Jamjumetley  Dołączył: 10 Sie 2009
[K200D] Podniesienie lustra
Mam nietypowy problem. Ostatnio czyściłem bratu matrycę w Kx. Postanowiłem, że zerknę na swoją w K200. Wchodzę do menu z zamiarem wybrania opcji czyszczenia czujnika. Lustro jednak nie podnosi się. Na ekranie wyświetla się prośba o podanie ogniskowej. Anuluję, wyłączam "Użycie pierścienia przesłony". Wracam do "Czyszczenia czujnika". Lustro się podniosło. Super - myślę sobie. Obawiałem się, że to coś gorszego. Rzut oka na matrycę - wszystko ok. Wyłączam aparat...

...a po włączeniu okazuje się, że wszystkie ustawienia puszki zostały zresetowane. Stało się tak 2x pod rząd. Czy któryś z forumowiczów miał podobny problem? Nie jest to moim zdaniem nic poważnego, ale nie ukrywam, że taki stan rzeczy jest irytujący...

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Jamjumetley, sprawdź swoje baterie.

TomaSzSz, nawet nie wiesz jak mi głupio... Baterie ładowałem jakieś 2 tyg temu - za dużo nie fociłem, ale nabrałem się na wskazania poziomu naładowania.

Oszczędźcie mi proszę kompromitacji i usuńcie topic ;-)

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Jamjumetley,wskazania czujnika naładowania w k200 nie są miarodajne,powiem więcej ,kłamie jak s.......... ;-)
Co ciekawe na gp full-dłuuuugo połowa-i szybko klapa.
Eneloopy cały czas full-świrowanie AF (wskazanie full)-wskazanie połowy i nagła klapa.
Na moje oko,to też wina zasilania.

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Jamjumetley, u mnie też ostatnio ładowarka świruje, a i aparat razem z nią. 90% wariacji cyfrowych pentaxów to baterie.

Od jakiegoś czasu już to forum czytam (przynajmniej 1,5 roku) i nie sądziłem, że polegnę na zasilaniu Pentaxa :-P

Mam właśnie GP 2500 mAh. Jak już puszkę włączyłem wskaźnik pokazywał full. Teraz na zmianę pół i pusto.

Dzięki za odpowiedzi. Zanim wyjadę z kolejnym "problemem", pomyślę tę minutkę dłużej ;-)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Jamjumetley, cóż tu można więcej napisać... Miałem K200D, miałem też GP 2500 czy Sanyo (zwykłe) 2500 i była kicha (zwłaszcza te GP, ale niewiele później to nawet najprostsza małpka Kodaka nie chciała na nich długo pracować)- raptem od kilkunastu (sic!) do kilkudziesięciu zdjęć na takim komplecie, można się wkurzyć. Choć fakt, akumulatorki były już nieco używane.
Potem dokupiłem Enenloopy i Infinium dla porównania i to zupełnie inna bajka - zdjęć spokojnie kilkaset. Wskaźnik niestety potrafił wariować, jak aku byłby już lekko rozładowane, chwilowy większy pobór i wskaźnik na połowie albo i zerze, wyłączenie i ponowne włączenie i znowu full, itp.

Zdjęć na GP też robię spokojnie kilkaset, tyle że te leżały dwa tygodnie od ostatniego większego używania.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Jamjumetley napisał/a:
Zdjęć na GP też robię spokojnie kilkaset, tyle że te leżały dwa tygodnie od ostatniego większego używania.

No to się rozładowały, nic nowego. Tej wady w znacznym stopniu pozbawione są dopiero Eneloopy/ReCyko/Infinium i podobne.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mi w K200 na enelopach wskaźnik wariuje totalnie, a ja ze stoickim spokojem totalnie to olewam.
Wiem, że te absolutne minimum 400 fotek zrobię i tego się trzymam - czyli starcza na zapchanie 4GB RAWami (fabryka podaje 250 a mi wchodzi zawsze koło 350)

Skocz do: