tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
multi grade adorama
Być może wszyscy o tym wiedzą, ale do nie dotarło to dziś. Otóż Adorama konfekcjonuje papiery!
Z czytania między wierszami dowiedziałem się, że mogą to być Ilfordy i Kodaki.

Jak ktoś chce coś dodać to zapraszam :-)

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Zauwazyłem że Adorama w przeciwieństwie do B&H, ma w sprzedaży produkty sygnowane własnym logo. Są to najczęsciej tańsze, alternatywne produkty np. dekielki do obiektywów. Podobnie chyba jest tutaj z papierami. Teraz tylko pytanie u kogo Adorama kupuje ten papier. Producentów tego typu produktów, zapewne nie jest dużo. Ale czy może to byc Kodak ? Moze "chińczycy" to produkują ?
Jak dam rade to podejde w niedziele do Adoramy i "pomacam" ten papier. Moze cos wyczytam wiecej z opakowań :-)

wuzet napisał/a:
Jak dam rade to podejde w niedziele do Adoramy i "pomacam" ten papier. Moze cos wyczytam wiecej z opakowań :-)
O! To jest słuszna koncepcja :-D
W Adoramie mają też papiery Ilforda i Kentmere. Możesz porównać z opakowaniami Ilforda.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Zrobilem wlasnie paczke takiego papieru. Na moj gust to jest Kentmere albo Ilford. Made in EU. Pudelko podobne do Ilforda, ale Kentmere to ta sama firma, wiec rownie dobrze to moze byc Kentmere. Co prawda nie robilem nigdy na bardzo dobrych barytach, ale ta Adorama jest o niebo lepsza od Fomy. Bardzo mi sie podoba. Cena jest smieszna. Za paczke 50 11x14cala 40 dolarow. Wychodzi taniej niz jakies podle plastiki w Polsce. Jak jeszcze mam datasheet, to zeskanuje - bedzie mozna porownac z innymi papierami.

Byłem ... pomacałem ... i po macaniu wyszo mi że to może być Ilford, bo tak samo pakowany i pisze "made in EU" a na Ilfordzie "made in England", na Kentmore zreszta też :-)
Juz miałem wychodzic ale akurat zwolnił sie gość ze stoiska to podpytałem go o te papiery i co mi powiedział ... że warstwa światłoczuła jest ta sama co w Ilfordzie a inny jest papier (fiber). Coś mu sie z Czechami niby kojarzyło ale nie był pewny. W każdym razie jak stwierdził , efekt końcowy jest jak na Ilfordzie a tańszy :-)

Dzięki za info.

nie za ma co ;-)
jeśli moge w czymś pomóc w kwestii Adorama/B&H to zawsze chętnie :-)

Skocz do: