozbieraj, czysc, dziel i rzadz, a na koniec podziel sie spostrzezeniami. Jakby co i tak nie masz po czym plakac. :-P

Ja umiem płakać nad wszystkim! :D

Naprawię i dam znać, co jak. Może i z jedną fotę zrobię w trakcie.

[ Dodano: 2010-02-25, 16:38 ]
Te alkos kuleczka, a Ty masz taki gripek przeca - znaczy mieć powineneś - bo pisałeś kiedyś, żeś rozkręcił swego Super A, to taki sam element. To masz czy nie? :D Paskuda, dawaj!

Nie mam, to lata swietne temu bylo.

I czy ja mowilem ze rozkrecalem? nie :-P

alkos napisał/a:
Nie mam, to lata swietne temu bylo. I czy ja mowilem ze rozkrecalem? nie :-P

Pisałeś, że matówkie przełożyłeś do Supera me, czyli wywnioskowałam, że miałeś/masz

Dobra, idę na swojego pochuchać. Aparata. ;D

Cytat
Pisałeś, że matówkie przełożyłeś do Supera me

Ze ja? No co ty. To w nikonach tak sie bawilem.

Aha, rzeczwyiscie jeszcze kiedys sprobowalem matowke z Super A w MXie, ale to nie wymagalo zadnego rozkrecania. Do MESupera sie nie da tak latwo.

Poległem. Mam jeszcze jeden korpus na części. Odkręciłem śrubki górnej pokrywy, poza jedną, siedzącą pod pokrętłem selekcji ISO/kompensacji. Tego kurestwa nie da się zdjąć. Kręciłem spannerem w lewo, w prawo, w każdą stronę, ale nakładka, która jest na górze jest zrobiona z tak miękkiego metalu, że zniekształciła się w pięć sekund. Skapitulowałem. Pomijam już, że jedną ze śrubek musiałem rozwiercić i moczyć w alkoholu przez 20 minut, żeby w ogóle ją wyjąć.

Dodatkowo przy próbie zdjęcia pokrętła trybów wyskoczył ten mały bolec - choć Bóg mi świadkiem, że nie wiem kiedy, bo ciula pilnowałem!!! Nie wiem, czy kot go zjadł, czy co, ale go nie ma. NIGDZIE, kurrrde.

Speniałem, złożyłem do pudła i na szafę. Kupię se coś, co będzie działać i nie będę się tak pienić.

Aaaaa! Nie rozbierajta Program A bo Was szlag trafi. Nawet młotek nie pomógł.

belzebub  Dołączył: 05 Sty 2010
wojtekk napisał/a:
ciula

Kolega ze Śląska :-?

belzebub napisał/a:
wojtekk napisał/a:
ciula
Kolega ze Śląska :-?

Wychowałem się w Bielsku Białej, wystarczająco blisko ;D

[ Dodano: 2010-03-05, 17:01 ]
No dobrze, okazuje się, że nie wszystko stracone. Z pomocą osoby mądrzejszej ode mnie ;D aparat zdaje się zyskał nowego ducha. W międzyczasie posiałem jednak kuleczkę spod pypcia ustawiającego tryb pracy migawki (lock-auto-manual-100-b).

Czy udało Wam się taką kuleczkę/patyczek z czegoś urąbać? Myślałem o kulce od długopisu.

Osoba Mądrzejsza Ode Mnie sugeruje wklejenie czegoś między obudowę pryzmatu a wybierak, tak, żeby się słabo kręcił - ale ja wolałbym ten kawałeczek jednak obejść.

Pomysły?

[ Dodano: 2010-03-08, 10:28 ]
Naprawione. Nauczki?

1. Kup se porządne narzędzia
2. Rozmontowywuj aparat w kuwecie albo czymś takim, żeby nie pogubić śrubek
3. Czytaj instrukcję, bo może się okazać, że... nic nie jest zepsute. :)

Pierwszy raz w życiu widzę aparat, który pozwala na zmianę czasu dopiero po zamknięciu komory i przestrzeleniu trzech klatek.

D'oh, jak to Homer Simpson mawia.

Skocz do: