k.com  Dołączyła: 10 Sie 2009
K-X - wypalone piksele na wyswietlaczu
Witam,

nie cieszylam sie dlugo moim kiksem. po ok 10 dniach uzytkowania zauwazylam na wyswietlaczu LCD wypalona pionowa linie pikseli. zastanawiam sie teraz tylko, czy ten defekt nie wystepowal juz przy zakupie aparatu. zauwazylam pionowa linie dopiero wczoraj podczas przegladania zdjec. nie na wszystkich zdjeciach ja widac. moze dokladniej - widac ja tylko na zdjeciach o bardzo jaskrawych kolorach, szczegolnie na czerwonym.

czy mogla byc to wada "wrodzona"? jesli nie, to w jaki sposob piksele po tygodniu urzytkowania mogly sie wypalic?

jeszcze jedno. 3 dni temu mialam aparat na dworze podczas temp. -6. padal tez trosze snieg (bardzo lekko). aparat uzywalam max 30min. czy niska temperatura mogla "strzelic" wyswietlacz???

Ps. chcialam zalaczyc zdjecie felernego wyswietlacza, nie potrafie jednak znalezc opcji "zalacz plik" ;(

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776 , może masz włączone pokazywanie prześwietlonych obszarów ( nie pamiątam jak to się w menu nazywa ) ?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
k.com, wypalona pionowa linia, znaczy sie że w ogóle nie świeci ta linia? Czy może daje na różowo, albo coś w tym stylu?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Zdjęcie będzie pomocne w ocenie.

wlasnie probuje przejsc przez skomplikowany etap dodawania zdjec ;) jeszcze chwila cierpliwosci :lol:

[ Dodano: 2010-02-17, 11:25 ]

mam nadzieje, ze sie dolaczylo

ach, nei dalo rady, ale mam nadzieje, ze kopiujac adres www dacie rade zobaczyc zdjecie

mod edit: poprawiłem link do zdjęcia

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Na moje oko zdechł wyświetlacz z bliżej nieokreślonych powodów.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Niestety będziesz musiała wysłać aparat do serwisu. Wyświetlacze LCD czasami tak mają, że taśma puszcza i pojawiają się takie kwiatki.

...i znow bez aparatu ;( dlaczego ja musze miec zawsze takiego pecha??? beda rozkrecac i skrecac...

ach...zaraz zadzwonie do sklepu, moze wymienia na inny egzemplarz?? w koncu jeszcze nawet 2 tyg nie minely.

czyli wykluczacie padniecie LCD ze wzgledu na niskia temperatura??

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
k.com napisał/a:
czyli wykluczacie padniecie LCD ze wzgledu na niskia temperatura??

całkowicie wykluczyć się nie da, i raczej nie chwalił bym się w sklepie/serwisie takim czymś, bo mogą wykorzystać. Takie usterki zdarzają się na ekranach LCD, i one objawiają się w miarę szybko - pierwsze 2 miesiące użytkowania. Słowem LCD do wymiany.
Aha, jak masz ważną sesje to możesz poczekać z oddaniem, z doświadczenia wiem jednak że tych linii będzie przybywać z czasem.

wlasnie dzwonilam do sklepu, w ktorym K-X byl kupowany. chcialam wymienic na inny egzemplarz. pan przy telefonie powiedzial, ze na chwile obecna bialego kiksa nie maja, ale w przyszlym tygodniu bedzie nowa dostawa i mam przyniesc moj felerny model i wymienia.

uffff, a juz myslalam, ze beda musieli rozkrecac....

Skocz do: