M.W napisał/a:tylko jak do cholery utrzymać 38C
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
modern art = i could do that + yes, but you didn't
CytatStrasznie pracochlonne, trzeba plukac film po kazdej kapieli, poza tym machniesz sie pol stopnia albo 20 sekund i slajdy wychodza nieladne...
Cytattrzeba mieć proces Jobo do E-6 w domu raczej..
M.W napisał/a:tylko jak do cholery utrzymać 38C?
M.W napisał/a:Czy jest jakaś różnica między slajdami wywoływanymi w zestawie 3-kąpielowym a zestawem tradycyjnym 6 kąpielowym
CytatCzy kolorki (3-kąpielowy) nie rozjadą się po kilkunastu latach?
Cytatfilmy Fuji najlepiej wychodziły w 3 kąpielowym Tetenalu
CytatBez większego problemu można utrzymać z dokładnością kilku dziesiątych stopnia za pomocą tzw płaszcza wodnego którego temperaturę kontroluje termostat, no ale do tego wszystkiego potrzeba troszkę smykałki technicznej, jak jej nie masz to szukaj procesorka Jobo za co najmniej dobrych kilka stów.
Cytatale po kilkunasu latach to niezależnie od ilości kąpieli E6 kolory na pewno zaczną zmieniać się, niestety....
M.W napisał/a:Profesjonalne
M.W napisał/a:Czy w przypadku negatywów (C-41) jest podobnie
M.W napisał/a:Slajd to piękna jednak sprawa
Yeti napisał/a:Chyba jednak w czasie przeszłym....
nie ma mnie w internecie
CytatProcesor jest wygodny, ale te tańsze modele Jobo wcale nie zapewniają aż tak dobrej stabilności temperatury, bo to w końcu sprzęt amatorski.
CytatDopiero seria ATL jest godna polecenia.
CytatNajważniejszą zaletą systemu Jobo (tego do procesorów) są koreksy, które zapewniają bardzo szybkie (około 2-3 sekund) wylanie i wlanie kąpieli - to w przypadku E6 jest równie istotne jak utrzymanie stałej ( a w zasadzie powtarzalnej) temperatury.
Cytatzdecydowanie filmy Fuji najlepiej wychodziły w 3 kąpielowym Tetenalu
CytatCyfra nie, photoshop tak.
IMO koledzy mają rację. Jeśli efektem końcowym ma być obraz na telewizorze, to nie ma co się pchać na siłę w analog. Ma to sens jedynie wtedy, kiedy cały proces jest fotochemiczny od naświetlenia po wywołanie.
Osobiście uważam, że przy obecnym rozwoju techniki cyfrowej również nie ma specjalnego sensu zabawa w negatywy kolorowe, bo technika cyfrowa pozwala uzyskać efekty zarówno identyczne (odtworzenie) jak i przekraczające możliwości tego materiału. Na polu bitwy zostały materiały czarno-białe i slajdy, te ostatnie ze względu na kiepściutką jakość sprzętu projekcyjnego.
CytatChyba jednak w czasie przeszłym....
Cytatmartin parr cyka cyfrą ostatnio. czytałem w 'amateur photographer' wywiad i rozpływał się nad zaletami cyfry. powiedział również, że dziś tak łatwo osiągnąć efekt jak z filmu [przy odpowiedniej obróbce] więc nie widzi powodu aby wrócić do filmu.
tu znajdziecie jego prace z czasów kiedy używał amatorskich, kolorowych negatywów
http://www.magnumphotos.c...m=Martin%20Parr
a tu jeden z zeszłorocznych projektów dla guardian. widzicie różnicę?
http://www.guardian.co.uk...phy-martin-parr
może ktoś zapłacił parr'owi żeby tak mówił?
dla jasności - canona 5dII dostał od canona [czytałem w innym wywiadzie]. w 2007 roku rozpływał się nad jakością nowych, wielkoformatowych drukarek hp, po tym jak hp wyposażyła jago pracownię w takową drukarkę.
sponsoring nie zna granic i nie potrafi zakreślić sobie horyzontu, przestrzeni działania który jest tak potrzebny dla zdrowego rozwoju.
CytatJeśli efektem końcowym ma być obraz na telewizorze, to nie ma co się pchać na siłę w analog.
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:sam przymierzam się do zrobienia kilku rolek w średnim formacie...
M.W napisał/a:Czyli najlepszy efekt filmu Kodak Elite Chrome Extra Colour uzyskam w kąpieli Kodaka
M.W napisał/a:Czy Kodak produkuje zestaw 3 kąpielowy
M.W napisał/a:slajdy profesjonalne szczególnie w większych ilościach wychodzą za drogo.
M.W napisał/a:coś musi być na rzeczy
Yeti napisał/a:ale sensu większego to nie ma
Yeti napisał/a:diapozytyw był podstawą zarobkowania do poważnych reprodukcji wydawniczych
Yeti napisał/a:nie chce nic innego jak plik cyfrowy
Yeti napisał/a:stosuje dziapozytywy wielkoformatowe
, to mam dla nich jedną, bardzo ważną rację bytu - zdjęcia z młodości naszych rodziców. Mam ogromne marzenie, gdy już będę witał na tym świecie swojego potomka, zrobić mu co najmniej tyle slajdów, ile zrobił mi mój Tato. Później wybrać najlepsze jego i moje i rzucać to na ścianę, chociażby... być może głupie to i bez sensu, ale taka we mnie sentymentalność od zawsze siedzi...Yeti napisał/a:dziapozytywy małoobrazkowe
nie ma mnie w internecie