zuzanna c.  Dołączyła: 22 Sie 2009
problem z zapisywaniem zdjęć
Witam!

Mam pewien problem..
Używając programu PENTAX REMOTE ASSISTANT 3 robiłam zdjęcia i zapisywałam je przez ten program na dysku C na moim komputerze, w specjalnie utworzonym do tego folderze. Każde zdjęcie było zrobione w formacie RAW + (raw i jpg, każde zdjęcie było więc zapisane dwa razy). Po skończeniu pracy odłaczyłam kabel, wyłączyłam komputer, po czym w domu okazało się, że na dysku C nie znajduje się żadne zrobione przez mnie zdjęcie. W ogóle nie było utworzonego przeze mnie folderu. Czy ktoś wie co mogło się wydarzyć i czy istnieje szansa na odzyskanie zdjęć? A może zanim wyłączyłam program Pentax Remote Assistant powinnam zapisać wszytsko, mimo, że każde zdjęcie po zrobieniu było już zapisywane?
Liczę na pomoc,
Pozdrawiam!

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Na początek:
Nie używaj karty w aparacie (przynajmniej na razie), bo dane da się odzyskać jeżeli ich nie nadpiszesz.
Nie używałem tego programu ale pewnie coś nie zostało odpowiednio kliknięte ;-)

Najlepiej jest przekopiować zdjęcia bezpośrednio na dysk za pomocą czytnika kart albo kabelka. Dopiero na plikach na dysku powinno się pracować.

Podłącz kartę (jeśli masz czytnik) albo aparat kabelkiem i nie uruchamiaj programu PENTAX REMOTE ASSISTANT ale wejdz na aparat przez mój komputer. Jeśli da się tak wejść, ściągnij sobie Recuva tools : http://www.dobreprogramy....dows,13044.html

Powinien odzyskać wszystkie nienadpisane pliki z aparatu.

Po zainstalowaniu : Options ->Actions i zafajkuj wszystkie pola, potwierdź ok.

Wybierz odpowiedni dysk z menu rozwijanego i ciesz się odzyskanymi zdjęciami. :-D

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
zuzanna c.,
zuzanna c. napisał/a:
w specjalnie utworzonym do tego folderze
czy ten folder był umiszczony na pulpicie ?

Skocz do: