Leszek  Dołączył: 08 Lis 2009
FX1 lite + Acros 100, Neopan SS
jakie czasy zastosować do tych negatywów dla naświetlania w warunkach normalnego kontrastu. Czy ten wywoływacz będzie też odpowiedni dla scen o małym kontraście?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Można chyba go wołać w takim samym czasie jak 400-tkę.

[ Dodano: 2010-02-25, 22:42 ]
Acrosa.

jorge.martinez napisał/a:
Można chyba go wołać w takim samym czasie jak 400-tkę.

[ Dodano: 2010-02-25, 22:42 ]
Acrosa.

na pewno? Ale to są setki. A 400-tkę to jak długo?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
10 minut w 20*C.

[ Dodano: 2010-02-25, 23:06 ]
Leszek, przejrzałem archiwum negatywowe i okazuje się, że w życiu jeno 2 razy wołałem Acrosa, ale nie w FX-1 lite.

Tutaj wątek o tym filmie: http://pentax.org.pl/view...highlight=acros

Mimo to na pierwszy rzut tak bym to wołał. I potem korygował. Jeśli ktoś ma sprawdzone czasy, to by było super, bo mam w lodówce kilka rolek.

Do tej pory wołałem w d76 i Xtolu. Jedno i drugie 1+2. No i wyszło OK. Oczywiście ziarna brak :-)

jorge.martinez napisał/a:
10 minut w 20*C.

[ Dodano: 2010-02-25, 23:06 ]
Leszek, przejrzałem archiwum negatywowe i okazuje się, że w życiu jeno 2 razy wołałem Acrosa, ale nie w FX-1 lite.

Tutaj wątek o tym filmie: http://pentax.org.pl/view...highlight=acros

Mimo to na pierwszy rzut tak bym to wołał. I potem korygował. Jeśli ktoś ma sprawdzone czasy, to by było super, bo mam w lodówce kilka rolek.

Do tej pory wołałem w d76 i Xtolu. Jedno i drugie 1+2. No i wyszło OK. Oczywiście ziarna brak :-)

wywołałem Acrosa w D23HAD (FX-1 lite) prze 10minut, pierwsza minuta ciągłe przewracanie a potem co minuta 4 przewrotki. Naświetlałem na EI80. Zdjęcia naświetlane przy pełnym słońcu (zima, śnieg). Negatyw pod względem tonalnym wygląda całkiem inaczej niż APX100 (tak jak to opisał któryś z kolegów). ale za to odbitki wychodzą pięknie na papierze naświetlanym na gradacji 3. Temperatura oczywiście 20 stopni.

Skocz do: