sohei  Dołączył: 05 Sie 2009
[ K10D] Problem z lampą błyskową - autoheal :)
Witam serdecznie!
Pstrykam K10D z kitowym obiektywem. Wczoraj zdarzyła mi się awaria - podniosłem lampę, lecz nie było błysku. Jednocześnie zaraz po podniesieniu aparat przestał reagować - tzn. wyświetlał info, ale AF zaskoczył dopiero po kilku sekundach. Po ustawieniu ostrości nie mogłem jednak zrobić zdjęcia - elektronika czekała na lampę. Przerzuciłem na MF, próbowałem inne programy, nic to nie dało. Następnie sprawdziłem jak jest bez lampy - wszystko działało bez zarzutu - reagował bez opóźnień. Pomyślałem, że to kwestia baterii, że wszystko inne czeka, aż się lampa naładuje, jednak bateria okazała się pełna - podłączyłem do ładowarki i po 15 minutach zgasła dioda ładowania. Ponownie próbowałem zrobić zdjęcie z lampą, nie dało się. Aż tu nagle, po kilkunastu próbach - otwieranie, dmuchanie (walnąłbym młotkiem, ale szkoda mi sprzętu :evilsmile: ) lampa nagle zaskoczyła. Nie wiem co się stało, jednak trochę mnie to niepokoi.
Czy ktoś z was miał takie problemy u siebie? Zgłosilibyście się do serwisu czy może radzicie poczekać na kolejny raz?
Dziękuję i pozdrawiam.

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
No teraz jak "naprawiłeś" to ciężko bedzie coś udowodnić...... poczekaj na następny raz....
W Serwisie włącza body sprawdzą że działa i odeślą....

bsq  Dołączył: 28 Lip 2009
i jeszcze za to kase wezma :)
Moze aparat mial po prostu zwykla "zawieche" pamietaj ze to tylko elektronika i takie rzeczy choc nie powinny - moga sie zdarzyc.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Problem z lampą błyskową - autoheal :)
sohei napisał/a:
(walnąłbym młotkiem, ale szkoda mi sprzętu :evilsmile: ) ... Zgłosilibyście się do serwisu czy może radzicie poczekać na kolejny raz?
Mnie byłoby szkoda młotka :evilsmile:
Zdecydowanie poczekaj na następny raz, żeby było widać o co chodzi.

majk  Dołączył: 25 Lut 2010
Witam. Mam dokładnie to samo, tyle że w istDSie. Dzieje się tak od wakacji ubiegłego roku. Bez lampy wszystko jest ok a jak podniosę ją to przestaje działać AF i spust migawki, także na manualu. Zauważyłem że w tym czasie na górnym wyświetlaczu mruga znaczek lampy tak jakby się ładowała ale na tym się kończy. Wygląda na to że system ładowania ma problemy z naładowaniem lampy a póki lampa nie jest w gotowości to AF nie może kontynuować. Czy w DSie istnieje jakiś tryb serwisowy za pomocą którego można to sprawdzić?
Czy ktoś z obecnych tu pentaksiarzy spotkał się z podobnym problemem? Proszę o pomoc

Skocz do: