pawelsko  Dołączył: 04 Mar 2015
Windows 7 skąd pobrać a wersja OEM - legalność...
Witajcie!
Skąd mogę pobrać oryginalną wersję 30-dniową Win 7 celem przetestowania?

Na stronie Microsoftu jej brak.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest możliwość pobrania jedynie gdy posiada się legalny klucz http://www.microsoft.com/en-us/software-recovery

Czyli pozostaje zakup pełnej wersji?

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
pawelsko napisał/a:
Skąd mogę pobrać oryginalną wersję 30-dniową Win 7 celem przetestowania?
Daj sobie spokój z tym starociem :-) No chyba, że chcesz darmowej aktualizacji do Windows 10.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Kytutr napisał/a:
Daj sobie spokój z tym starociem

Ejże! Używam i mimo nagabywań Microsoftu nie zamierzam przechodzić na wyższą cyferkę.

A takie pytanie...
Ze stron Microsoftu można pobrać testową wersje Win 10 ale po angielsku.
Czy później przy zakupie pełnej wersji i wpisaniu klucza będę mieć polską wersje?

I jak to jest z tą wersją OEM.

Kupiłem i złożyłem sobie samodzielnie komputer z podzespołów na które mam dowód zakupu (w oddzielnych pozycjach , nie całość).
Teraz chcę dokupić osobno system, przyjmijmy Win 7 w wersji OEM (sporo tańszy od BOX).
System instaluje na tym kompie, czy to wszystko jej w pełni legalne?
Co w przypadku awarii któregoś z podzespołów i wymianie na inny?

Chyba wersji testowej win10 nie da się już aktywować.
Przy aktywacji win7 "podpina się" pod płytę główną. Przy wymianie innych elementów nie powinno być problemów, przy awarii płyty głównej podobno na telefon da się przepisać aktywację.

plwk napisał/a:
Chyba wersji testowej win10 nie da się już aktywować.
Przy aktywacji win7 "podpina się" pod płytę główną. Przy wymianie innych elementów nie powinno być problemów, przy awarii płyty głównej podobno na telefon da się przepisać aktywację.

Nawet jeśli wymieniamy płytę główną na taki sam model, też trzeba przepisywać aktywację?

BartBzymek  Dołączył: 01 Mar 2015
plwk napisał/a:
Jest możliwość pobrania jedynie gdy posiada się legalny klucz http://www.microsoft.com/en-us/software-recovery

Próbowałem użyć dziś podany link, niestety na 2 podane klucze z naklejek nie uruchomiły procedury, pojawił się komunikat iż nie obsługują systemów preinstalowanch i że mam się zgłosić do sprzedawcy komputera. Wyglądana to iż tyczy się do wersji BOX.

To oznacza, że nie zadziała z numerami "laptopowymi", z wersją HOME powinno działać.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
plwk napisał/a:

plwk, a orientujesz się jak to jest z preinstalowanymi systemami? Genralnie dawno temu kupiłem laptopa z preinstalowanym Win7 i chciałbym go niedługo zaktualizować do Win10 - czy system jest już "podpięty" do płyty głównej? Można to jakoś sprawdzić?

Zapewne tak, ale pewności nie mam. Trzeba by poszukać na stronach o windows. Nie pojawiła się u Ciebie aktualizacja z zaproszeniem do pobrania aktualizacji? Jeśli nie to pobierz i zainstaluj aktualizację KB3035583.
System musi być aktywowany. Ponadto muszą być zainstalowane aktualizacje KB2952664, KB3021917 (dla win7 SP1) i KB2990214. Oprócz tego dla systemu 32bit musi być na dysku co najmniej 16GB a dla 64bit 20GB wolnego miejsca.

Skocz do: