ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
[ analog] Bardzo niecelny AF na szerokim kącie (P 28-80)
Witajcie,

To ten obiektyw:
http://www.optyczne.pl/29..._obiektywu.html

Zauważyłem, że AF jest bardzo niecelny głównie na szerokim kącie (np. zdjęcia wzgórzy, ludzie w pokoju). Gdy AF potwierdza ostrość, wyraźnie w wizjerze widać, że nie trafił. Dopiero gdy ustawię na węższy kąt (80mm) i ponownie wcisnę do połowy przycisk wyzwolenia migawki, mogę mieć pewność, że jest ostro.
Co ciekawe, gdy ostrzę ręcznie również powierdza nawet, gdy widać nieostro.

Tu filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=g49Q-tLXvDM
Walnięty korpus/szkło? Czy moja głupota? :-P

Pozdrawiam

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
pole AF to nie jest tylko punkcik, ale wiekszy obszar. jesli ostrzysz na coś co jest "mało kontrastowe" itp, a w zasięgu pola AF znajdzie się coś innego "kontrastowego" to automat wymysla, że własnie tak ma być... choć nie zawsze zgodnie z intencjami fotografującego ;-)

pawgra, tak rozumiem :) Tylko problem w tym, że robiąc powiedzmy rodzinne zdjęcie na szerokim kącie i starając się ostrzyć na oczy (kontrast jest, światło też) nadal AF nie wyostrzy, widzę wyraźnie w wizjerze. Natomiast, jeśli sam ustawiam ostrość korzystając tylko z potwierdzenia, to kiedy widzę, że jest OK - nadal nie potwierdza. Kiedy "rozmyję", dopiero potwierdza. Trochę to dziwne :-/

byc może głupie pytanie zadam, ale ostrość w wizjerze masz ustawiona poprawnie ?? ;-)

[edit]

dobra - cofam... to nie to...

Ustawia ostrość, potwierdza że trafił, a jednak w wizjerze widać, że nie trafił. Potwierdzenie jest, ale obraz nieostry.
Ustawiam sam ostrość, widzę że jest ostro, nie potwierdza trafienia. Rozostrzę (rozmyję) - potwierdza.

Nie widzę ostrego obrazu gdy korzystam z AF na szerokim kącie. Po prostu nie trafia.
;-)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
ysiulec napisał/a:

Nie widzę ostrego obrazu gdy korzystam z AF na szerokim kącie. Po prostu nie trafia.
;-)

A bardzo nie trafia, czy tylko trochę? Sorry, ale na tym filmie mało widać. Może wrzuć sample robione na skrajnych ogniskowych przy pełnym otworze i na przymkniętym do 5.6. Bo u siebie, takie samo szkło i K10 mam podobnie. Może większa głębia ostrości przy 80mm maskuje niedoskonałość obiektywu- w końcu na krótkim kącie ma światło 3.5, dokładając do tego fakt, ze jest to kit do analoga, więc nie należy się spodziewać żylety. Ten obiektyw po prostu jest mydlany na szerokim. Rozumiem, ze przyostrza po zmianie ogniskowej? Bo mój tak robi. Poza tym tak jak napisał Pawgrarozmiar pola pomiaru jest spory, na szerokim moze łapać nie to, co potrzeba. Zdarza się także FF/BF w zależności od ogniskowej. W kazdym razie strasznie się podniecałem tym obiektywem, bo ma teoretycznie lepsze światło od kita, jednak teraz wolę kita, bo FA 28-80 trzeba za mocno przymykać, żeby rezultaty były zadowalajace. No i zakładam, że używasz tylko centralnego pola, a nie automatycznego wyboru?

weiss77 a w MZ50 jest inne pole niż centralne ??

YYY... Zasugerowałem sie awatarem i myślałem, ze ysiulec ma K7 :oops:
W takim razie ciężko będzie wrzucić sample. Sprawdzę, jak ten obiektyw zachowuje sie z MZ5n

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
weiss77 napisał/a:
Może większa głębia ostrości przy 80mm maskuje niedoskonałość obiektywu

Przy 80mm jest chyba mniejsza? :roll:

[ Dodano: 2010-03-02, 15:38 ]
ysiulec, masz jakies wywolane negatywy z tego duetu? bo jakby bylo ostro to by mogla byc przesunieta matowka

Aparat Mz-50, tak jak w stopce :)

Nowe nagranie, na początku miałem problemy a uchwyceniem obrazu z wizjera.
http://vimeo.com/9859596

Mam skany, ale wszystkie robione na f/8.0, f/11 i innych, więc GO była większa.

motaba_virus napisał/a:
weiss77 napisał/a:
Może większa głębia ostrości przy 80mm maskuje niedoskonałość obiektywu

Przy 80mm jest chyba mniejsza? :roll:

No, jesli na 80 mm jest takie samo swiatlo jak na 28. Tymczasem tutaj to prawie dwie dzialki roznicy. No ale OK, w sumie dluzsza ogniskowa skraca glebie bardziej niz zmiana przeslony.
Sprawdzilem z MZ, przyostrza po zmianie ogniskowej, ale minimalnie. Wedlug mnie problem lezy jednak w korpusie, moze winne sa warunki oswietleniowe, moze obiekt jest za trudny dla czujnika? Warto by sprawdzic na tablicy testowej

ysiulec, robiles testy tylko na widoku za oknem?
bo warto byloby zrobic test z czyms mocno kontrastowym na tyle duzym zeby zajmowalo wiekszosc powierzchni czujnika, zeby miec pewnosc

ale najpierw sprobowalbym z innym obiektywem, moze to wina szkla?

Wstyd się przyznać, nie mam innego :oops:

Głównie tak, na odległych obiektach. Przy okazji, pierścień ostrości wychodzi poza skalę (ostrzy dalej niż nieskończoność ;-) ), ale słyszałem że to w większości przypadków nie ma znaczenia.

A co sugerowałbyś jako wiarygodny test? Kilka obiektów w różnych odległościach i ostrzenie na nie, na różnych ogniskowych?

ysiulec napisał/a:
A co sugerowałbyś jako wiarygodny test? Kilka obiektów w różnych odległościach i ostrzenie na nie, na różnych ogniskowych?

no, tak by bylo najlepiej, tylko musialyby byc kontrastowe, zeby af nie mial problemow i musisz byc pewny, ze wchodza w pole czujnika.

Jak wtedy bedzie zle, to sprobowalbym z innym obiektywem, bo u mnie bardzo podobne objawy mail stukniety Tamron (tylko on nie ostrzyl na dlugim koncu, wiec jakos dalo sie to logicznie wytlumaczyc ;-) ), jak nie masz innego to moze jakis znajomy z okolicy ci uzyczy do testow ;-)

Warunki - 500W lampa halogenowa i 100W świetlówki:
http://vimeo.com/9892400

W tych warunkach tylko raz się pomylił (28mm, żółto-czerwony słownik niem-pol). Najpierw 28mm, potem 50mm, na końcu 80mm. Zoom na kmerze zrobiłem, by było dobrze widać obraz na matówce ;-)

Zauważyłem, że przy samych świetlówkach (jest dość jasno) zaczyna się gubić. Przelatuje całą skalę.

Skocz do: