Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Sigma 70-300 APO i bez APO
Miałem dzisiaj te dwie Sigmy. Wersja bez APO jest masakryczna, przedmioty mają straszne fioletowe/zielono/żółte obwódki (ogromna aberracja chromatyczna), wersja z APO jest ich niemal pozbawiona.

Ku przestrodze, gdyby kogoś podkusiło zaoszczędzić 300 zł i chciałby brać stary model bez APO - lepiej tego nie robić:-) Różnica w jakości jest ogromna. Nie mam już sampli, niestety.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
A nie może to być rozrzut osobniczy? Bo miałem kiedyś Sigmę 70-300 DL macro i zastanawiałem się nad zmiana na APO macro (bo mydliła trochę - szczególnie na długim końcu) aż do momentu, gdy sobię tę APO macro założyłem i zrobiłem testy. W pzrypadku tych samych zdjęć zrobionych dwoma obiektywami miałem duże trudności z odróżnieniem, które odbitki pochodzą z którego. Było w czasach analogowego MZ-5n - być może z korpusem cyfrowym różnice są bardzioej widoczne.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytuje z katalogu Sigmy:
'APO - Dla uzyskania najwyższej jakości zdjęć w obiektywach APO soczewki o bardzo niskim współczynniku załamania światła minimalizują aberracje chromatyczną.'

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
miałem tą samą sigmę (bez apo) z mocowaniem do canona... zdjecia mialy bardzo niski kontrast i byly takie... szarawe. Wersja z APO ciut lepsza, ale też nie powala na kolana. Niby APO ma mniejsze aberracje, to prawda, ale jak wspomnialem oprocz tego kontrast zdjec jest duzo lepszy w APO.

Milo: wiesz, teksty marketingowe jak to teksty, lepiej na własne oczy sprawdzić:-)

Marek: może jeszcze kwestia warunków, zakładam, że gdybym robił w lecie, w dobrym otoczeniu, może bym się nie czepiał tak kolorów i dużej różnicy faktycznie mógłbym nie zauważyć. Ale zrobiłem zimą, w dużych kontrastach, w trudnych warunkach, z gałązkami w tle, pod światło i to co zobaczyłem powaliło mnie zupełnie: bokeh to żółto-niebieskie pasy zamiast brązowych/czarnych gałązek, a ptaszki na gałęziach były bardzo radioaktywne, nie do zaakceptowania normalnie, nie mówiąc już o cropach w 100%. Okropnie to wyglądało. Z APO nie ma problemu, dość ładnie się prezentuje, jeszcze jutro będę go testował dokładniej.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie wykluczam że warunki mogły mieć wpływ - ja swoje testy robiłem we wrzescniu w dzień, przy bardzo ładnej pogodzie. Możliwe też, że albo ja trafiłem na kiepski egzemplarz APO macro albo Ty na zły DL macro. Wyciąganie wniosków z porównania pojedyńczych egzemplarzy jest zawsze obarczone pewnym ryzykiem.

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Właśnie szukam czegoś względnie taniedo na 300mm - z naciskiem na dobry obraz własnie na maksymalnej ogniskowej ( 200 do ptaszków trochę mało), porównywał moze ktos te Sigmy do Tamrona, ewentualnie Pentaxa 100-300 ?

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Ja mam sigmę 70-300 DG bez Apo i ( jak na razie, a nie miałem w rękach jeszcze obiektywu z smc) sobie chwalę. Oczywiście jak na taką cenę. ;-)

Przykładowe zdjęcia tu (oprócz pajączka):
http://www.mojafotografia...leria_przyroda/
Jutro wgram jeszcze zdjęcia sikorek, jak będę miał czas.

Zobacz na fotke z ptakami w gałęziach. Sporo gałęzi jest fioletowych (całe gałązki aż), część ma zielono-zółty zafarb na styku z niebem. Jeszcze gorzej wygląda to na pochmurnym niebie lub na śniegu (białe tło i ciemne przedmioty). APO wszystkie te aberracje redukuje o 95 proc. Coś tam zawsze zostanie, ale bez wpatrywania się raczej tego nie widać. Mi przeszkadzało to tak bardzo, że musiałem wziąć wersję APO.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Też mam sigmę bez APO (kupiłem za trochę ponad 200 zł, więc zrezygnowałem z APO choć też się czaiłem) i moim zdaniem kwestia aberracji jest mocno rozdmuchana. Miałem w dłoniach naprawdę aberrujące obiektywy (np. hanimex 70-210 czy vivitar 28-200) i uważam, że ta sigma aberruje w sposób naprawdę akceptowalny (chyba, że ktoś ma ostrą jazdę na aberracje, wtedy oczywiście zauważy niekiedy to i owo). Jeżeli przy APO jest lepiej, to w ogóle super i gratulacje. Bardziej martwi mnie słabawa rozdzielczość optyczna tego obiektywu na długiej ogniskowej i bardzo średnia ostrość dla 300 mm (około 200 mm nawet przy 250 jest lepiej).

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Cobretti napisał/a:
część ma zielono-zółty zafarb na styku z niebem.

Pewnie chodzi o gile. Trochę mi nie wyszło wywołanie tego rawa, zwłaszcza WB . Plik był mocno wostrzany i wykadrowany.
cypis napisał/a:
moim zdaniem kwestia aberracji jest mocno rozdmuchana.

Też tak mylę. Trzeba pamiętać, że to jest jeden z najtańszych telezoomów, więc nie ma się co spodziewać jakości jak z obiektywów za kilka tysięcy.

Skocz do: