mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jaka komórka? - Następca Me45 i M81 [było: MMC do komórki]
Chcę w końcu dokupić kartę do komórki. 1 GB [???]. Typ MMC [chyba - 2,4cmX1,8cm]
Czytnik mam taki:
http://allegro.pl/item354...b_2_0_hit_.html

Tutaj mam oferty w allegro:
http://allegro.pl/16240_1024mb.html
I nie wiem czy inwestować w coś droższego, czy nie ma co się szarpać.

I pytanie - czy jeśli jest napisane, że ma adapter do SD, to będę mogła sobie używać jej także w aparacie?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
MMC jest dokładnie takiej wielkości co SD. RS oznacza mniejszą kartę (to chyba skrót od reduced size). Najlepiej napisz, do jakiego to telefonu, to coś wymyślimy. :-D

Benq Siemens M81

Ponoć jest taki sam jak C 81... Tylko się różnią obudową. Aczkolwiek kabelek USB nie działa [może dlatego, że z allegro].

No i konia z rzędem temu, kto by mi podał linka do instrukcji w ludzkim języku [angielski, polski] - bo znalazłam tylko po rosyjsku ;-)
Coś tam sobie sylabizuję, ale idzie jak krew z nosa...

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
dsk napisał/a:
MMC jest dokładnie takiej wielkości co SD

zapomniałeś dodać, że z adapterem. Do komórki wchodzi bez adaptera.
mygosia, ja mam MMC Kingstona 2G - nie działa z K100D (1G działa), ale stosować to ją można raczej w kompakcie bo jak strzeliłem na MMC rawa to chyba po 1 min znudziło mi się czekanie i wyjąłem baterie.... Karty MMC są wolniejsze przez co na kompaktach nie można nagrywać filmików, tylko fotki (doświadczalnie sprawdziłem, że na najmniejszej rozdzielczości działa nagrywanie). Ja w razie niemca, wyjmuje SD z kompakta i wsadzam do kasetki, a MMC ładuje do kompakta.
co do wyboru to ja wyznaję zasadę, że wszystkie i tak wychodzą z jednej, chińskiej fabryki, a na danych w komórce mi za bardzo nie zależy bo mam backup na kompie, więc kupuję najtańsze (jak kupowałem kingstona to z rabatem po znajomości ;-) ) - kwestia priorytetów, do słuchania mp3 starczy każda ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia, a ta Twoja karta w komórce nie jest czasem mniejsza od SD? :roll:

z adapterem jak SD, bez - jak pół SD:

http://allegro.pl/item352...gratis_gsm.html
tylko trochę cieńsza

Ganz, cały czas mylisz MMC z RS-MMC mobile. Standardowa karta MMC jest takich samych wymiarów jak SD, tylko faktycznie trochę cieńsza i nie ma suwaka do blokowania zapisu. Już patrzę, jakie karty wchodzą w tego Siemensa. :-)

mygosia napisał/a:
Typ MMC [chyba - 2,4cmX1,8cm]

mygosia napisał/a:
ma adapter do SD

moja MMC mobile, ma właśnie takie wymiary, nie ma żadnego przedrostka RS, coś mi się wydaje, że to nie ja mylę....
podaj jakiś link do porównaia bo nie mam pojęcia co to jest to RS.

Ganz, nie przedłużajmy już... :-P Poczytaj tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/MultiMedia_Card

Do tego telefonu wchodzi ta pomniejszona MMC, oznaczana na aukcjach jako RS-MMC lub MMC mobile. Myślę, że nie ma sensu używać tej karty w aparacie, prawdopodobnie będzie zbyt wolna. Można kupić jakąkolwiek, ale lepiej kupić kartę znanej marki, chyba będzie mniejsza szansa, że się zepsuje. :-) A instrukcję faktycznie ciężko znaleźć...

sołtys napisał/a:
nie jest czasem mniejsza od SD?

Jak wrócę do dom, to mogę spróbować upchnąć SD do komórki - może wejdzie :-D

dsk napisał/a:
RS-MMC lub MMC mobile

Okki...

Super - na PPD jak znalazł :evilsmile:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia, nie masz co upypchać - nie wejdzie 8-) Nawet gdyby Twoja była wielkości (formatu) SD to MMC jest, jak już zauważono, chudsza .. ale Twoja ii tak jest mniejsza niż MMC/SD :->

Oki.
Karta zakupiona...

Mam nadzieję, że przetestuję na PPD :evilsmile:

Dziekuję za pomoc :)

Przyjemność również po mojej stronie. :-D

Melduję, że właśnie dostałam - cieszę się jak dziecko, bo mogę zrobić 3400 zdjęć :mrgreen:

Ale tylko 16 minut video :-(

Czy powinnam ją wcześniej sformatowac w komórce?
:roll:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
mygosia napisał/a:
Czy powinnam ją wcześniej sformatowac w komórce?

Raczej nie - jak kupowałem kartę do mojego SE to była gotowa do pracy zaraz po włożeniu do telefonu.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
A mi sie wydaje, że wręcz przeciwnie - powinno się formatować. Przecież ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku dysku twardego - komputer musi zaznaczyć "przynależność" dysku, więc formatowanie nie polega jedynie na usunięciu wszystkich danych.

Zresztą - z pewnością nic nie popsujesz formatując, a może to jedynie pomóc w szybszym zapisie/odczycie danych

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
malyglod napisał/a:
A mi sie wydaje, że wręcz przeciwnie

Tobie się wydaje a ja to sprawdziłem ;-) Z tego co zauważyłem karta została automatycznie sformatowana w telefonie - zostały na niej utworzone odpowiednie katalogi z których telefon korzysta przy zapisie i odczycie danych.

A no... Ja też mam 2 katalogi od razu. I wszystko widzi.

Ale na wszelki wypadek sobie sformatuję :-)

Pumpkin  Dołączył: 19 Paź 2007
malyglod napisał/a:
A mi sie wydaje, że wręcz przeciwnie - powinno się formatować. Przecież ta sama sytuacja ma miejsce w przypadku dysku twardego - komputer musi zaznaczyć "przynależność" dysku, więc formatowanie nie polega jedynie na usunięciu wszystkich danych.

Zresztą - z pewnością nic nie popsujesz formatując, a może to jedynie pomóc w szybszym zapisie/odczycie danych

Z dyskiem twardym w komputerze jest troszkę inaczej. "Przynależności" dysku nie ustawia formatowanie (jest to po prostu czyszczenie dysku/partycji, które i tak nie do końca usuwa dane). Jak podłączysz nowy dysk nie jest on przygotowany do pracy (i nie ma możliwości sformatowania go), najpierw trzeba ustawić partycję (czy to przez fdisk lub innny program do tego przeznaczony), który zapisze odpowiednie informacje w MBR. Dopiero wtedy (będą odpowiednie wpisy) można ten dysk/partycję sformatować. Bez tego dysk będzie widoczny ale nic nie będzie można z nim zrobić.

Z kartami pamięci w aparatach i telefonach jest troszkę inaczej ponieważ podczas formatowania, oprogramowanie urządzenia samo ustala co i jak (system plików, katalogi systemowe itp.).

W każdym razie jeśli jest nowa karta pamięci, polecam sformatowanie jej w urządzeniu, w którym będzie używana.

pozdrawiam

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A żeby jeszcze bardziej czepić się szczegółów to napiszę, że nowy dysk trzeba najpierw zainicjować zanim się zacznie działać z zakładaniem partycji :)

Skocz do: