TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
[K200D] Wirus w Aparacie ? Czy to możliwe ?
Ostatnio mój aparat dziwnie się zachowywał, następnie gdy robiłem studniówkę odmawiał mi posłuszeństwa. czy to możliwe, że na aparacie jest wirus ? < nie na karcie pamięci > teraz wywala mi ze we wszystkich zrobionych zdjęciowych jest szkodnik.

lanc  Dołączył: 06 Lut 2010

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: Wirus w Aparacie ? Czy to możliwe ?
TomaSzSz napisał/a:
Ostatnio mój aparat dziwnie się zachowywał, następnie gdy robiłem studniówkę odmawiał mi posłuszeństwa. czy to możliwe, że na aparacie jest wirus ? < nie na karcie pamięci > teraz wywala mi ze we wszystkich zrobionych zdjęciowych jest szkodnik.

Nie, to niemożliwe. Po pierwsze pentaxy używają dosyć egzotycznego procesora Fuji, zupełnie niekompatybilnego z x86, po drugie nikt nie wie jak się podczepić pod firmware (w sensie żeby aparat wykonywał nasz kod), bo gdyby to było wiadome, to chłopaki z www.pentax-hack.info napisaliby o tym i mielibyśmy już sporo przeróbek firmware'u dodających różne upragnione ficzery. A gdyby nawet jakiś zwariowany hax0r napisał wirusa na kx00D to jak miałby się on rozprzestrzeniać, drogą kropelkową ?! :-P .

Praktycznie każdy antywir od czasu do czasu podnosi fałszywe alarmy, więc się nie przejmuj, w zdjęciach nic nie ma :-) .

No chyba że wcześniej wgrywałeś na kartę jakieś pliki z kompa, to mogły być zainfekowane.

a Dziwne jest to z, że obaj z kolega mamy laptopy, ja toshiba on hp, obaj oryginalny win 7 <na osobnych licencjach> i obaj awasta i często jak zgrywam coś od niego z lapka to mi wywala avast ze trojany< zazwyczaj trojany> hmm tego też nie rozumiem. teraz zainstalowałem triala Noda SS 4 i robie skan systemu.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Podobno można zawirusować lustrzankę, kichając do komory lustra.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale tylko przy podniesionym lustrze, wtedy wirusy dobrze widać na matrycy.

myhym.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
plwk napisał/a:
dobrze widać na matrycy

ekstremalne makro dla ubogich.
Nawet obiektywu nie trzeba kupować :mrgreen:

Skocz do: