poldek  Dołączył: 03 Mar 2007
Krótkie pytanie na temat długich obiektywów
Witam

Mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy jest sens kupywać obiektyw dłuższy niż np. kitowy 50-200 mm. Chodzi o to, czy przy dłuższych ogniskowych zdjęcia wyjdą poruszone?
Zdjęcia robię z ręki, głownie plenery czyli światło zastane no i w bardziej pochmurny dzień aparat dobierze czas migawki taki, że zdjęcia mogą być poruszone.
Nie mam doświadczenia w tym temacie, bo obsługa kompaktu to raczej żadne doświdczenie.

Obecnie focę krótkim kitem i czasem brakuje dłuższych ogniskowych, zamierzam wzbogacić swój zestaw o jakiś dłuższy zoom.

Pozdrawiam
Jacek

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
jeśli: robisz z ręki, nie masz SR, jest cimnawo, robisz długim kitem [50-200] zdjęcia mogą wyjść poruszone. Jeśli kupisz szkło dłuższe niż DA50-200, ale podobnie ciemne, to nie ma przebacz. Dodatkowo, jeśli obiekt fotografowany się porusza [nie jest głazem] to raczej rozmażesz. Są sposoby na fotografię w złych warunkach długimi szkłami o niezbyt dużej jasności, ale raz są to kombinacje, dwa raczej statyw musisz mieć, trzy obiekt jest statyczny.
Kup DA50-200, wystarczy Ci [chyba, że sigmę coś-300 APO, ale o niej to już poszukaj na forum, było ze 3 duze wątki]

poldek  Dołączył: 03 Mar 2007
tref dzięki za odpowiedź, zapomniałem to dodać, że nie mam SR.
Czyli będzie 50-200 kitowy albo sigma, ma też taki podobny.

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
poldek, Ja mam wspomniana juz sigme 70-300 apo. Jestem zupelnym amatorem i jej jakosc starcza mi w zupelnosci, a dodatkowe 100mm sie przydaje czasem :-)
Ale nie o tym chcialem. Co do poruszania. Jeszcze nie mam statywu wiec jade wylacznie z reki i nie jest zle. Z tym ze ja mam SR. Nie wiem jak byloby bez bo praktycznie go nie wylaczam (do m42 tylko ale te mam krotkie i w miare jasne a do tego strasznie malo ich uzywam ). W kazdym razie w plenerach problem poruszen nie jest bardzo dokuczliwy. Musi byc dosyc ciemno by na iso 800 i 300mm@5.6 faktycznie zejsc z czasem do wielkosci ktorych utrzymac sie nie da. W pomieszczeniach jest nieco gorzej ale tam dla odmiany nie uzywa sie dluzszych ogniskowych wiec swiatlo wypada nieco lepsze (tak tak wiem ze do ltd to temu jeszcze daleko no ale cenowo to tez zdecydowanie inna dzialka ;-) ) ale jesli chodzi o pomieszczenia to i tak mysle o kupieniu czegos stalego i jasnego ale ceny chwilowo zabijaja wiec odpuscilem.

Skocz do: